Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.10.2016. u 20:45

U rujnu je balkanskom rutom prošlo 1140 neregularnih migranata, što je manje od 1% broja onih koji su tom rutom prošli u rujnu prošle godine

Prerano je reći “problem riješen” jer neizvjesnost zbog ratnih operacija u Siriji i Iraku i dalje nosi sa sobom opasnost novog velikog izbjegličkog vala prema Europi, a sporazum između Turske i EU o zaustavljanju migranata na turskim obalama Egejskog mora danas jest, ali sutra više ne mora nužno biti na snazi. No, činjenica je da je tzv. zapadnobalkanska migrantska ruta uspješno zatvorena. Možda privremeno, ali (zasad) uspješno.

Podaci agencije Frontex, objavljeni prekjučer, pokazuju da je u rujnu balkanskom rutom prošlo 1140 neregularnih migranata, što je manje od 1% broja onih koji su tom rutom prošli u rujnu prošle godine. Opet, možda je besmisleno tapšati samog sebe po ramenu u situaciji kad ratne operacije u Alepu i Mosulu mogu pokrenuti novu rijeku izbjeglica, no gledano iz prošlogodišnje perspektive kad je po čak 10 tisuća ljudi dnevno znalo ulaziti iz jedne države u drugu bez ikakve kontrole, ove današnje brojke Frontexa govore o uspješno zatvorenoj ruti.

Zbog toga je rasprava na sastanku Europskog vijeća u četvrtak u Bruxellesu bila više usredotočena na sredozemnu rutu, onu koja vodi od sjevernih obala Afrike prema Italiji, nego na balkansku rutu. Na toj ruti broj neregularnih migranata u rujnu je iznosio 12.700, što je 40 posto manje u odnosu na kolovoz, ali to smanjenje nije neka utjeha jer se zbog vremenskih prilika sličan pad događa svake godine, a ove su brojke i dalje na razini prošlogodišnjih, što znači da pritisak na toj ruti ne jenjava (za razliku od pritiska na balkanskoj). EU sada želi s afričkim zemljama dogovoriti sličan sporazum kao onaj koji je uspostavio kontrolu nad priljevom migranata iz Turske, ali zbog bezvlašća u Libiji to nije lak posao.

Ovotjedni sastanak Europskog vijeća zaista jest bio još jedan summit koji je, barem dijelom, posvećen rješavanju migrantske krize. Ali, za razliku od summita prije točno godinu dana, ipak nije bio još jedan gorući, krizni summit o migracijama koje treba riješiti od danas do sutra. To je, zapravo, dobra vijest.     

>> Aleksanadar Vulin: Srbija neće povećavati kapacitete za prihvat migranata i izbjeglica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije