Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.09.2017. u 19:36

Iz priče koju je ovih dana lansirao londonski list The Times vidi se više nijansi izvještavanja ili dodavanja boja za stvaranje lažne slike o događaju

Iz priče koju je ovih dana lansirao londonski list The Times vidi se više nijansi izvještavanja ili dodavanja boja za stvaranje lažne slike o događaju.

Dakle, list je kao svoju ekskluzivu objavio priču da je služba za socijalnu skrb londonske višeetničke općine Tower Hamlets (prema popisu stanovništva iz 2011., britanskih je bijelaca 31,2%, a doseljenika iz Azije 41%, među kojima je onih iz Bangladeša muslimanske vjere 32% itd.) petogodišnju djevojčicu povjerila jednoj muslimanskoj obitelji koja prakticira svoju vjeru.

The Times je napisao da je djevojčica kroz plač ispričala da je “mama” kojoj je bila povjerena nosila burku i nije govorila engleski, da je bila primorana skinuti lančić s križem, početi učiti arapski i prestati jesti jedno od svojih najdražih jela – slaninu – kao i ostalu svinjetinu. The Times je napisao da je djevojčica “bjelkinja i kršćanka”. Ako ništa drugo ne bi izazvalo sumnju u tu priču, vjerojatno bi to da je petogodišnjoj djevojčici najdraže jelo slanina. Ali, dobro, možda i tu postoji iznimka.

Skandal nije izbio samo u Velikoj Britaniji, nego su o njemu pisali svjetski listovi i zgražali se nad ponašanjem predstavnika socijalne skrbi (jer po zakonu, kada se nekome povjerava dijete, mora se voditi računa o tome da nova obitelj ima iste navike, kulturu, vjeru itd. koje je ima dijete) i na činjenicu da muslimanska obitelj koja živi u Londonu ne zna engleski itd.

Nekoliko dana trajala je hajka, a onda je sutkinja u Londonu Khatun Sapnara, koja prakticira muslimansku vjeru, donijela odluku da je za djevojčicu najbolje da živi s nekim članom svoje obitelji koji će moći “promicati njezino blagostanje i zadovoljiti njezine potrebe vezane za kulturu i religiju”. Odlično, pravda je pobijedila i djevojčica je povjerena svojim djedovima. To je primjer! No, priča ima i mali, ali bitan nastavak.

Djevojčica nije kršćanka, njezina je majka odrasla prakticirajući islamsku vjeru, a baka i djed kojima je povjerena su muslimani, ali ne prakticiraju vjeru. Detalj je kora banane na koju se poskliznuo The Times. A, k tome je na sajtu socijalne skrbi obznanjeno i da obitelj kojoj je prvotno bila povjerena djevojčica govori engleski. Kako prepoznati lažne informacije?

Komentara 1

VL
vladimir964
08:13 05.09.2017.

Mijenjam svoj komad papira A4 za slični tip Audija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije