Naslovnica Premium Kolumne

Kako je uspješni ministar postao politička moneta za potkusurivanje HDZ-a i Mosta

Marićevo povlačenje po sjednicama Povjerenstva za sukob interesa ima političku težinu, ali ne služi ničemu.
03. prosinca 2018. u 20:14 98 komentara 5336 prikaza
Andrej Plenković i Zdravko Marić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nezamisliva je razina mazohizma na koju se prisiljava Zdravka Marića. Ministar u Vladi Andreja Plenkovića zadužen za državne financije i bivši izvršni direktor Agrokora postao je laka meta političkih obračuna, kako unutar HDZ-a tako i međustranačkih podvala.

Zdravko Marić Martina Dalić Afera agrokor Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načela obavljanja javne dužnosti

Je li Marić bio u sukobu interesa jer je kao bivši izvršni direktor Agrokora od 2012. do 2016. sudjelovao na sastancima na kojima se iznalazio način sprečavanja katastrofe zbog financijskog posrnuća dotad najmoćnijeg poslovnog sustava u državi? Pitanje je koje je u kontekstu gospodarske zbilje potpuno irelevantno.

Marić je kao ministar financija morao biti na sastancima na kojima se raspravljalo o tome kako spriječiti da se 50 milijardi kuna Agrokorovih dubioza prelije na gospodarstvo i državne financije. I umjesto da to ostane jedino mjerilo Marićeva angažmana, on je postao politička moneta za potkusurivanje.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović VIDEOKOMENTAR Predsjednica i premijer neozbiljno se nabacuju pojmovima državnog udara

U dijelu HDZ-a procijenjeno je da ga se, kad ustreba, mogu lako odreći da spase sebe jer nema specifičnu političku težinu. Mostu je poslužio kao sredstvo pritiska na Plenkovića koji je ipak zbog Marića na kocku stavio svoj politički kapital i najurio Most iz vladajuće koalicije. Plenković je znao da Marića ne može ostaviti na vjetrometini jer bi sljedeća meta osvetničkog pohoda Grmoje i Petrova bio on sam.

Iako je pobijedio u toj igri, očito nije puno naučio jer se kasnije u sličnoj situaciji odrekao Martine Dalić. Marićevo povlačenje po sjednicama Povjerenstva za sukob interesa ima političku težinu, ali ne služi ničemu.

Vlada - sjednica Odluka Vlade Minimalna plaća povećava se na 3000 kuna neto

Pogotovo danas kada je nagodba u Agrokoru samo pitanje provedbe. U slučaju spašavanja Agrokora sporna je ostala samo priča o dijelu savjetnika koji su sudjelovali u izradi zakona. A njih nije birao Marić, već je sastav tog tima bio rezultat dogovora HDZ-a i Mosta.

A zaboravlja se i da na spašavanje Agrokora nije potrošena ni kuna javnog novca.

Pogledajte video: Martina Dalić predstavila svoju knjigu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Teško je trolovima i populistima koji su financijski nepismeni išta objasniti. Marić prije svega takve koji ga negativno uzimaju u usta živcira svojim radom i stručnošću. Marić je daleko najbolji ministar financija u povijesti Hrvatske. Npr. Marić pametno razdužuje Hrvatsku ... prikaži još! tako da će odnos duga prema BDPu pasti na 70% BDPa., a u vrijeme SDP lopina udio duga u BDP-u je iznosio 90%. Prvi put u modernoj povijesti jedna država od jadranskog do egejskog mora strateški upravlja svojim dugom. Mi danas isplaćujemo stare kredite koji su imali kamatu od 5-7% s novim kreditima od 1-3%, uz raspoređivanje dospijeća kroz niz godina tako da nam se više nikad ne ponovi 2017.g. kad je 30 milijardi kn došlo na naplatu. Marić je pametan lik koji zna da ono što napravimo ove i sljedeće godine će odrediti hrvatski dug kroz narednih 15-20 god. Marić je uostalom zauzdao rastrošnost konzervativnim predviđanjem proračuna za 2016.,2017. i 2018.. i upravo zahvaljujći Mariću i načinu na koji on slaže proračune, 150 tisuća više djece ima pravo na dječji doplatak, dignute su porodiljne naknade s 2600kn na 3900kn, kao i mirovine te plaće u javnom sektoru. Uz sva ta davanja, on još dodatno porezno rasterećuje građane mini poreznim reformama od kojih najveće koristi imaju upravo oni koje već godinama proglašavamo glavnim osloncem i budućnosti hrvatskoga gospodarstva, a to su visokoobrazovani kadrovi u industrijama s visokom dodanom vrijedošću. Tip je genije kako se snalazi u ovoj političkoj močvari.

 • Avatar Domobran
  Domobran:

  Marić je jedan od najbolji hrvatskih ministara od samostalnosti Hrvatske. Sredio financije. Od deficita -17 milijardi kuna do prvog suficita od 3 milijarde kuna od osnutka države. Smanjio javni dug. Kakva god katastrofa dođe to se riješi. Ali nekima su ... prikaži još! ovakvi dobri ministri bezveze, a donori sperme obećani Mesije...

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Most je najvece zlo koje se dogodilo Hrvatskoj nakon rata. Gledao sam Petrova na sjednici vijeca za sukob interesa, lazljivi psiho psihijatar koji bi hipnotizirao istrazitelje da je mogao.