Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.11.2018. u 08:12

Je li iza nas posljednji kvartal rasta koji nismo generirali sami, već nam je pao s neba?

Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su prognoze rasta u vrhuncu turističke sezone, ali otkrili i usporavanje rasta potrošnje građana, utvrdili probleme sa slabim oporavkom proizvodnje te otkrili rast državne potrošnje.

Sam je ministar financija Zdravko Marić istaknuo da je realizirani rast gospodarstva veći od njegova potencijala, a to je moguće jer ga potiču performanse ekonomija Europske unije te monetarna politika koja je smanjila cijenu novca. Je li iza nas posljednji kvartal rasta koji nismo generirali vlastitim radom, već nam je pao s neba?

Cijena nafte snažno je pala, što ne sugerira jak globalni rast, a za nas još opasniji je pad BDP-a Njemačke u trećem tromjesečju. Istovremeno je Italija, naš drugi najveći trgovinski partner uz Njemačku, u dugotrajnoj stagnaciji. Stane li izvoz i turizam, Hrvatska će imati ozbiljnih problema s domaćom ekonomijom koja se nije restrukturirala niti podigla konkurentnost tijekom dugotrajne recesije.

Država pak za nagovještaje krize ne mari, već troši kao da je pred nama sedam godina “debelih krava”, što je vidljivo i iz statistike koja razotkriva da je državna potrošnja rasla gotovo četiri posto, što je najbrži zabilježen rast od 2009. godine. Ipak još nije kasno za primjenu rješenja koja bi mogla ublažiti udar potencijalne nove globalne krize. McKinsey je ponudio odgovor u digitalizaciji društva koja bi mogla generirati novih 62 milijarde kuna rasta gospodarstva do 2025. To znači ubrzanje rasta za 2,5 posto godišnje, ali cijena je potpuna transformacija javnog i realnog sektora u smjeru efikasnijih rješenja i usluga s dodanom vrijednošću.

McKinsey tako preporučuje državi da digitalizaciju sama potakne nuđenjem svojih usluga online kanalima, poticanjem komuniciranja digitalnim platformama i ulaganjem u IT, ali to za sobom povlači i osvještenje države da su mnogi kadrovi na njezinoj platnoj listi nepotrebni. Racionalizacija broja zaposlenika i brža usluga javnog sektora brana je do nižih poreza i konkurentnijeg poslovanja, a to pak gospodarstvu treba da bi se odvažilo na nove investicije i jaču proizvodnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije