Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.07.2019. u 14:18

Djeca nisu “mali ljudi”, djeca se ne mogu braniti, ne mogu razumjeti što im se događa, ne mogu sama potražiti pomoć, ne mogu se sama spasiti

Slomljene obje podlaktice i nadlaktica, hematomi na glavi, neuhranjenost, strah, ožiljci po tijelu koji su najvjerojatnije posljedica gašenja cigareta, nižu se ozljede dječaka zaprimljenog u Klaićevu. Daljnjim pretragama liječnici će možda otkriti još neku ozljedu na tijelu djeteta koje još nema ni tri godine, a svi skupa nastavit ćemo se zgražati nad svime što mu se događalo.

Paralelno će se “kopati” detalji o roditeljima u policijskoj istrazi, sve dok krivac ne dobije ime i prezime, a ova priča nastavak u obliku nekog novog užasa koji će nas jednako šokirati i u kojem će protagonist biti neko drugo zlostavljano dijete. I na koji ćemo jednako brzo zaboraviti kao i na tolike dosad.

Djeca nisu “mali ljudi”, djeca se ne mogu braniti, ne mogu razumjeti što im se događa, ne mogu sama potražiti pomoć, ne mogu se sama spasiti.

Krivac je svatko tko je išta posumnjao i okrenuo glavu na drugu stranu. Kad su djeca u pitanju, nema neopravdane sumnje i bolje se umiješati nego sutra o tome čitati u novinama. Kako je moguće dopustiti da dijete živi u desetak kvadrata bez prozora, kako se opisuje prostor u kojem je dijete ostavljeno s navodnom dadiljom?!

Kriv je svatko tko je znao za to, a nije reagirao. Alibi u kojem se pozivamo na neučinkovit sustav tek je jalova isprika za vlastitu savjest. Sustav jest svakakav, previše je puta iznevjerio ponajprije djecu, ali svi smo mi odgovorni upozoriti isti taj sustav kada vidimo da nešto jednostavno nije u redu.

Zlostavljani dječak i četverogodišnjakinja koja se bori za život nakon što je ostavljena na vrućini u autu u samo nekoliko dana dvije su strašne priče koje su morale biti spriječene. Iako obje tragedije veže ista posljedica – djeca žrtve, prema dosad poznatim informacijama okolnosti nisu usporedive. Internetski komentatori natječu se u izmišljanju najbrutalnijih sankcija za roditelje umjesto da se umiješaju kada vide da dijete živi u šupi iz koje ne izlazi, da primijete dijete koje spava u autu na vrućini, pozovu pomoć, razbiju prozor.

Roditelj se ne postaje rođenjem djeteta i nekad djeca, nažalost, trebaju zaštitu i od onih koji su ih stvorili. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije