Naslovnica Premium Kolumne

Kad je moguća Vlada bez Mosta

Paradoksalno je da Mostu, što dvije vodeće opcije osvoje više mandata, raste utjecaj i s manje osvojenih mandata i obrnuto
01. rujna 2016. u 15:35 1 komentara 4006 prikaza
31.08.2016., Zagreb - Na 38. sjednici Vlada RH je, uz ostalo, produzila mandat v.d. ravnatelju HRT-a. Bozo Petrov. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ako velika koalicija HDZ-a i SDP-a nije moguća, koliko bi mandata Most trebao minimalno osvojiti da bi o njemu ovisilo sastavljanje Vlade. Osvoje li HDZ i Narodna koalicija recimo po 60 mandata, njihovu mandataru trebat će 16 mandata za minimalnu većinu od 76 mandata pri izglasavanju povjerenja u Hrvatskom saboru.

Od 151 mandata, osam mandata pripada manjinama te tri predstavnicima dijaspore. Na potonje, kao i dosad, računa HDZ, dok će se manjinski zastupnici, ne ispriječe li im se neke političke prepreke, prikloniti onome tko bude imao više mandata.

S obzirom na to da HDZ ne može računati na barem tri mandata IDS-a, to znači da obje opcije mogu računati s još po 11 mandata, te im nedostaje još pet mandata za sastavljanje Vlade. Osvoji li Most u tom slučaju 15 mandata, još uvijek obje opcije mogu sastaviti Vladu, te ih u tome onemogućuje tek 16 mandata Mosta. Što zajedno dvije vodeće opcije osvoje manje glasova, a i dalje podjednako, to Most u tom slučaju treba osvojiti više mandata da i dalje bude uvjet za sastavljanje Vlade.

blokirani LOV NA GLASOVE DUŽNIKA Velike stranke silnim obećanjima ukrale blokirane Živom zidu Božo Petrov, Miro Bulj i Nikola Grmoja Nikola Grmoja: 'Nismo dali ultimatum HDZ-u i SDP-u, već želimo jamstvo da će provesti dogovorene promjene'

Recimo, osvoje li po 57 mandata, tek ako Most osvoji 19 mandata Vlada se bez njega ne može sastaviti. I obrnuto, što vodeće opcije osvoje više mandata, to utjecaj Mosta raste s manje osvojenih mandata, pa recimo ako HDZ i Narodna koalicija bez manjina i dijaspore imaju po 63 mandata, Most je i s 13 mandata uvjet za Vladu.

Važan je i relativni odnos dviju vodećih opcija. Što jedna od vodećih opcija osvoji manje mandata u odnosu na drugu, to i Most mora osvojiti više mandata da bi bio uvjet za sastavljanje Vlade, pa recimo pri odnosu 59-58, bez Mostovih 18 mandata nema Vlade, pri 59-56 Vlada se može sastaviti i s Mostovih 19 mandata, a pri odnosu 56-53 i ako Most osvoji 22 mandata, bez njih je moguće sastaviti Vladu.

Pri povećanju broja mandata samo na jednoj strani, recimo pri omjeru 63-56 do 56-56, bez 20 mandata Mosta nema Vlade. Dakako, osvoje li HDZ ili Narodna koalicija 65 mandata, s osam mandata manjina i po tri mandata dijaspore ili IDS-a, za Vladu im ne treba Most.

>> HNS objavio 7 jamstava za Most: 'Moraju ih ovjeriti kod javnog bilježnika'

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    MOST će biti sretan ako osvoji 10 mandata. Podrška im pada iz dana u dan, pokazale su ankete i jednim mandatom po izbornoj jedinici bi morali biti i presretni. Ucjenjivački im potencijal ne mora oslabiti, to je dobro uočeno, jer ... prikaži još! i samo nekoliko mandata može biti presudno. Na to opet računa Bandić koji je, prečesto se gubi iz vida, i zadnji put sa svojih nekoliko ruku omogućio Karamarku i Petrovu da sastave vladu.