Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2017. u 08:16

Strančice koje tvrde da su poštenije, čestitije i moralnije imaju istu ideološku, političku, kolektivnu i pojedinačnu paradigmu, kao i stranke čijim su se alternativama lažno predstavljale

Nakon nedavno objavljenog ličkog kodeksa “o potrebi poželjnog ponašanja” na Županijskoj skupštini HDZ-a, iznova se pokazala razina ne samo naše političke nego i nacionalne kulture. Taj nas je HDZ-ov naputak i kodeks ponašanja ujedno vratio i u vrijeme titoizma i ideološkoga jednoumlja, kada je bilo sveto sve što odredi Partija.

Kada je propao komunizam, mislili smo da se takvi modeli ponašanja više nikada ne mogu ponoviti. Umjesto toga očekivanja, sada imamo ponovo iste obrasce javnog ponašanja.

Poslije gospićkog naputka, čini se kao da živimo u Sjevernoj Koreji. Stariji među nama sjećaju se da je Titova Jugoslavija bila kao Sjeverna Koreja. Kad bi “najdraži sin naših naroda i narodnosti” dolazio u neko mjesto, radnici i službenici obično bi napuštali svoja radna mjesta i odlazili na ulice i formirali počasne špalire kuda bi Tito prolazio. Tada bi “spontano i na moj znak” pozdravljali Maršala, obično obučenog u bijelo svečano odijelo, koji bi radničkoj klasi redovito odzdravljao sa svojim kultnim bijelim rukavicama, iz luksuzne, bijele limuzine. Taj se stereotip narodnoga vođe zadržao i nakon prvih slobodnih, demokratskih izbora. Među Hrvatima je bilo i onih, nacionalno svjesnih, koji su shvatili da će se Titova Jugoslavija raspasti i da je tu šansa za stvaranje samostalne Hrvatske.

Jedini sposobni demijurg za njezino stvaranje činio se tim svjesnim Hrvatima, dugogodišnji politički disident i nacionalni romantik dr. Franjo Tuđman. Ipak, unatoč svim zaslugama nije stvoren kult njegove ličnosti, premda ga i mnogi i danas drže “ocem nacije”. Taj kliše stvaranja političkih kultova, najprimitivnije je došao do izražaja u vrijeme Ive Sanadera. On je bio visok, naočit, rječit i otresit, pa se činilo da će objediniti i sve liderske osobine svojih prethodnika. Umjesto svega toga on se, na razočaranje puka te hrvatskih i europskih političkih elita, pretvorio u običnoga pohlepnika.

Sada politički i moralni nadobudnici očekuju da se u novoga lidera pretvori i Andrej Plenković. No, ako se i budući stranački skupovi pretvore u nešto slično gospićkom skupu, onda će se i Hrvatska pretvoriti u intelektualnu i političku provinciju. 
U Hrvatskoj su se u zadnje vrijeme pojavile i druge političke opcije, koje se predstavljaju kao poštenije, čestitije i moralnije od HDZ-a i SDP-a.

Sada se vidi da se radi o strančicama koje imaju istu ideološku, političku, kolektivnu i pojedinačnu paradigmu, kao i stranke čijim su se alternativama dugo i lažno predstavljale. Osobito Most, koji je svoju provincijsku bozu mnogima uspio podvaliti kao prvoklasni politički eliksir. Sada se pak vidi da im je jedino bilo stalo do vlasti. Oni funkcioniraju na biračkoj obmani i potrebi cijeloga društva za moralom i poštenjem. Već se dugo vidi da je sve to poza i obična laž.

Tako se u posljednje vrijeme predstavljaju kao jedini zaštitnici naroda i Hrvatske, pogođenih aferom Agrokor. To licemjerje svoj je vrhunac doživjelo posljednjih dana, kada je Most na boce s vodom, postavio svoje mudrolije poput: “Obraz nema cijenu” i “Nemamo gazdu”. Pri tome je besramno i apsurdno što su to vjerojatno boce napunjene vodom upravo na Todorićevim izvorima. Kada se to ima u vidu onda se čak i sirovi gospićki naputci čine bezazlenijim i poštenijim.     

Komentara 2

DU
Deleted user
09:46 20.05.2017.

Nisu to Todorićevi izvori, gospon, kak vi to mislite? Da smo u Americi ili da imamo pravni sustav kao Amerikanci, to bi bili Todorićevi izvori da ih je skupa sa zemljom kupio. Ovak, to su izvori koje smo, znate ono, posudili od svojih unuka. I dali Todoriću na upravljanje, s namjerom da stvori neku vrijednost, sebi i nama, pa da unucima ostavimo i izvore i neku štednju i da renta malo pripomogne državnom proračunu, da nam može isplaćivati mirovine, plaćati zdravstvo... Kaj se mene tiče, izvori mogu u koncesiju i Rusima, Marsovcima... ako će stvarati neku vrijednost sebi, državnom proračunu donositi rentu, poslovati u skladu s hrvatskim zakonima, poštivati uvjete koncesije, plaćati poreze, ak neće svaki čas tražiti da ih se izvlači iz ... a dobit nek odnose u Rusiju ili na Mars, ako smo tak be.dasti da ih ne znamo privoliti da ju ostave ovdje.

DU
Deleted user
11:16 20.05.2017.

Bum opet dobil žuti karto je jer se usudim napisati nešto što sam promislio svojom glavom, a ne ono kaj ne ide pod ruku sa političkim visuljcima iz pozadine koji pišu po uputama i nalogu svojih pokrovitelja. Kao prvo Jamnicaa nije Todorićeva jer je on bankrotirao i ostao bez svega. Kaj bi Most trebao točiti uvoznu vodu pa da se osigura propast tvornice u kojoj radi hrvatski radnik? Veli autor sda se vidi da im je bilo samo do vlasti. Po čemu se to vidi? Gdje je neki argument? Jel to misli u usporedbi sa npr HNSom, HSSom , HSLSom koji nikada ni u jednom trenutku nisu dovodili u pitanje koalicije sa velikim stranakama niti u slucaju ideoloskih razlika niti u slucaju nekog prepoznatog politickog kriminala, kojeg je do sada bilo kolko hoces. Pocelo je klasicno pljuvanje po svemu sto nije HDZ i SDP i stalno se ponavlja mantra o stabilnosti koju smo izgubili. A tocno sto nam je donijela politicka sigurnost koju smo imali do pojave MOST-a? Rekordno zaduzenje i propast industrije. A sto imamo u zadnje dvije kad imamo ovakve turbolencije (pod dirigentskom palicom MOST-a kažu režimski novinari iako je činjenica da su i pad prve vlade i krizu druge skrivili HDZovci); imamo gospodarski rast i svi pokazatelji kazu da idemo negdje naprijed... a mi čeznemo za političkom stabilnošću.. pa tko je ovdje lud?!?!?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije