Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jesu li snažni vođe put prema boljem?

19. siječnja 2020. u 18:42 5 komentara 549 prikaza
Donald Trump i zamjenik premijera Kine Liu He hvale svoj sporazum
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Trgovinski rat između SAD-a i Kine trenutačno je u prekidu. Idući tjedan počinje rasprava u američkom Senatu o opozivu predsjednika Trumpa. U Moskvi se ruski predsjednik Putin priprema za doživotnu vladavinu, a premijer Medvedev i cijela vlada podnijeli su ostavku.

Novi putinov premijer Mišuskin MIHAIL MIŠUSKIN Tko je novi Putinov premijer: Najzaslužniji je za najveće američke investicije u Rusiji

Na Bliskom istoku i dalje se ratuje, a u Libiji dvojica čelnika, premijer Fayez al-Sarraj i general Khalifa Haftar izluđuju Europu. Turski predsjednik Recep Erdoğan sanja o novom Osmanskom Carstvu. Papa Franjo na položaj zamjenika ministra vanjskih poslova u državnom tajništvu prvi put u povijesti postavio je ženu.

Globalno zatopljenje u požarima u Australiji pokazuje zube, a oni koji negiraju klimatske promjene vjerojatno će i dalje napadati djevojčicu Gretu jer se usudila reći “kralj je gol”. Velike promjene i velike podjele tresu svijet.

Trump kliče svojoj pobjedi jer je potpisao trgovinski sporazum s kineskim zamjenikom premijera Liu Heom prema kojem će Kinezi u iduće dvije godine kupiti američku robu u vrijednosti od 197 milijardi dolara, a SAD će olabaviti carinski pritisak na kinesku robu.

Ali Hamenei Ali Hamenei Iranski vrhovni vođa: 'Europa je rep Amerike, ne vjerujte im'

Time je Trump zajamčio glasove američkih proizvođača hrane, prije svega soje, na izborima u studenome. Senat u kojem je većina republikanaca zasigurno neće izglasati njegov opoziv čime će mu otvoriti mirnije razdoblje za dobivanje drugog mandata. N Trump nas uvijek može iznenaditi... Ide li svijet prema boljem ili prema lošijem?

Što će se događati u Rusiji? Hoće li se smiriti situacija u Libiji, Siriji, Iraku...? A gdje je Europa?

Stanovništvo je u Europi, uključujući i imigrante, sve starije i za 30 godina bit će ga ukupno pet posto manje. Kao i uvijek, svatko će te događaje i kretanja protumačiti prema svojoj unaprijed stvorenoj preferenciji i neće pokušati shvatiti tuđe ili nešto naučiti.

Nancy Pelosi NOVI UDARAC Suđenje Trumpu u Senatu: 'Bijela kuća prekršila zakon zamrzavanjem pomoći Ukrajini'

Talijanski filozof Umberto Galimberti koji je ovih dana objavio knjigu “Sto priča filozofa za znatiželjnu djecu” kaže da populizam raste u društvu s manje obrazovanih, a nedavni PISA testovi pokazali su da većina mladih Talijana ne razumije ono što čita.

Takvi priželjkuju snažnog vođu. Je li to put prema boljem?

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • zovgrdelina:

  ..nema gospon tomaševiću puta prema boljem dok su šprance socijalističke hrvatske..to vi jako dobro znadete..

 • Avatar southman
  southman:

  Snažne vođe da ali u demokratskom društvu !

 • Avatar Glasnogovornik
  Glasnogovornik:

  Ako moram birati izmedju Grete i Trumpa, moj izbor je definitivno Trump.