Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.07.2019. u 12:34

Uz loše upravljanje glavni razlog zbog kojeg je Aluminij došao u stanje kliničke smrti jest cijena električne energije koju diktira tržište. Taj glavni energent Aluminij nije bio u stanju nabavljati po tržišnim cijenama, a za subvencioniranje navodno više nije bilo prostora i mogućnosti

To da smo nakon bitke svi generali, a nakon utakmice svi izbornici, općepoznata je činjenica. Tako i nakon informacije da se gasi mostarski Aluminij nije trebalo očekivati ništa do ekonomske, a poglavito političke analize o tome što je i kako trebalo učiniti da se izbjegne najgori scenarij. I kada utihnu sva pametovanja, rasplinu se sve političke i razne druge priče, ostaje problem Aluminija i njegovih više od 900 radnika. Proizvodnja je za sada ugašena i budućnost kompanije koja je bila najveći bosanskohercegovački izvoznik, a za koju je, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog 12 posto vlasničkog udjela zainteresirana i Hrvatska, potpuno je neizvjesna.

Najbolje moguće rješenje, pa makar to bio i stečaj, morat će zajedno tražiti svi suvlasnici, a to znači Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Hrvatske i mali dioničari. Polazna osnova je takva da je proizvodnja ugašena, dugovi se mjere stotinama milijuna eura, a ozbiljnih ulagača u novu kompaniju nema.

Uz loše upravljanje glavni razlog zbog kojeg je Aluminij došao u stanje kliničke smrti jest cijena električne energije koju diktira tržište. Taj glavni energent Aluminij nije bio u stanju nabavljati po tržišnim cijenama, a za subvencioniranje navodno više nije bilo prostora i mogućnosti.

Sad treba spasiti što se spasiti da jer u igri nije “samo” 900 radnika i glavni industrijski proizvođač u Hercegovini pa i cijeloj BiH. Ako ova priča doista bude imala crni epilog, ne treba sumnjati da će to biti novi poticaj za iseljavanje iz BiH, prvenstveno Hrvata. Službeni Zagreb to bi upozorenje trebao shvatiti ozbiljno jer ustavna obveza o skrbi za Hrvate izvan Hrvatske ne smije se svoditi samo na izdvajanje proračunskog novca za kulturne, obrazovne i druge projekte sunarodnjaka u BiH. Aluminij je (i) hrvatski problem mnogo više od nominalnih 12 posto vlasničkog udjela.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 5

MA
max
08:23 12.07.2019.

A zasto bi mi spasavali firmu u BiH? Zato da bi je HDZ i dalje koristio kao bankomat? Sta nismo spasili Šibenski TLM nakon raketiranja JNA, nego ste tamo ugasili proizvodnju aluminija i ukrali njihovu zakupljenu snagu, pa onda tee pare preusmjerili ercegovinu.

IS
ivan.skoko
13:37 11.07.2019.

Članci o Aliminiju kao na dark webu,postoje a ne postoje

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
18:09 11.07.2019.

Zašto Aluminij kao 44% državna tvrtka plaća 50% veću cijenu struje od željezare Zenica koja je privatna kompanija ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije