Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije 
Tomašević

Jesu li i šerifi na Divljem zapadu bili pametniji?

pucnjava Las Vegas
Reuters/Pixsell
08.10.2017.
u 15:34

U 2017. vatrenim oružjem ubijeno je 11.600 ljudi, četiri puta više nego 11. rujna 2001. u terorističkom napadu na poslovne tornjeve u New Yorku

U SAD-u je u optjecaju više oružja nego stanovnika – 367 milijuna komada oružja na 319 milijuna stanovnika. U posljednjih šest godina na stolu je bilo stotinjak prijedloga zakona kojima bi se otežala kupnja oružja, ali je te prijedloge uvijek zaustavio lobi proizvođača oružja pozivajući se na drugi amandman američkog ustava u kojem se kaže da građani imaju pravo posjedovati oružje. Taj je amandman usvojen 15. prosinca 1791. kao posljedica američke borbe za neovisnost od Velike Britanije, a i tadašnje su puške pucale dva do tri metka na minutu, dok danas pucaju i do 100 metaka u minuti.

Stephen Paddock koji je pucao s prozora hotela u Las Vegasu i ubio 59 osoba imao je u posjedu 47 komada oružja, koje je počeo kupovati još 1982., a čak 33 komada kupio je u posljednjih godinu dana. Pokolj u Las Vegasu bila je 273. pucnjava na masu u 275 dana ove godine. U 2017. vatrenim oružjem ubijeno je 11.600 ljudi, četiri puta više nego 11. rujna 2001. u terorističkom napadu na poslovne tornjeve u New Yorku.

Ipak, američki predsjednik Donald Trump ni jednom nije spomenuo mogućnost donošenja zakona kojim bi se ograničila kupnja oružja. Njegovi su govori više nalikovali onima nekog vjerskog propovjednika nego šefa države. Pozivao je na molitvu i molio je, ali nije ništa rekao o oružju koje preslobodno kruži.

Prema nekim analitičarima, ubojica Paddock slika je i prilika tipičnog Trumpova birača: bijelac, bijesan na sve, umirovljenik... Trump ne samo što ne želi zabraniti držanje oružja, već drži da ga ima premalo u optjecaju te da bi i podvornici trebali biti naoružani i pucati na eventualne napadače na škole. To nije čak ni kao na Divljem zapadu. Jer u ono vrijeme bilo je šerifa koji su branili naoružanim kaubojima ulazak u grad. Držali su da lakše dođe do ubojstva kad netko nosi pištolj nego kad ga ostavi na ulazu u mjesto. Ako su šerifi na Divljem zapadu znali da treba zabraniti nošenje oružja, zašto to danas ne želi priznati šerif najjače i najnaoružanije države na svijetu? I od šerifa s Divljeg zapada može se nešto naučiti... 

pucnjava Las Vegas
1/21
   

Komentara 1

HO
homofob
08:18 12.10.2017.

Slijedeci "logiku" nazovi-novinara trebalo bi zabraniti posjedovanje kireta, klijesta za komadanje fetusa, "usisavaca" za ciscenje maternice od ostataka ubijenog nerodenog djeteta jer se godisnje u Americi tako ubije 315 tiseca nevinih nerodenih i to jos aborcionisti zele na racun oporezovane publike! Takoder da unaprijed razoruzam napadace na "zaostale" kleroustase koji zenama uskracuju "svoga tela gospodar-ica" : u Americi je dozvoljeno ubiti djete do 25-tog tjedna trudnoce i po tome u svijetu su jednako 6 zemalja: Kanada, Nizozemska, komunisticka Kina, Vjetnam, S Koreja i ???. Preranorodeno djeta ako je tesko 800 grama gotovo uvijek prezivi ukoliko mu se posreci da je rodeno u Americi. Plod u potom mjesecu trudnoce je redovito 800 grama. Dakle, sta je smrtonosnije: vatreno oruzje ili alat nazovi-lijecnika, prije bi ih trebalo zvati segrtima dr Mengele-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije