Naslovnica Premium Kolumne

Kad je reklama u pitanju, Laibach nema predrasuda

Lakše je ući u Sjevernu Koreju nego u SAD, tvrde lajbahovci, ali šute o tome je li iz Sjeverne Koreje lakše izaći nego iz SAD-a
08. svibnja 2017. u 15:24 0 komentara 176 prikaza
Foto: Daniel Karmann/DPA/Pixsell

U utorak će u dvorani Lisinski nastupiti slovenski bend Laibach koji je prije godinu i pol nastupio u Sjevernoj Koreji o čemu je snimljen i dokumentarni film (iliti mjuzikl), a nazvali su ga prigodno “Dan oslobođenja”. A u filmu prikazuju i kako su to sjevernokorejski cenzori radili svoj posao slušajući pokuse grupe Laibach.

Otkad su bili u Sjevernoj Koreji, kao prvi zapadni bend koji je nastupio u toj komunističkoj zemlji koja susjedima stalno prijeti nuklearnim napadom, članovi Laibacha u brojnim intervjuima hvale narod Sjeverne Koreje, govore o ljudima koji veselo plešu po ulicama i parkovima Pyongyanga, hvale sjevernokorejsko pivo, neometano pušenje u barovima i hotelima, ali i slobodno pušenje marihuane.

Pyongyang U NOVOM RUHU Sjeverna Koreja kakvu dosad niste mogli ni zamisliti

Lakše je ući u Sjevernu Koreju nego u SAD, tvrde lajbahovci koji su u Sjevernoj Koreji zbog odluka vlasti održali samo jedan umjesto dva planirana koncerta.

O tome je li iz Sjeverne Koreje lakše izaći nego iz SAD-a, članovi grupe Laibach nisu govorili. Oni nisu imali problema ni pri ulasku ni pri izlasku iz zemlje o kojoj uglavnom imaju samo riječi hvale. Kao nagradu za uspješan posjet Sjevernoj Koreji članovi grupe Laibach za nedavni Međunarodni praznik rada nastupili su i u Južnoj Koreji u kojoj su prikazali i film “Dan oslobođenja” o svojemu sjevernokorejskom glazbenom izletu koji i nije bio samo glazbeni i marketinški nego i politički, istinoljubivi i pravdoljubivi.

Naime, članovi grupe Laibach, koji planiraju i nastupe u Teheranu te na moskovskom Crvenom trgu, nakon sjevernokorejske turneje shvatili su da se o Sjevernoj Koreji u ostalom dijelu svijeta gaje ciljane predrasude. I da nije sve tako crno kako se priča i piše. Film “Dan oslobođenja” svoju hrvatsku premijeru trebao je imati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ožujku u sklopu Filozofskog teatra. No program je otkazan, što je opravdano tehničkim razlozima. Pa je njihov film o kojem se izrazio i nezaobilazni Slavoj Žižek prikazan u zagrebačkom KIC-u.

A onda se počelo šuškati da grupa Laibach ima problema i s nastupom u dvorani Lisinski, koncertom nazvanim “Naše pjesme, vaši snovi”. Za koji je pažljivo odabran i datum, 9. svibnja, dakle dan koji Europa slavi kao dan pobjede nad fašizmom, povijesnom pojavom koju slovenska grupa kontekstualizira još od jugoslavenskih jednopartijskih vremena.

Iako Laibach u svojim izjavama o Sjevernoj Koreji simpatizira nekakvu kapitalizmom neokaljanu utopiju u kojoj žive žitelji Sjeverne Koreje, nisu im strana kapitalistička reklamna pretjerivanja. Tako nastup koji će na pozornicu Lisinskog dovesti devedeset ljudi (Laibach plus Simfonijski orkestar Slovenske televizije) nazivaju jednom od najvećih produkcija postavljenih na scenu te dvorane, što je smiješno samo po sebi kada se zna da gotovo svako veće vokalno-instrumentalno djelo na pozornici Lisinskog okupi stotinjak ljudi.

Laibach PRIJE ZAGREBAČKOG KONCERTA Grupa Laibach nakon Sjeverne Koreje nastupa i u Južnoj Kim Jong-un 'Trim' Jong-Un Sjeverna Koreja propisala 15 prihvatljivih frizura LAIBACH VELIKI KONCERT Laibach i Simfonijski orkestar RTV Slovenije u Lisinskom 9. svibnja
Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.