Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako bi razvlastili Hrvate u BiH, ruše američki projekt

U zabludi su svi oni koji misle kako bh. tronožac može stajati na dvjema nogama.
20. studenoga 2018. u 08:20 19 komentara 4098 prikaza
BiH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sutra je 23. godišnjica od kada je u vojnoj zračnoj luci Wright-Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran pravni akt, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Umjesto slavlja, danas na inauguraciji novih članova Predsjedništva bit će njegova svojevrsna “komemoracija”. Političkim prijevarama ubijena je u toj ustanovi konstitutivnost naroda. I demokracija. A to je temelj američkog projekta osmišljenog u Daytonu. Političari iz “temeljnog naroda” pronašli su rupe u zakonima i preko njih vrše nasilje nad malobrojnijima. Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike i kažu kako je sve po slovu Daytonskog mirovnog sporazuma. Uz blagoslov međunarodne zajednice nameću im vlast.

Arhivska fotografija BiH Sastali se Dodik i Čović, potvrdili nastavak suradnje i koaliciju

U izokrenutom duhu Daytona danas se ozakonjuju dva člana Predsjedništva koja su izabrali Bošnjaci i jedan kojeg su izabrali Srbi. Bez skrupula se ide i dalje u razvlašćivanje. Prave plan kako Hrvate dekonstituirati i potpuno izbaciti kako ne bi bili ni u jednoj razini vlasti. Hrvatima u BiH je objavljen rat.

U takvom ambijentu nisu prekjučer gotovo ni obilježili 27. godišnjicu osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Koja je utemeljena istoga dana kada je pao i Vukovar. U ratno vrijeme tako samoorganizirani sačuvali su se od masovnog progona. U političkom smislu Herceg Bosna je kroz Washingtonski sporazum službeno ugrađena u temelje Federacije i preko Daytona u državu BiH. Baš kao i ideja ZAVNOBiH-a na kojemu je dogovoreno da “BiH, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Dragan Čović i Milorad Dodik JOZO PAVKOVIĆ Zašto se Hrvati i Srbi homogeniziraju i međusobno udružuju

Dakle, ideje o konstitutivnosti triju naroda definirane su u Daytonu (22. 11.), ZAVNOBiH-u (25. 11. 1943.), kao i na utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne (18. 11. 1991.). Obljetnicu Daytona i ZAVNOBiH-a bošnjački političari licemjerno proslavljaju rušeći temelje BiH, odnosno potkopavajući konstitutivnost naroda. Uspjeli su to na razini države. Zgažen je legitimitet naroda izražen kroz 85 posto biračke volje u izboru hrvatskog člana Predsjedništva. Sada se pokušava na jednak način uspostaviti entitet (Federacija). Strani diplomati, koje su indoktrinirali domaći bošnjački službenici, podupiru takvu ideju. Dapače, prednjače u razrađivanju koncepta kako bi Hrvate, bez ijednog Hrvata kroz Dom naroda, izbacili iz vlasti. Sve to potiče sumnje kako se užurbano provodi koncept podjele BiH na dva dijela; srpski i bošnjački.

U BiH moraju postojati tri entiteta, Dodik je u pravu kada kaže da je BiH Jugoslavija u malom i da jedni ne mogu vladati drugima Arie Livne: Hrvati u BiH imaju pravo izabrati svog predstavnika

U zabludi su svi oni koji misle kako bh. tronožac može stajati na dvjema nogama. Bez Hrvata država je osuđena na raspad. Urušavanje konstitutivnosti bilo kojeg naroda zapravo vodi takvom scenariju. Zato će današnji čin inauguracije tročlanog Predsjedništva bez legitimnog hrvatskog predstavnika slaviti samo rušitelji BiH. Apsurdno je što će oni biti u prvim redovima i sutra na proslavi 23. godišnjice Daytona i u subotu na 75. obljetnici ZAVNOBiH-a. Svi će, osim njih, primijetiti kako to nisu slavlja jednakopravnosti naroda nego komemoracija ubijenoj demokraciji. 

EUROPSKO PRVENSTVO
Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame, Musa zabio u posljednjim sekundama!!
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar southman
  southman:

  Što se prije raspadne to bolje za Hrvatsku !

 • Avatar MK
  MK:

  Ako je "jedan čovjek, jedan glas" onda mora biti i "jedan narod, jedan entitet" - nemoze biti jednom ovako a drugi put onako... Princip "jedan čovjek, jedan glas" sa samo dva entiteta unistava temeljne Daytonske odrednice "drzave triju konstitutivnih i ... prikaži još! ravnopravnih naroda"... Ako je "jedan čovjek, jedan glas" nova-dogma, onda je i treci entitet obaveza Hrvata (a ne samo pravo) koju se treba sprovesti za ocuvanje temeljnih odrednica BiH kao drzave triju konsitutivnih i ravnopravnih naroda! ...Ili je cilj ukidanje Daytona i BiH kao drzave triju konsitutivnih i ravnopravnih naroda?

 • Avatar MK
  MK:

  Herceg-Bosna nije nestala niti je porazena - Herceg-Bosna je ugradena u temelj Splitskoga i Washingtonskoga sporazuma, u FBiH, i time i temelje Daytona, temelje mira i temelje cijelovite BiH... Ako Bosnjaci silom majorizacije Splitski, Washingtonski i Daytonski ruse i sruse ... prikaži još! - ostaju temelji na kojima ti sporazumi stoje!