Naslovnica Premium Kolumne

Kad se medij posklizne na koru banane

Iz priče koju je ovih dana lansirao londonski list The Times vidi se više nijansi izvještavanja ili dodavanja boja za stvaranje lažne slike o događaju
04. rujna 2017. u 19:36 1 komentara 586 prikaza
muslimanka
Foto: Thinkstock

Iz priče koju je ovih dana lansirao londonski list The Times vidi se više nijansi izvještavanja ili dodavanja boja za stvaranje lažne slike o događaju.

london pucnjava Terorizam u Londonu O ovoj se fotografiji raspravlja na društvenim mrežama. Je li se žena trebala zaustaviti?

Dakle, list je kao svoju ekskluzivu objavio priču da je služba za socijalnu skrb londonske višeetničke općine Tower Hamlets (prema popisu stanovništva iz 2011., britanskih je bijelaca 31,2%, a doseljenika iz Azije 41%, među kojima je onih iz Bangladeša muslimanske vjere 32% itd.) petogodišnju djevojčicu povjerila jednoj muslimanskoj obitelji koja prakticira svoju vjeru.

The Times je napisao da je djevojčica kroz plač ispričala da je “mama” kojoj je bila povjerena nosila burku i nije govorila engleski, da je bila primorana skinuti lančić s križem, početi učiti arapski i prestati jesti jedno od svojih najdražih jela – slaninu – kao i ostalu svinjetinu. The Times je napisao da je djevojčica “bjelkinja i kršćanka”. Ako ništa drugo ne bi izazvalo sumnju u tu priču, vjerojatno bi to da je petogodišnjoj djevojčici najdraže jelo slanina. Ali, dobro, možda i tu postoji iznimka.

Skandal nije izbio samo u Velikoj Britaniji, nego su o njemu pisali svjetski listovi i zgražali se nad ponašanjem predstavnika socijalne skrbi (jer po zakonu, kada se nekome povjerava dijete, mora se voditi računa o tome da nova obitelj ima iste navike, kulturu, vjeru itd. koje je ima dijete) i na činjenicu da muslimanska obitelj koja živi u Londonu ne zna engleski itd.

Nekoliko dana trajala je hajka, a onda je sutkinja u Londonu Khatun Sapnara, koja prakticira muslimansku vjeru, donijela odluku da je za djevojčicu najbolje da živi s nekim članom svoje obitelji koji će moći “promicati njezino blagostanje i zadovoljiti njezine potrebe vezane za kulturu i religiju”. Odlično, pravda je pobijedila i djevojčica je povjerena svojim djedovima. To je primjer! No, priča ima i mali, ali bitan nastavak.

Djevojčica nije kršćanka, njezina je majka odrasla prakticirajući islamsku vjeru, a baka i djed kojima je povjerena su muslimani, ali ne prakticiraju vjeru. Detalj je kora banane na koju se poskliznuo The Times. A, k tome je na sajtu socijalne skrbi obznanjeno i da obitelj kojoj je prvotno bila povjerena djevojčica govori engleski. Kako prepoznati lažne informacije?

Hugh Hefner POHVALE I KRITIKE Playboy objavio prvu fotografiju muslimanke u hidžabu vesna alaburić analiza vesne alaburić Vlast ne shvaća kakva je uloga medija u društvu Mediji Günther H. Oettinger Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

VIP izdvaja za Vas