Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plavi šef

Jurčić: Kelavu nisam otjerao, nego ga spasio! Bio je već na dnu

'13.06.2013., Zagreb - Okupljanje igraca GNK Dinamo Zagreb ispred maksimirskog stadiona. Igraci su nakon dorucka krenuli na prvi dio priprema na slovensko skijaliste Rogla. Krunoslav Jurcic. Photo: Ma
'Marko Prpic/PIXSELL'
01.07.2013.
u 18:00

Kad se govori o pojačanjima, onda je istina da je Dinamo doveo dosta igrača. No, bila bi greška zavaravati se i reći da je to megamomčad, koliko god Kruno bio zadovoljan pojačanjima. To je megamomčad, ali samo za hrvatske prilike.

U miru Moravskih Toplica Dinamo odrađuje pripreme, sezona kreće jako brzo, a trajat će jako dugo. I nije lako pripremiti momčad u tako malo vremena. Srećom, ždrijeb drugog pretkola Lige prvaka ovaj je put bio milostiv i plavi će igrati s Luksemburžanima.

- Saznavši ime suparnika, zadržali smo visoku razinu rada jer držim da suparnik nije na toj razini da bismo morali tempirati formu već za te prve utakmice. No, neću sad spuštati tenzije za utakmice s Luksemburžanima, dovoljna nam je opomena Dudelange iz prošle sezone.

Plavi u sezonu ulaze s novim pojačanjima, dugo se nije tako kupovalo.

- Istina je, ali nije Dinamo nikad ni tako puno prodavao. U ovo vrijeme prošle godine u našem dresu bili su Kelava, Vida, Tonel, Badelj i Kovačić. I zato Dinamo kupuje.

Oko te kupnje zanimljivo je što se stvara fama o stvaranju megamomčadi. Istina je da je Dinamo doveo dobre igrače, ali o megamomčadi se može govoriti samo na razini naše lige, ne i Europe. Uostalom, tko je od nas čuo za bilo kojeg od tih igrača prije nego što se saznalo da ga Dinamo hoće? Vjerojatno nitko. Pa stavljati teret treneru da sad ima megamomčad može biti samo kontraproduktivno. Kruno je zadovoljan onime što je dobio.

Sammir je moj ljubimac

- Fernandes će donijeti novu dimenziju kad se govori o brzini u našem nogometu, na prvom treningu vidiš kod Soudanija da je pravi igrač. I ja sam rekao da ih se dovode, svakog od njih sam želio i ja stojim iza te priče.

Letvica je visoko postavljena, svi očekuju i treću LP zaredom.

- Ne trebaju mi alibiji, ne uđemo li u LP, smatrat ću to neuspjehom.

No, Kruno mora biti svjestan da će, ne bude li uspjeha, ponovno krenuti priče u stilu - dali smo mu u ruke formulu 1, a on ne zna voziti.

- Istina je da smo dobili jako dobre igrače, sad ih treba \'uglazbiti\', da postanemo ozbiljna momčad.

No, teško da se može napraviti megamomčad na razini Lige prvaka.

- Togu su svi svjesni, i ljudi u klubu. Zna se kakva su ulaganja klubova Lige prvaka. Naš je cilj ući u skupinu i sve slažemo s ciljem ulaska. Kad uđemo, onda želimo napraviti novi korak, podići razinu suprotstavljanja velikim momčadima.

Vratimo se pojačanjima, dojam je da je Pablo Migliore jako \'plivao\', na ubačaje je odlazio u prazno...

- Izuzetno vjerujem u njegov CV, San Lorenzo je top 5 u Argentini, a on je stalno branio. Mislim da Migliore sad ima jedan problem, nije branio tri, četiri mjeseca. Takav golman mora dobiti vrijeme jer se s pauzom gubi osjećaj za prostor. I zato smo se dogovorili da će braniti na svim pripremnim utakmicama po 90 minuta kako bi mu se taj osjećaj vratio. Odlučili smo se za njega, vjerujemo mu, i sad nam je posao što prije ga vratiti u natjecateljsku formu.

A Sammir, je li glavom s vama na pripremama ili je negdje drugdje?

- Filho je moj ljubimac kojeg izuzetno cijenim. On je odličan igrač, a sve ostalo je folklor. Probleme pokušavamo zajedno riješiti, a normalno da on treba biti maksimalno u službi ekipe i treninga. Sad se situacija malo smirila u odnosu na vrijeme između Rogle i dolaska u Moravske Toplice. Bila je neka ponuda, on nije znao hoće li ići ili ne. Ne znam kakav je njegov stav, ne znam ni stav kluba, ali dok god normalno trenira i trudi se, nema problema s njime.

Ode li, tko mu je prva alternacija?

- Odlazak bi bio veliki problem jer Sammir nam je jako važan, to je jedna od rijetkih pozicija u kojima nemamo takvog drugog igrača. Po nekakvom nogometnom \'šmeku\', najbliži mu je Husejinović. Može iznijeti loptu, primiti loptu tamo gdje je gusto, ne boji se stvarati višak jedan na dva ili tri.

A Antolić?

- On je tu negdje između ofenzivnog Sammira i na drugoj strani defenzivnog Ademija. On može objediniti ulogu fantazista i čovjeka od zadatka.

Imate li dojam da imate priličnu gužvu na mnogo pozicija.

- Rekao sam i dečkima da će prilika za igranje biti, nema veze tko sad igra 60, a tko 30 minuta. Na proljeće smo imali 15 utakmica i svi su igrali, a sad nas, kad uđemo u Ligu prvaka ili Europsku ligu, na jesen nas čeka više od 40 utakmica. Mi smo ozbiljan klub i moramo imati ozbiljan roster.

Kako uskladiti te razlike, na jesen 45, a na proljeće 15 utakmica?

- To je problem Dinamu: prvo su veliki disbalansi u igranju u Ligi prvaka i u HNL-u. Dobio sam podatak da je naš posjed lopte u HNL-u 70 posto. A u LP-u je 30 posto. Dakle, sve je drukčije preko noći. Za takve različite stvari potrebno su potpuno drukčiji profili igrača. Isto tako je problem i ta velika razlika u broju utakmica na jesen i na proljeće. Posljednja utakmica Lige prvaka u skupini je 10. prosinca, a mi smo pripreme počeli 10. lipnja, šest mjeseci imamo non-stop utakmice. Iako, navijače to ne zanima, zanima ih finalni proizvod na kraju trake.

Koliko vam je nezgodno pripremati momčad u kojoj se govori o mogućem odlasku pet igrača - Vrsaljka, Sammira, Jedvaja, Krstanovića, Beqiraja?

- Najteže je po tom pitanju bilo na Rogli, sad se ipak smirila situacija oko Jedvaja, pa i Sammira. A sad imamo i neka gotova rješenja ako se prodaja i dogodi. Ode li Šime Vrsaljko, imamo Pinta. Lakše mi je kad imamo pripremljene stvari, to govori i o napretku kluba, počela su se unaprijed tražiti rješenja. No, najgore je kad se dogodi kao s Mateom Kovačićem. Uigravamo momčad s Kovom na cijelim pripremama, a pet dana prije prvenstva Kove više nema. A nemaš pravu zamjenu niti smo uigravali nekoga tko bi ga zamijenio. Treneru je važno znati tko odlazi, tko dolazi. Ali, nogometni svijet složen je za velike klubove. I termine reprezentacija rade prema vrhunskim klubovima. Evo - za Dinamo je prijelazni rok od kraja prvenstva do 1. srpnja, a za velike do 31. kolovoza. Ja sam inzistirao da novi igrači dođu na pripreme, a ostali klubovi čekaju. A mi želimo parirati najvećima. Kako kad su svi ti najveći na odmoru, neki s pripremama kreću 15. srpnja, Real, Porto, Lyon..., svi će oni kopačke prvi put zavezati u srpnju. I oni dižu formu u studenome, a mi više ne znamo kako se zovemo.

Ne glorificiram svoju ulogu

Je li bila vaša ideja da Kelava ode?

- Došao sam prije utakmice s kijevskim Dinamom i tada je pozicija Ivana Kelave bila katastrofalna. Da sam htio, on tada više ne bi bio u Dinamu, no presudio sam da ostane. Doveo se u stanje koje nije dostojno sportaša. Sad prvi put govorim o tome, nitko nije inzistirao da Ivan ostane i nitko mu nije pomogao kao ja da nakon šest mjeseci bude ponovno pristojan sportaš i golman. Ne glorificiram svoju ulogu, ali potencirao sam da postane opet kakav treba i da sad ide braniti u Španjolsku, osigurao je financijski sebe i obitelj. A da je nastavio putem na kojem je bio, ne bi bilo ni Dinama, ni transfera, ne bi bilo ničega.

Šest mjeseci se pričalo da Dinamo traži golmana.

- Tako je, i na pripremama se o tome govorilo. Otkrit ću vam što sam tada rekao Kelavi: Ivane, traži se golman, a na tebi je kada ćemo ga pronaći. I to mu je pomoglo da postane golman lige petice. Ne treba tajiti, kad sam došao, našao sam ga sa 104 kilograma. I kad čujem da sam ga ja otjerao, diže mi se kosa na glavi. No, Kele sve to zna. 

>> Jurčić: Zadovoljni smo ždrijebom, želimo dvije pobjede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije