Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kako bi to IDS, HSS, dio SDP-a i bandićevci prepolovili HV i ugasili SOA-u?

hrvatska vojska
Goran Stanzl/PIXSELL
02.12.2018. u 08:33

Miletić, Beljak, Bandić, Maras, Grbin i Sinčić sigurno svake godine uplate osiguranje svoje imovine. A zašto su protiv toga da to isto učini i država?

Nekako mi se čini da šef IDS-a Boris Miletić, šef HSS-a Krešo Beljak, Milan Bandić te u Saboru najglasniji SDP-ovci poput Gordana Marasa i Peđe Grbina, pa čak i antisistemski Velibor Sinčić i njegovi živozidaši svake godine uredno uplate i osiguraju svoju imovinu, stanove, kuće, vikendice. I da bi, kada bi im netko došao i tražio da mu predaju taj novac za police osiguranja imovine jer će ga oni utrošiti pametnije, toga poslali kvragu.

To više onda čudi ponašanje spomenutih lidera tijekom saborske rasprave o državnom proračunu gdje su od Vlade zatražili da u 2019. ne uplate redovite police osiguranja države. Zatražili su, naime, da se MORH-u oduzme gotovo polovica proračuna, oko 2,3 milijarde kuna od pet milijardi, a da se Sigurnosno-obavještajnoj agenciji oduzme 500 milijuna kuna, kojoj, inače, budžet za 2019. iznosi 400 milijuna kuna!

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nagledali smo se svakakvih lupetanja u Hrvatskom saboru, ali ovo što su izveli ti parlamentarci oporbe, čak i “vladajući” bandićevci, zaslužuje upis u anale. Da je po njima, u 2019. HV ne bi imao ni za plaće, a kompletnu tajnu službu trebalo bi raspustiti. Spomenuti političari nemaju elementarni osjećaj pripadnosti svojoj državi, niti ona, s obzirom na ove bedaste zahtjeve, za njih predstavlja dom, koji valja čuvati i osiguravati. Nekako je još najlakše provariti Sinčića i njegove momke, jer oni ni ne kriju da su anarhisti, premda bi i oni trebali imati dovoljno soli u glavi i shvatiti da, ako inzistiraju na tome da Hrvatska izađe iz NATO-a, ne mogu onako usputno još razoružati HV.

Oni su tako zahtijevali da se MORH-u uzme 945 milijuna kuna, i to na stavkama za opremanje borbenog oklopnog vozila i nabavu borbene eskadrile. IDS bi vojsci uzeo oko 450 milijuna kuna, bandićevci 280 milijuna, HSS 175 milijuna, SDP-ov Gordan Maras 315 milijuna kuna, a Peđa Grbin i još nekoliko SDP-ovaca još oko 120 milijuna kuna. I Beljakov HSS rješenje za popravljanje standarda učenika vidi u uzimanju od SOA-e 67,5 milijuna kuna, dok je prema SOA-i najoštriji ipak bio istarski IDS, koji bi uzeo 356 milijuna kuna, dakle više od 90% proračunskog novca.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

IDS za sebe ne tvrdi da je antisistemska stranka, naprotiv, diči se da su najjača sistemska stranka Istre. A u lijevim koalicijama uvijek su sudjelovali u središnjoj vlasti pa pomalo ipak čudi njihov animozitet prema “obrani i zaštiti”. No, kada vidimo kako se IDS ponaša u aktualnoj istarskoj krizi propadanja Uljanika, gdje im je glavni krivac država koja preuzima teret lošeg upravljanja njihovih lokalnih simpatizera, to jest vrhunac političke nesposobnosti i nezapamćena neodgovornost.

Koliko je Hrvatskoj, pak, i svima nama stalo do Istre, najbolji je dokaz što se Uljaniku priskače u nevolji, a da se nitko ne buni, premda nas sve to košta najmanje 4,3 milijarde kuna. A od kakvog je to materijala sazdan IDS najbolje se vidi iz poteza njihova šefa, gradonačelnika Pule Borisa Miletića koji tom rasturenom Uljaniku u najgorem trenutku na ime duga za komunalije od 10 milijuna kuna upisuje hipoteku na nekretnine brodogradilišta! A kako oni shvaćaju centralizaciju, odnosno decentralizaciju, najbolje se vidi iz IDS-ova popisa onoga na što bi oni preusmjerili novac uzet od MORH-a i SOA-e; pa navode domove za starije i nemoćne osobe u Puli, Labinu, Pazinu, Buzetu, Novigradu, Raši, pa domove zdravlja u Pazinu, Labinu, za osnovne škole u Marčani, Svetvinčentu, Medulinu, Kanfanaru, Fažani, Žminju, Nedešćini te gimnazije u Novigradu i Pazinu.

IDS od tog novca iz državnog proračuna traži i financiranje društvenog centra u Puli, dječjeg vrtića u Gračišću, putničkog terminala u Poreču, lukobrana u Rovinju, Rapcu, Taru, luke Dajla, ali i županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, popločavanje starogradske jezgre Gračišća i tamošnjeg kulturnog centra te rotora u Barbanu. Kako je ovdje riječ o najbogatijim gradovima i mjestima Hrvatske, zaista treba biti frajer pa na ovaj način tražiti da Hrvatska žrtvuje obranu i sigurnost da bi se sagradili i dogradili sadržaji koji su valjda primarna briga IDS-a. Ako odgovornost i za to prebacuju na Hrvatsku, što je onda njihova odgovornost u Istri? Kada je Miletić nedavno ustvrdio da “ne idu vojska i turizam zajedno”, to je bio populizam. Parafrazirajući njegov stil, za ovo što sada izvodi oko proračuna netko zločest mogao bi pomisliti da je njegov stvarni moto “ne idu Istra i Hrvatska zajedno”. Što, naravno, ne uključuje i transfer novca za Uljanik, od “kojega živi pola Pule”, kako to voli kazati naš antimilitarist Miletić.

Pogledajte video: Obalni ophodni brod

Ključne riječi

Komentara 108

LJ
ljutko
08:51 02.12.2018.

Ljevičari bi drugi puta razoružali Hrvatsku.

PR
prajdali100
08:50 02.12.2018.

To je gomila bijednika koji bi najradije da ove zemlje uopće nema.Ali neće vam proći gadovi !!! Kad bi " puklo" ti tipovi bi prvi zbrisali i sve nas ostavili na cjedilu.Gade mi se.

KI
kizz1
09:04 02.12.2018.

Kada se vidi koji su to "ljudi" sve je jasno Miletić čiji je otac htio raketirati Pulu, a on je sada gradonačelnik.... lopov kokošar Beljak....Sdp-ovi jugosloveni Grbin i ostala bagra....pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije