Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.07.2018. u 08:24

Dok će cinici u ovom pronaći dovoljno materijala za komentare o glupljim mladim generacijama, činjenica je da test, nastao prije 100 godina u posve drugim uvjetima, ne možemo jednako primjenjivati.

Ragnar Frisch centra za ekonomska istraživanja u Oslu temeljem istraživanja na 730.000 Norvežana dokazao je da prvi put otkad se rade testovi inteligencije ne vidimo rast, već znatan pad kvocijenta inteligencije.
Istraživanje je privuklo pozornost jer dokazuje dramatičnu promjenu Flynn efekta koji pretpostavlja da će zbog boljih uvjeta života IQ rasti. Ovi rezultati, ali i slični mjereni nešto ranije u Engleskoj, suprotstavljeni su generalnom stavu da su mladi napredniji, a generacije sve inteligentnije. Rođeni u mojoj godini (1991.) imaju pet bodova niži kvocijent inteligencije nego rođeni 20-ak godina ranije.

Dok će cinici u ovom pronaći dovoljno materijala za komentare o glupljim mladim generacijama, činjenica je da test, nastao prije 100 godina u posve drugim uvjetima, ne možemo jednako primjenjivati. Upravo u posljednjih 30-ak godina dogodio se razvoj digitalne tehnologije koja nije postala samo oruđe već i dio našeg razmišljanja. Banalno i neutemeljeno je reći da oslanjanjem na uređaje i aplikacije gubimo potrebu za razmišljanjem, štoviše, usudila bih se reći da je rezultat suprotan. Mogućnost da zadatke poput snalaženja u prostoru i dobivanja faktografskih informacija obavlja uređaj ostavlja beskrajno puno prostora za napredak u kreativnom razmišljanju. Podaci su danas nešto dostupno, nešto što downloadamo, nisu privilegija odabranih niti mučenje kroz beskrajno memoriranje. 
Argumente za zaglupljivanje nije teško pronaći samo jednom pretragom na Googleu.

Dok su uređaji, a pogotovo internet, olakšali pristup informacijama, dali su i platformu onima koji bi bili marginalizirani. Zato vidimo polemike oko boja haljine pod određenim svjetlom ili napuhavanja usana po uzoru na jednu od Kardashianki. To nije nova pojava, trolova je uvijek bilo, samo ih je internet naglasio. U posljednjih 40-ak godina u kojima je i izmjeren pad inteligencije, generacije su dale mobilni telefon, umjetnu oplodnju, magnetsku rezonancu, GPS. I Netflix. 
Izazovi prošlih generacija više ne postoje, što ne umanjuje uspjehe, rad, pa ni inteligenciju modernih. Uostalom, cijela povijest je zapis o nezadovoljstvu starijih generacija mlađima.

Kao što i znanstvenici koji stoje iza norveškog istraživanja polemiziraju, set vještina potrebnih za opstanak i napredak danas nepomirljiv je s prethodnim generacijama gdje su promjene uvjeta života unutar jednog desetljeća bile neznatne. Baš zbog toga bi i testovi inteligencije trebali biti prilagođeni uvjetima u kojima odrastaju mlađe generacije. Dajući prednost formalno naučenom, zanemarujemo moderno okruženje koje iziskuje drugačiju vrstu edukcije baziranu na eksperimentalnom, potičući povezivanje informacija umjesto njihova pamćenja. 
Bez potrebe za dodatnim obrazlaganjem, samo bih napomenula da je spomenuto istraživanje napravljeno na 730.000 – muškaraca.

Pogledajte kako maturanti slave svoj naluđi dan:

Test inteligencije
1/48

Komentara 10

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
11:43 26.07.2018.

A zgodna je ova Adriana

Avatar Django
Django
14:11 26.07.2018.

Namjera kreatora novog svjetskog poretka je zaglupljivanje ljudi na razinu poslušnih robova. Školstvo u cijelom svijetu je programirano na taj način. Oni koji malo znaju ne bune se, dosta im je da imaju hrane, vode i krov nad glavom. To otplaćuju svojim robovskim radom cijeli život. Znanje je sve više privilegija odabranih.

SK
Skviki
10:46 26.07.2018.

Sigurno su test vršili sa novinarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije