Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2018. u 11:04

Nikada se nije dogodilo da su na sve tri pozicije u državnom vrhu došli profesionalni diplomati, dakle Plenković, Jandroković i Grabar-Kitarović

Tamo početkom 90-ih Hrvatska gotovo da nije imala svoje diplomacije. Rješenje kako premostiti tu nevolju brzo se pojavilo, angažmanom “sveznalica” liječnika. Oni su kao doktori imali međunarodnog iskustva, a posebno su u politici dobri bili kirurzi. Zašto?

Pa stoga što su bili navikli brzo donositi važne i presudne odluke. Kako je država stasala, uz nju je građena i hrvatska diplomacija. Pa sada uživamo u plodovima tada stvarane diplomacije. Još se, naime, nikada nije dogodilo da su na sve tri pozicije u državnom vrhu došli profesionalni diplomati, dakle Plenković, Jandroković i Grabar-Kitarović. Očekivalo bi se da će hrvatska vanjska politika zasjati punim sjajem, no činjenica je da su ponovno erumpirali sporovi sa Slovenijom, Srbijom, BiH.

Građani, opet onako “na prvi pogled”, mogu primijetiti da se čini kako Hrvatska nema jakog strateškog partnera ni saveznika koji bi nas podupro. SAD-u, koji je dokazano naš najjači saveznik od 90-ih, čini se, Hrvatska nije u fokusu, kao ni BiH ni regija. Svi u kuloarima bruje kako su odnosi s patronom u EU Njemačkom jako loši te da Merkeličina Njemačka ne može smisliti Plenkovićevu i Grabar-Kitarovićkinu Hrvatsku. No najlakše je zaključiti, tako prema kuloarima, da smo u vanjskopolitičkoj izolaciji. Premijer i predsjednica su, međutim, baš odigrali nekoliko vanjskopolitičkih poteza koji dokazuju suprotno – da se Hrvatska počela emancipirati.

Plenković je to pokazao odlascima u Ukrajinu, suzdržanim glasanjem u UN-u o Jeruzalemu, upućivanjem HV-a u Litvu i Poljsku, skorom odlukom o nabavi eskadrile lovaca. Predsjednica je već odradila “bilateralu” i s Trumpom i Putinom, inicijativom Jadran-Baltik-Crno more, kao i pripremu trilaterale s Erdoğanom i Izetbegovićem. Hoće li se naši diplomati na vrhu države na kraju ipak pokazati uspješnima poput onih liječnika iz 90-ih? Možda, ali ako od kirurga preuzmu stil i donose odluke bez nećkanja. Pokretanjem gradnje LNG-a na Krku, primjerice, pokrenula bi se i neka savezništva koja prizivamo.

Komentara 6

Avatar alien79
alien79
11:09 30.01.2018.

Uz naše diplomate ne treba nam neprijatelja. Upravo je nevjerojatna njihova nesposobnost ili poltronstvo....

RD
rdg
12:39 30.01.2018.

Jedini pošteni ministar vanjskih poslova bio je prof. Šeparović. Od Granića je pošlo po zlu, jer smo kao zemlja pobjednica u ratu, prošli kao gubitnici. Izigravanje velikog diplomata doma, a vani u mišjoj rupi. Govoriti na način da ništa nee kažeš i uspavaš sugovornike, to sve nas je dovelo do toga gdje smo sada. A da ne govorimo o politici regiona i sl.

Avatar Django
Django
13:05 30.01.2018.

Kad slušam Granića, ne mogu se oteti dojmu da su nas liječnici 90-tih toliko ukopali da se zbog toga još i danas koprcamo. Sve na amaterskoj bazi. Jesu li uspjeli svijetu pojasniti karakter ratova u bivšoj? Jesu toliko da je Hrvatska ispala agresor na BiH a oni koji su je branili proglašeni su ratnim zločincima. Jesu toliko da je ispalo da u Hrvatskoj nije na djelu bila agresija nego “građanski rat”. Jesu toliko da je visoki povjerenik za BiH uspio totalno ugušiti Hrvate tamo. Jesu li izgradili trgovinske i investicijske kanale? Hm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije