Naslovnica Premium Kolumne

Josip Manolić ne traga za istinom, nego samo želi zamutiti vodu

Stari udbaš i na slučaju BiH pokazao se kao posve nevjerodostojan tumač naše povijesti
15. studenoga 2016. u 10:01 6 komentara 4616 prikaza
Josip Manolić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Josip Manolić pokušava svojim memoarima prekrojiti suvremenu hrvatsku povijest. Nije istina ono što svi vidimo i znamo da je istina, nego je istina ono što tvrdi obavještajac koji je u poznim godinama otkrio svoj spisateljski dar. Ide tako daleko pa tvrdi da Franjo Tuđman i HDZ nisu proizišli iz autentične želje hrvatskog naroda za slobodom i demokracijom, nego da je iza cijelog procesa stvaranja hrvatske države stajala zloglasna Udba. Objavljivanjem ovih stenograma pada u vodu i brižljivo građen mit da su Manolić i Stipe Mesić napustili Tuđmana i HDZ zato što su bili protiv podjele BiH.

Transkripti zapravo pokazuju da je Manolić bio za podjelu BiH te ne stoji njegova tvrdnja da je iz HDZ-a otišao zbog neslaganja s Tuđmanovom politikom prema BiH. Da je imao primjedbe, kao što tvrdi da jest, onda bi to rekao i na sjednici VONS-a održanoj sredinom 1993., dakle u vrijeme najžešćih sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Međutim, Manolić ne samo da to nije učinio nego je, barem se tako može iščitati iz transkripta, vrlo glasno govorio o podjeli BiH. Tako otvoreno o podjeli Bosne nisu govorili ni najveći Tuđmanovi jastrebovi. Ne bi trebalo na osnovi jedne izjave izvlačiti dalekosežne zaključke da je Manolić radio na razbijanju susjedne države, ali ne treba to ni prešutjeti jer se on, posve nezasluženo, pretvorio u glavnog arbitra kad je riječ o ispravnoj politici prema BiH.

Izjava pokazuje ne samo da nije imao neki poseban sentiment prema BiH nego da se u to vrijeme nije usudio ni proturječiti Tuđmanu. Na tom istom sastanku Stipe Mesić bio je puno suzdržaniji, ali je zato govorio o mogućoj islamskoj opasnosti u srcu Europe na način na koji se ne bi posramili ni radikalni kritičari islama. Manolić se i na primjeru BiH pokazao kao nevjerodostojan tumač povijesti. Njegovi memoari ne samo da neće pomoći rasvijetliti naše povijesne kontroverze nego će samo dodatno zakomplicirati traganje za istinom. Čini se da je to i bio interes ovog starog udbaša kada se prihvatio bremenitog spisateljskog posla.

> > Vladimir Šeks: Manolić krivotvori povijest jer ga je Tuđman odbacio

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Autor tezu gradi na pogrešnom argumentu. To što su i Manolić i Mesić nekada bili za podjelu BiH ne negira da je to bio cilj ondašnjeg vodstva RH. Sasvim suprotno. Činjenica je da "stari obavještajac želi zamutiti vodu", vjerojatno zato ... prikaži još! da sakrije vlastitu ulogu u povijesti, ali novija je povijest takva kakva je. Ne mogu ju iskriviti ni Manolić, ni Mesić, ali ni oni koji bi rado da je uloga hrvatskog državnog vrha u događajima u BiH bila čista kao suza. Otvorimo sve arhive i stvorimo pravu sliku, kakva god da je. Dok to ne učinimo, uvijek će pretezati oni koji bi ju farbali po vlastitom ukusu.