Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kad Njemačka kihne, i naša poduzeća osjećaju posljedice

German Chancellor Angela Merkel attends a session of the Bundestag, in Berlin
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
31.10.2020. u 19:02

Njemačka nam je drugo po veličini tržište za izvoz robe i prvo za izvoz usluga pa najviše utječe na hrvatsko gospodarstvo

Kad Nijemci kihnu, i Hrvati osjete posljedice. Djelomičan “lockdown” u koji ide Njemačka loša je vijest i za Hrvatsku, možda čak i gora, jer će snažna i otpornija Njemačka brže i prije ozdraviti od Hrvatske sa slabijim fiskalnim imunitetom. Kad Njemačka uđe u karantenu, i hrvatska izvozno orijentirana poduzeća mogu očekivati probleme jer bi po domino-efektu mogli početi padati i planirani poslovni aranžmani. Predsjednik Sindikata metalskih radnika Siniša Kosić kaže da je metaloprerađivačka branša ostala bez dijela ugovora u prvom “lockdownu” na proljeće. “Smanjen je obujam posla i pale su narudžbe, pogotovo u tvrtkama koje rade za strane partnere”, rekao je Kosić.

Strah od novog “lockdowna” u Njemačkoj, i ne samo u njoj nego i u drugim državama u koje izvozimo i iz kojih uvozimo, primjetan je među poduzetnicima. Nijemci u ponedjeljak, na Dušni dan, dan nakon Dana mrtvih, zatvaraju restorane, kafiće, noćne klubove, kazališta, koncertne dvorane, kina, teretane, bazene, kozmetičke salone... Na prisilnu jednomjesečnu stanku idu, uz ostalo, i turistički objekti. Sve to “light” zatvaranje, kako je nazvano, moglo bi Njemačku stajati do deset milijardi eura. Njemačka kao ekonomski najsnažnija članica Europske unije stvara oko 21 posto ukupnog BDP-a, najveći je izvoznik i uvoznik.

Hrvatski poduzetnici još znaju imati noćne more zbog krize 2008. i 2009. godine, koju je, srećom, Njemačka brzo prevladala. Analiza “Utjecaj Njemačke na kretanje hrvatskog gospodarstva”, predstavljena lani u HGK, potvrdila je da je zbog visokog udjela njemačkog tržišta u izvozu roba i usluga iz Hrvatske te visokog udjela ukupne vrijednosti izvoza roba i usluga u strukturi BDP-a vrlo jaka veza između kretanja potražnje u Njemačkoj i dinamike rasta našeg BDP-a. Kako je Njemačka drugo po veličini tržište za izvoz robe i prvo po izvozu usluga, ta država, kako je istaknuto, ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Time što se relativno brzo oporavila od globalne krize, pomogla je i oporavku Hrvatske. Prošle godine u Italiju smo izvezli robe i usluga u vrijednosti od 15,7 milijardi kuna, a tu je odmah Njemačka s 14,8 milijardi (treća je Slovenija). I zato, kad Njemačka kihne, može joj se samo pristojno poželjeti: “Gesundheit, Deutschland!”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije