Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatima 29. 11. već ima okus nepravde, hoće li je Haag ispraviti?

Haaški sud gotovo 25 godina urušavao je svoj autoritet dopuštajući da ga ideolozi rata ismijavaju
28. studenoga 2017. u 11:21 0 komentara 822 prikaza
ICTY, haaški sud portal (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odmah nakon Drugog svjetskog rata (1945.), za samo godinu dana, završen je Nürnberški proces. Haaški traje gotovo četvrt stoljeća. U Nürnbergu su za ratni zločin optužena 24 njemačka nacista. Proces je bio brz i učinkovit, a Sud je agresora i njegov narod istinski suočio s ratnim zločinima. Nakon tog čuvenog procesa, koji su organizirali pobjednici, bilo je jasno rečeno tko je agresor, a tko žrtva. Odluke iz Nürnberga su prihvaćane kao pravedne i bile su u funkciji pomirenja. Možda je ista namjera postojala i prilikom kreiranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Međutim, rezultat je znatno drugačiji. Ovdašnji narodi još su više posvađani, a zasluge za to pripadaju i njihovim presudama.

HAAG 'Prlić i drugi' Haag u srijedu objavljuje pravorijek hrvatskoj šestorci i ulozi RH u ratu u BiH

Nakon rata devedesetih svi su znali tko je žrtva, a tko agresor. Haaški sud gotovo 25 godina urušavao je svoj autoritet dopuštajući da ga ideolozi rata ismijavaju. (Ne)osuđeni ratni zločinci, na čelu s Miloševićem i Šešeljem, uspjeli su tijekom suđenja izjednačavati odgovornost žrtve i agresora. I međusobno posvađati žrtve. U takvom ambijentu Bošnjaci posljednjih godina teret kolektivne odgovornosti prebacuje na žrtve zajedničkih krvnika.

Sutra “haaška petorka” presuđuje “hrvatskoj šestorci”, prvim ljudima Herceg-Bosne. Koja je nastala u ratnom vihoru. Hrvati su se na takav način politički, a kroz HVO i vojno štitili od srpskog agresora. Ni u jednom dokumentu Herceg-Bosne ne prejudicira se odcjepljenje od BiH, a poglavito ne pripajanje Hrvatskoj. U svim službenim dokumentima naglašava se kako je Herceg-Bosna dio BiH. Uostalom, zar bi Hrvati stopostotno glasovali za neovisnost BiH da su mislili drugačije.

Herceg-Bosna je unesena kroz Washingtonski sporazum u Federaciju, a kroz Daytonski u temelje BiH. HVO je komponenta Oružanih snaga BiH. I zašto onda Haag povijesne činjenice pretvara u suprotnost i tužitelji na temelju takvih konstrukcija čak traže da se proglasi udruženi zločinački pothvat. Njega jednostavno nije bilo. Zločina je bilo i oni jesu te trebaju biti sankcionirani. Ali, ako se već govori o nekom udruženom pothvatu, onda je to bio samo onaj za spas hrvatskog naroda i za obranu Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da iz “šestorke” nitko nije optužen za individualne zločine, a zločinačkog pothvata nije bilo, jedina moguća odluka sutra može biti – oslobađajuća presuda. U protivnom bi to bio progon najmalobrojnijeg naroda i udari na temelje daytonske BiH.

Valjda Hrvatima neće još jednom 29. studenoga (AVNOJ – rođendan Jugoslavije) biti datum s gorkim okusom nepravde. Ako ništa drugo, baš kao i za raspadom bivše države, sutra neće žaliti ni zbog zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, ako ni zbog čega drugog, onda zato što je u svom nazivu nosio ime za njih mrske države. Zbog njezina raspada plaćali su tako visoku cijenu. I kroz razne sudske procese. Možda zbog toga Hrvatima i Hrvatskoj razni međunarodni sudovi (“šestorka”, Piranski zaljev, Ina...) do sada nisu bili skloni. Haag je sutra na popravnom.

Ratko Mladić Analiza Hrvati ne trebaju slaviti pobjedu nad Srbima, nego nad politikom velike Srbije Općinski građanski sud Hrvatska ne mora platiti troškove obrane Perkovića u Münchenu Nino Raspudić Je li ovaj Mladić bio i u Hrvatskoj?
Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.