Naslovnica Premium Kolumne

Kada birokrati odluče da spašavanje života nekoga diskriminira

Dakle, spašavanje života u Istri, prema ministru Kujundžiću i šefu HZZO-a Lucianu Vukeliću, diskriminiralo bi pacijente u Metkoviću i Pločama!?
31. svibnja 2019. u 10:29 0 komentara 833 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Boris Ščitar

Da birokracija može odrezati najapsurdnije moguće odgovore i da birokratima nije važno je li riječ o ljudskim životima ili otpisnaim trulim banamama, nije neka novost. Međutim, iznova zapanji kada birokracija, jer teško je HZZO nazvati ikako drugačije, pod pokroviteljstvom politike, konkrento ministra zdravstva Kujundžića, odbije projekt kojim se godišnje može spasiti najmanje 70 života na području Umaga uz obrazloženje da bi to bilo diskriminirajuće prema pacijentima iz drugih pograničnih područja!

Milan Kujundžić Propao projekt Spašavanje života u Istri diskriminira Metković!?

Dakle, spašavanje života u Istri, prema ministru Kujundžiću i šefu HZZO-a Lucianu Vukeliću, diskriminiralo bi pacijente u Metkoviću i Pločama!? Kako uopće logički objasniti tu konstrukciju. K tome i geografsko nerazumijvanje jer u slučaju Hrvatske (Istre) i Slovenije riječ je o dvije članice EU i projektu koji podupire Unija, a u slučaju Metkovića i Ploča i (ne)mogućnosti da se tamošnje pacijente vozi u obližnji Mostar riječ je o Hrvatskoj (Metković i Ploče) i BiH koja nije članica EU.

Na sve to ministar Kujundžić još ima obraza tvrditi da Večernjakov tekst o toj apsurdnoj odbijenici nije točan! Političar koji je donio neshvatljivu odluku brani se da svim potrebnim informacijama potkrijepljen tekst nije istinit. Pa za to stvarno treba imati obraza. Da priča bude još zanimljivija, i dio dužnosnika u samom Ministarstvu zdravstva odgovor kojim je Kujundžić odbio projekt smatra potpuno suludim.

Milan Kujundžić reakcije na rezultate HDZ-a Kujundžić: Slabo se bavim i crnim i bijelim labudovima

Najbolje je u svom odgovoru Ministarstvu napisala dr. Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, da takve odluke i nju, dobitnicu medalje časti za sudjelovanje u Domovinskom ratu, tjeraju na razmišljanje da napusti Hrvatsku. Ne moramo se čuditi zašto nam iz zemlje odlaze liječnici, inženjeri, visokoobrazovani ljudi koji bi u Hrvatskoj mogli lijepo zaraditi. Pa ljudima je dosta svakidašnjih apsurda, bešćutne birokrcije, klijentelizma i modela u se, na se, i poda se. Umjesto da HZZO i Ministarstvo zdravstva pomognu i potaknu spašavanje života pacijenata, oni nebuloznim obrazloženjima potkopavaju humane ideje i projekte. 

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.