Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Kako je Keegan dobio batine u Beogradu...

Kevin Keegan
Foto: Nick Potts/Press Association/PIXSELL
1/2
31.03.2014.
u 14:07

Zbog premlaćivanja nogometne zvijezde Tito je morao pustiti iz zatvora špijune MI6, donosi Max!

Veliku zvijezdu engleske nogometne reprezentacije, jednog od najboljih engleskih nogometaša svih vremena, Kevina Keegana (63) u proljeće 1974. milicija je propustila kroz šake u beogradskoj zračnoj luci, a kasnije zataškani incident poslužio je za potkusurivanje diplomacije tadašnje SFRJ i Velike Britanije koje su bile zahladile odnose zbog velike špijunske afere, donosi sportski tjednik Max!

Kada je Keegan zgradu aerodromskog terminala napustio raskrvavljena nosa, nije mogao ni slutiti kako će njegova slučajna žrtva osloboditi dvojicu britanskih agenata koji su u Jugoslaviji robijali zbog špijunaže.

Milicija branila čast stjuardesa

Uglavnom, toga proljeća nogometna reprezentacija Jugoslavije pripremala se za SP u Njemačkoj 1974., a Englezi su nakon neuspjeha u kvalifikacijama bili na turneji. Nakon što su u Sofiji odigrali prijateljsku utakmicu protiv Bugarske, krenuli su prema Beogradu i već tu su počeli prvi problemi. Atmosfera u zrakoplovu bila je prilično opuštena, a “mete” pojedinim nogometašima bile su bugarske stjuardese, konkretno njihove stražnjice.

Kada je zrakoplov sletio, kapetan zrakoplova vlastima je prijavio nedolično ponašanje putnika koje se nastavilo i na terminalu na kojem se jedan od Engleza odlučio voziti po pokretnoj traci za prtljagu pa je milicija brže-bolje krenula u akciju. Da stvari budu gore, vođa puta Albiona zanemario je vremensku razliku između Sofije i Beograda (sat vremena) pa Engleze nije dočekao nitko od predstavnika Nogometnog saveza Jugoslavije koji su slijetanje zrakoplova očekivali tek sat kasnije!?

Organi reda su iz gomile izdvojili one problematične, odnosno one koje su takvima smatrali, među njima kuštravog i neobrijanog Keegana kojeg nitko od milicajaca nije prepoznao. Nije pomoglo ni njegovo objašnjavanje kako je prespavao let te da nije radio incidente. Štoviše, po službenoj verziji čak je i fizički bio nasrnuo na jednog milicajca. Odveden je na ispitivanje s kojeg je izašao raskrvavljena nosa. Kada su napokon organi reda shvatili koga su propustili kroz šake, nastao je veliki problem. Šteta je učinjena, a u njenom ispravljanju morao je biti angažiran i jugoslavenski državni vrh, sve do Josipa Broza Tita.

Kalvarije kasnije svoga velikog prijatelja dobro se sjeća Hajdukova legenda Ivan Buljan (64) koji je i nastupio na toj utakmici protiv Engleza.

– Neki članovi engleske reprezentacije su se napili, činili gluposti u zrakoplovu, potezali stjuardese za stražnjice, ali vjerujem Keeganu kada kaže da nije bio među njima. Pa on nije nikada pio. Isprebijali su ga ni krivog ni dužnog – veli Buljan.

Keegan se povjerio Buljanu, ali ni on niti bilo tko drugi iz engleskog nogometnog saveza u ime viših interesa o incidentu nikada nisu javno progovorili, tek kasnije se doznalo kako su razmišljali o tome da uopće i ne izađu na travnjak stadiona Crvene zvezde. Otočka diplomacija, međutim, nije željela dizati prašinu. Prijateljska utakmica je odigrana, Keegan je zabio gol za konačnih 2:2, a i četrdeset godina nakon te utakmice sjećanja Ike Buljana svježa su.

– Kad je prije prošlo 40 godina? Utakmica je bila strašna, pun stadion, 90.000 gledatelja, a Oblak je postigao nevjerojatan pogodak s tridesetak metara pod rašlje – prisjeća se Buljan koji je protiv budućeg suigrača imao manji okršaj na terenu

– On me u jednom dvoboju zakačio laktom, a već u idućem sam mu vratio i tu se bio malo iznenadio – smije se Buljan koji je s Keeganom potkraj 70-ih tri sezone dijelio svlačionicu HSV-a, bili su i cimeri, a momčadi iz Hamburga donijeli su titulu u Bundesligi i finale tadašnjeg Kupa prvaka.

Ožiljci beogradske noći dugo su mučili Keegana, toliko da su ga morali nagovarati da se nekoliko godina kasnije, u sezoni 1979./80., vrati u zemlju u kojoj je dobio gadne batine i odigra uzvratnu utakmicu četvrtfinala Kupa prvaka protiv Hajduka.

– Bio je jako ogorčen zbog svega. Rekao mi je: “Žalim, ali više nikada neću u Jugoslaviju!”. Ipak nekako je pristao jer imali smo velikih problema s ozlijeđenim igračima – prisjeća se Buljan.

Dao krv za tuđu slobodu

Gdje u cijeloj priči ima mjesta za dvojicu špijuna? Pa mlaćenje prve zvijezde reprezentacije u Jugoslaviji, kojoj je takva “reklama” bilo posljednje što joj je trebalo uoči organizacije Eura 1976., Britanci su znali dobro “unovčiti”. Cijeli skandal im je došao kao naručen jer dvojica agenata MI6 uhvaćena su godinu dana ranije u špijuniranju nadomak Sarajeva. Zanimljiv im je bio vojni aerodrom koji je, kako je vrh NATO-a pretpostavljao, Sovjetima služio kao prolazna stanica u opskrbi Sirije i Egipta oružjem u vrijeme njihovih ratova s Izraelom.

Izvjesni Paul Mason i Robert Curtis na suđenju su se branili kako su fotografirali iz hobija, ali teško da im je itko mogao povjerovati, pogotovo što su “hobisti” uza se imali za ono vrijeme high-tech opremu, a na njihovim fotografijama nije bilo ni traga pticama pjevicama ili prirodnim ljepotama, već isključivo vojnim zrakoplovima. Ekspresno su zbog špijunaže osuđeni na tri godine zatvora.

“Priča o hobiju je neozbiljna, pogotovo jer su fotografirali vojne zrakoplove”, stajalo je u presudi.

Pali špijuni iza rešetaka su proveli 12 mjeseci prije nego što ih je Josip Broz pomilovao. Pušteni su nekoliko mjeseci nakon incidenta u beogradskoj zračnoj luci, a slobodu im je, kako je nekoliko desetljeća poslije otkriveno, platio krvavi nos Kevina Keegana. Po službenoj verziji, niti je Keegan pretučen, niti su Mason i Curtis bili špijuni.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:32 31.03.2014.

zrakomlat59 31.03.2014 u 17:25h Buljan igrao na toj utakmici? Valjda za Bugare... ahahaaa nhije ni cudo sto kupujete diplome sa takvim mozgovima. pa doso u Beograd da igra sa jugoslaviom, ahahaaaa koji nazadan narod ne kapira ni petparacki clanak

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
17:25 31.03.2014.

Buljan igrao na toj utakmici? Valjda za Bugare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije