Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.03.2017. u 16:33

U Hrvatskoj Kostajnici slavi se poezija, pjevaju se pjesme Milivoja Cvetnića ili se izvodi poezija lanjskog dobitnika nagrade “Milivoj Cvetnić”, zagrebačkog pjesnika Matije Perkovića koji je u samo jednoj godini uspio objaviti čak dvije pjesničke knjige

I dok cijela Hrvatska polako počinje patiti od nekog posttraumatskog stresnog poremećaja, u ožujku, mjesecu poezije i pjesnika iz male Hrvatske Kostajnice jedna će se vijest jako teško probiti do udarnih stranica novina, vijesti iz kulture pa čak i do agencijskog notiranja. Riječ je imenu dobitnice nagrade “Milivoj Cvetnić” koju istoimeno Društvo prijatelja knjige iz Hrvatske Kostajnice već nekoliko godina dodjeljuje mladim i neafirmiranim pjesnicima. A riječ je o Roberti Nikšić, rođenoj u Mrkonjić Gradu koja trenutačno živi između Zagreba i Velike Kladuše, a nagradu je izborila zbirkom “Otmica Europe”. Nagrada “Milivoj Cvetnić” nekako se u nagrađivanju, a djelomično i u konceptu, pripetava sa starijim i uglednijim Goranovim proljećem koje nagrađuje i mlade pjesnike bez objavljene knjige prestižnom nagradom Goran.

Između dva pjesnika, Milivoja Cvetnića i Ivana Gorana Kovačića, postoji još jedna sličnost. Oba su pala u Drugom svjetskom ratu i to na istoj strani. No, Ivan Goran Kovačić već je desetljećima kanonizirano ime hrvatskog, ali i ne samo hrvatskog pjesništva, a Milivoj Cvetnić, čije su dvije knjige – jedna poetska, a druga prozna – izašle dugo nakon njegove smrti, tek se mora izboriti za svoje zasluženo mjesto u hrvatskoj književnosti. To će svakako biti lakše nakon što sljedeće godine bude deseti put organizirana kostajnička svečanost koja slavi djelo Milivoja Cvetnića, ali i kostajničku bogatu kulturnu baštinu. Jer, Hrvatska Kostajnica, slikoviti gradić na samoj obali rijeke Une i uz zrinsku gradinu koji je teško poharan i u nedavnom ratu, ima i svoje kulturne potrebe i svoj kulturni identitet. A onda i pravo na jedan nacionalni natječaj za mlade pjesnike koji se proteklih godina provodio uglavnom bez pomoći iz ohole metropole, no to Kostajničane nije omelo da se ponose bibliotekom od gotovo desetak pjesničkih knjiga.

U Hrvatskoj Kostajnici slavi se poezija, pjevaju se pjesme Milivoja Cvetnića ili se izvodi poezija lanjskog dobitnika nagrade “Milivoj Cvetnić”, zagrebačkog pjesnika Matije Perkovića koji je u samo jednoj godini uspio objaviti čak dvije pjesničke knjige. Njegove najnovije antiratne zbirke “Dvije smrti Romana Nikpalja” dohvatio se docent na osječkoj Umjetničkoj akademiji, hvaljeni kazališni umjetnik Jasmin Novljaković pa je privilegirana publika u hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici ekskluzivno pogledala dio predstave koju tek očekuje premijera i to u Sisku.

Tako iz Hrvatske Kostajnice, Siska i okolice ne dolaze samo tmurne vijesti o neizvjesnoj ekonomskoj budućnosti, o nezaliječenim ratnim ranama, o nuklearnom otpadu ili danskim filmovima koji prošlost pokušavaju rekonstruirati uz neizvjesnu pomoć naknadnih svjedoka. Taj dio Hrvatske ima i svoju kulturnu sadašnjost, svoje kulturne potrebe, ali i svoju kulturnu produkciju. O kojoj najbolje svjedoče knjige Tamare Bakran, Jakova Skoka, Tina Deželića, Matije Perkovića...

>>Roberta Nikšić osvojila nagradu "Milivoj Cvetnić" zbirkom "Otmica Europe"

>>Književne nagrade brojnije od čitatelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije