Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.01.2020. u 18:42

Trgovinski rat između SAD-a i Kine trenutačno je u prekidu. Idući tjedan počinje rasprava u američkom Senatu o opozivu predsjednika Trumpa. U Moskvi se ruski predsjednik Putin priprema za doživotnu vladavinu, a premijer Medvedev i cijela vlada podnijeli su ostavku.

Na Bliskom istoku i dalje se ratuje, a u Libiji dvojica čelnika, premijer Fayez al-Sarraj i general Khalifa Haftar izluđuju Europu. Turski predsjednik Recep Erdoğan sanja o novom Osmanskom Carstvu. Papa Franjo na položaj zamjenika ministra vanjskih poslova u državnom tajništvu prvi put u povijesti postavio je ženu.

Globalno zatopljenje u požarima u Australiji pokazuje zube, a oni koji negiraju klimatske promjene vjerojatno će i dalje napadati djevojčicu Gretu jer se usudila reći “kralj je gol”. Velike promjene i velike podjele tresu svijet.

Trump kliče svojoj pobjedi jer je potpisao trgovinski sporazum s kineskim zamjenikom premijera Liu Heom prema kojem će Kinezi u iduće dvije godine kupiti američku robu u vrijednosti od 197 milijardi dolara, a SAD će olabaviti carinski pritisak na kinesku robu.

Time je Trump zajamčio glasove američkih proizvođača hrane, prije svega soje, na izborima u studenome. Senat u kojem je većina republikanaca zasigurno neće izglasati njegov opoziv čime će mu otvoriti mirnije razdoblje za dobivanje drugog mandata. N Trump nas uvijek može iznenaditi... Ide li svijet prema boljem ili prema lošijem?

Što će se događati u Rusiji? Hoće li se smiriti situacija u Libiji, Siriji, Iraku...? A gdje je Europa?

Stanovništvo je u Europi, uključujući i imigrante, sve starije i za 30 godina bit će ga ukupno pet posto manje. Kao i uvijek, svatko će te događaje i kretanja protumačiti prema svojoj unaprijed stvorenoj preferenciji i neće pokušati shvatiti tuđe ili nešto naučiti.

Talijanski filozof Umberto Galimberti koji je ovih dana objavio knjigu “Sto priča filozofa za znatiželjnu djecu” kaže da populizam raste u društvu s manje obrazovanih, a nedavni PISA testovi pokazali su da većina mladih Talijana ne razumije ono što čita.

Takvi priželjkuju snažnog vođu. Je li to put prema boljem?

Komentara 5

DU
Deleted user
19:12 19.01.2020.

..nema gospon tomaševiću puta prema boljem dok su šprance socijalističke hrvatske..to vi jako dobro znadete..

Avatar southman
southman
07:38 20.01.2020.

Snažne vođe da ali u demokratskom društvu !

Avatar Observer
Observer
00:28 20.01.2020.

Ako moram birati izmedju Grete i Trumpa, moj izbor je definitivno Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije