Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvetnički pohod

Jordan je vrh koplja koje će probosti ISIL

ISIL zatočio pilota
Foto: Reuters/ PIXSELL
11.02.2015.
u 09:30

Plemenske veze – Pilot je bio pripadnik plemena Barasheh kojemu pripada i sam jordanski kralj

Stravična egzekucija zarobljenog jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha, spaljivanje živog čovjeka u kavezu i snimanje ovog zločina moglo bi, vrlo lako, značiti i prekretnicu u sukobu ISIL-a s ostatkom svijeta. Naime, emitirana snimka izazvala je potpuno suprotan učinak od onoga što je ISIL htio. Izazvala je doduše zgražanje i osudu diljem civiliziranog svijeta, ali je mobilizirala Jordan koji je samo nekoliko sati potom pogubio dvoje islamista, da bi nekoliko sati potom svojim zrakoplovstvom počeo snažne udare na području Iraka i Sirije koje kontroliraju islamisti.

Ideja kojom se ISIL vodio prije egzekucije bila je da će Arapi, vidjevši sudbinu svog jordanskog kolege i suborca, izgubiti elan i volju za borbom protiv boraca islamskog kalifata. Uostalom, ta je strategija odlično “radila” u slučaju iračkih vojnika koji su prošle godine, u vrijeme napredovanja ISIL-ovaca s granice Sirije prema Bagdadu u velikoj većini slučajeva, bježali glavom bez obzira čim bi shvatili da su im se islamisti približili na samo nekoliko kilometara. Svi su oni vrlo dobro znali kako im je sudbina zapečaćena ako ih islamisti uhvate žive, znali su da će biti pogubljeni odrubljivanjem glave što su vidjeli u nebrojenim videosnimkama koje je ISIL načinio prije egzekucija. 

Oslonac dinastije

Ipak, spaljivanje jordanskog pilota bila je računica bez krčmara jer Jordan nije unutarnjim sukobima rastrzani Irak koji, u smislu države, postoji samo na papiru i uz obilatu pomoć Zapada. Jordanska vojska jedna je od najboljih vojski u tom dijelu svijeta, a konkurencija je prilično velika. Jordanska vojska može se po svojoj snazi mjeriti s Izraelom, a posebno su im dobre specijalne postrojbe. Za razliku od većine ostalih zemalja te veličine, jordanske specijalne snage vrlo su brojne. Procjenjuje se kako ih je oko 30 tisuća, a svi su oni obučeni u posebnom centru KASOTC (King Abdullah Special Operations Training Center) nedaleko od Ammana.

Upravo posljednjih nekoliko dana, otkad je postalo jasno kako je službeni Amman skinuo rukavice i po strani ostavio sve obzire i pravila Ženevske konvencije u ophođenju s teroristima, sve se više čuje da bi prve “čizme na terenu” na ISIL-ovu okupiranu području mogli biti upravo jordanski specijalci. Nekoliko je faktora koji ovakvom razvoju situacije idu u prilog.

Prije svega, pogubljeni pilot Al-Kasasbeh bio je pripadnik južnojordanskog plemena Barasheh koje je glavni oslonac vladajuće dinastije, pogotovo u jordanskim oružanim snagama. Kako je kriza sa zarobljavanjem pilota eskalirala nakon njegova rušenja krajem prošle godine, vođe plemena i sami su, pokraj redovnih jordanskih državnih kanala, pokrenuli pregovore s ISIL-om kako bi ishodili oslobađanje svoga člana u zamjenu za neke od uhićenih islamista. ISIL je pregovore prihvatio, ali oni su bili samo šminka jer su islamisti planirali pleme iskoristiti na isti način kao što su iskoristili plemena u Iraku – da oslabe središnju vlast. Bezuspješno. Jer Barashehi se vrlo čvrsto drže zajedno, ali podjednako čvrsto poštuju i kraljevsku kuću kao i kralja Abdullaha II. osobno s kojim imaju izuzetno dobre odnose i veze. Pogubljenje pilota nakon ovih razgovora nije samo čin divljačkog, srednjovjekovnog smaknuća jednog njihova člana već i nešto puno više. To je sada žestoka, teška uvreda plemenskim liderima koji osobno žele osvetu. Kako Barashehi čine stup jordanskih oružanih snaga, ne čudi žestoka reakcija kralja i potpora svih njegovih generala prema ISIL-u. Naime, islamistica Sajida al-Rishawi, koja čak nije ni bila pripadnica ISIL-a, već iračkog ogranka Al Qa’ide bila je prije devet godina osuđena na smrt a potom “prigodno zaboravljena” u zatvoru kako se ne bi dizale tenzije. Nakon spaljivanja jordanskog pilota ekspresno je, u roku od nekoliko sati, smaknuta na vješalima, zajedno s još jednim islamskim teroristom. Nekoliko sati potom Jordan je zatražio, i od koalicije dobio, zeleno svjetlo za samostalno pojačavanje zračnih udara koji su odmah krenuli. U prvoj noći pojačanih zračnih napada samo u Mosulu je ubijeno 55 pripadnika ISIL-a, među kojima i jedan od ključnih vođa organizacije. Zračni napadi se nastavljaju i dalje, a Jordan se, sve je očitije, priprema da postane “vrh koplja koje će probosti ISIL”.

