Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jesi li u Hrvatskoj bogataš s plaćom od 12.000 kuna?

Razlika u plaći Hrvata i Nijemca i nije toliko drastična ako se uzme u obzir da je stanarina u Zagrebu 3000 kn, a u Münchenu 800 eura
14. kolovoza 2019. u 20:27 25 komentara 9434 prikaza
Novčanik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bogatstvo je relativno. Ovu staru izreku očito potvrđuje i nova analiza njemačkog Poslovnog instituta koja je pokazala da se u, prema imovinskom stanju, gornjem sloju njemačkog društva, odnosno u deset posto najbogatijih nalaze svi oni koji primaju neto mjesečnu plaću veću od 3440 eura.

angela merkel Snažan pad u lipnju Loša vijest za Hrvatsku: Njemačka je pred recesijom

Iznos koji pomalo začuđuje, jer bogataše povezujemo sa skupim autima, vilama, zatvorenim bazenima...

Pokazuje se kako je mjerilo bogatstva ipak nešto drukčije, niže u odnosu na ono što očekujemo, čak i u Njemačkoj koja je prosječnom Hrvatu zemlja meda i mlijeka.

 | Autor : SINA SCHULDT/DPA/PIXSELL Foto: SINA SCHULDT/DPA/PIXSELL

Isto istraživanje pokazalo je kako i veliki dio Nijemaca koji ulaze u kategoriju bogataša sebe ne drži dijelom te elite, već se u najboljem slučaju osjećaju kao pripadnici gornjeg srednjeg sloja. No stvarnost je drukčija.

Prosječna plaća od nekih 1600 eura, na koliko prosječni zaposlenik u Njemačkoj najčešće može računati, odnosno nekih dvanaestak tisuća kuna nije pretjerano velika ni za hrvatske okvire.

Pogotovo kada se u obzir uzmu cijene stanova. Jer stan kakav se u Zagrebu unajmljuje za 3000 kuna, u Münchenu je nemoguće naći za manje od 800 eura, pa razlika u plaći prosječnog Hrvata i prosječnog Nijemca i nije toliko drastična.

Andrej Plenković, Angela Merkel USPORAVANJE Ispuhala se njemačka ekonomija: Nova recesija bi za Hrvatsku bila pogubna

Kolika je granica bogatstva u Hrvatskoj, odnosno donji prag primanja visoke klase, vjerojatno nitko nije računao. No ako bi se išlo analogijom s Njemačkom, i ako bi se bogataška plaća računala kao dvije prosječne plaće, znači da bi ova granica bila oko 12.000 kuna na mjesec.

Ilustracija | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

A to nije nedostižno. Ovakve plaće nisu česte, no nisu ni nečuvene i cijeli je niz industrija u kojima su realno ostvarive. Standard je u Hrvatskoj još uvijek nizak, posebice u odnosu na zemlje zapada. No pomaka ima.

Samo prije tridesetak godina prosječna plaća bila je stotinjak njemačkih maraka, manje od 400 kuna. I preživljavalo se. Danas su plaće višestruko više, standard je bolji. No sigurno je da ni kod nas bogataša, onih pravih s početka teksta gotovo i nema, a niti će ih uskoro biti.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • vonstauffenberg:

    Novinarčiću, prosjećna plaća u Berlinu je 2131,44 eura što iznosi preko 15 500kn, u Zagrebu je prosječna plaća 886 eura što iznosi oko 6500kn. Znači ako plaćam najam stana u Zg ostane mi nekih 3000kn,a ako platim stan u Berlinu(koji ... prikaži još! iznosi 886 eura ili u kunama 6300) koliko mi ostane novaca u Berlinu?Ostane mi 9200kn,a ne 3000 ko u Zg.

  • Aartur:

    To bi političari htjeli da vjerujete, da je 12 000 kn nekakvo bogatstvo, dok oni potajno spremaju u džep 10 puta veće iznose i onda vam moraliziraju o štednji, ograničenom proračunu i obavezi plaćanja poreza

  • Mimosvit:

    Koliko ih ima barem 12000 neto. Manje od 5%. Svi drugi razmišljaju o odlasku.