Prema analitičarima, za lomljenje ISIL-a bio bi potreban angažman između 10 i 12 tisuća pripadnika jordanskih specijalnih postrojbi na terenu koji bi djelovali na području Iraka i Sirije. Uz njih bi djelovala i Bojna-71, posebna jordanska jedinica za protuterorističku borbu, kao i jordanska obavještajna služba koja, bez obzira na to što je Amman saveznik Zapada, ima dobre odnose s ruskim i čečenskim obavještajnim službama, koje pak imaju poseban interes da se ISIL definitivno uništi.

Nabrijani osvetnici

Na pomoć zapadnih trupa na terenu Jordan vjerojatno ne bi mogao računati, ali zato bez problema može računati na svu moguću logističku i obavještajnu podršku u svojim akcijama. Upravo ta samostalnost jordanskih specijalnih snaga predstavlja u ovome scenariju i svojevrsnu prednost jer islamisti ne mogu mobilizirati lokalno stanovništvo s pozivom na ustanak protiv nevjernika. Jer Jordanci su Arapi, baš kao i stanovnici Iraka i Sirije, i nitko ih ne može proglasiti za nevjernike. Uostalom,  Jordan je hašemitsko kraljevstvo koje potječe iz vremena stvaranja islama, a sam kralj Abdullah II. potječe iz krvne loze proroka Muhameda i nitko ga ne može proglasiti nevjernikom.

Ovakav razvoj događaja, ma koliko on krvav bio i koliko god stravičan povod, spaljivanje pilota, imao, jednim je dijelom čak i nenamjerno potaknuo Zapad. Naime, prema tvrdnjama koje se sve češće čuju unutar obavještajne zajednice, jordanski pilot Al-Kasasbeh dobio je tijekom svog kobnog leta zapovijed da leti nisko iznad ISIL-ova područja, pogotovo iznad grada Raqqe kako bi “testirali” ISIL-ovu protuzračnu obranu. Poslije je zapovjedništvo koalicijskih zračnih snaga tvrdilo kako je bila riječ o “pogrešci u komunikaciji” te kako je jordanski pilot krivo shvatio zapovijed. Kako god bilo, ishod leta bio je katastrofalan, no on bi rat protiv ISIL-a mogao prebaciti u drugu fazu. U fazu gdje jordanska vojska i kralj Abdullah II. više ne pristupaju ovome kao vojnom pitanju, već kao osobnoj, vrlo osobnoj stvari.

Sada se Daesh, kako Arapi pogrdno nazivaju ISIL, pokušava prilagoditi novonastaloj situaciji s Jordanom. U posljednjih dan ili dva s njihove strane dolaze najave da će jordanski kopneni udar, ako do njega dođe, biti konačni boj kod Dabiqa, mitskog mjesta u kojemu će islam pobijediti križare i osvajače. Naravno, Jordan bi prema njihovim tvrdnjama, kao “suradnik Zapada” predstavljao križare koji će biti potučeni do nogu. Unatoč svim ISIL-ovim propagandnim igrama, ovo je vrlo malo vjerojatno. Jer ISIL sada protiv sebe neće imati priučene vojnike neke poludržave poput Iraka koji su više silom nego milom natjerani s puškom u ruci na sukob s islamistima. Baš suprotno. Protiv sebe će imati osvete željne, prilično “nabrijane”, dobro obučene i vrhunski opremljene vojnike jake i stabilne države. Vojnici koji danas govore kako su svi oni Moaz al-Kasasbeh.

>>Jordanski pilot bio toliko nadrogiran da nije bio svjestan što će mu se dogoditi

>>ISIL-u i Al-Qa'idi teroristi iz BiH slali kodirane šifre, čeka ih 30 godina zatvora

Komentara 15

CE
cenzura
09:44 11.02.2015.

Jedini način borbe protiv ekstremista i terorista ISIL-a je totalno istrebljenje. Bez i malo milosti i skrupula, lažnog moraliziranja i kojekavgog lažnog poštivanja ljudskih prava. Dobro je što u Jordanu nema "naših" lažnih moralista pa se jordanskim vojnicima neće suditi kao što se u nas sudi braniteljima.

SA
Sauron
10:04 11.02.2015.

Zanimljivo je kako je Jordan u par dana nanio više štete ISILu nego ''savezničke snage'' tijekom 6 mjeseci. Amerikancima i saudijcima je samo u interesu rat .... ali da nije na njihovom teritoriju......sramote je za svijet da to šutke promatra.

CR
Crafter
10:58 11.02.2015.

Snimka je strava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije