Naslovnica Premium Kolumne

Jeftinija hrana jer se socijalna politika vodi kroz PDV

Zemlja smo u kojoj samo 17 posto zaposlenih, ima neto plaću veći od 7.000 kuna
13. studenoga 2018. u 12:06 2 komentara 624 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Novim krugom poreznih izmjena Vlada je odlučila smanjiti oporezivanje većeg dijela hrane i svih lijekova. Hoće li se prepolavljanje poreznog tereta na hranu u potpunosti reflektirati cijene ostaje za vidjeti, ali vrlo je izgledno da će visoka konkurencija na tržištu natjerati maloprodajne lance na smanjivanje cijena ribe, mesa, voća i povrća.

lijekovi Ljekarnička komora: Zbog smanjenja PDV-a cijene bezreceptnih lijekova niže 17-18 posto

Lijekovi bi morali biti osjetno jeftiniji jer se teret poreza na dodanu vrijednost smanjuje za 80 posto. To znači da bi lijekovi bez recepta trebali biti za petinu jeftiniji nego su sada. Uz smanjenje PDV-a na isporuku električne energije, vode i odvoz smeća iz 2017. godine kroz porezni se sustav provela socijalna politika.

Pomaže se sloju građana s najnižim dohotkom, kojima su primanja niska do razine da uz povećanje osobnog odbitka više ni ne plaćaju porez na dohodak, a time ni prirez svojim gradovima. U Hrvatskoj je to nažalost većina obzirom da smo zemlja u kojoj samo 17 posto zaposlenih, odnosno oko 250 tisuća ljudi, ima neto plaću veću od 7000 kuna mjesečno, a ona se u odnosu na troškove života ne bi mogla kvalificirati kao plaća koja omogućuje visoki standard.

Činjenica da je analiza pokazala kako gotovo polovica građana troši dvije trećine svojih primanja upravo na režije i hranu najbolja je ilustracija stvarnog životnog standarda. Životarenje većine stanovništva koje živi od plaće posljedica je niskog standarda i relativno slabog rasta ekonomije opterećene skupom državom i nekonkurentnim gospodarstvom. Ono će se i nastaviti jer u srednjem roku nema naznaka da će Hrvatska promijeniti ekonomsku politiku i uskočiti u brzi vlak.

Zdravko Marić Porezna rasterećenja Marićeva reforma: božićnice će biti veće, a lijekovi jeftiniji

Ostaje nam dakle čekati pomoć koja uglavnom dolazi iz kabineta ministra financija Zdravka Marića koji inzistira na poreznim rasterećenjima za razliku od većine svojih kolega iz Vlade po čijim se apetitima za potrošnjom može naslutiti da ne bi imali ništa protiv povećanja pokojeg poreza.

Veća rasterećenja, veće plaće i bolji standard moguće je ostvariti jedino uz promjenu odnosa prema poziciji države u gospodarstvu. Da bi živjeli bolje trebaju nam hrabri političari koji bi birali racionalizaciju i rezove, a ne povećanje rashoda. Političari koji bi državu smanjili, tvrtke privatizirali i pustili gospodarstvo iz svojih šapa. 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Avatar DŠ.....
    DŠ.....:

    Todorićev podrepaš prodaje rog za svijeću. Sve civilizirane države imaju porez na hranu ispod 10 posto, a on kemija i radi selekciju. Zašto su u Sloveniji riža , pšenica i druge žitarice oporezovane ispod 10 posto, a kod nas će ... prikaži još!e i nakon 2018. biti 25 posto?

  • mikrogrizzly:

    PDV je tzv. "kukavički" porez jer ga je najlakše ubirati (poreznici samo "čuče" kraj blagajni supermarketa) i ne čudi me što je odmah poslije Škegrinog uvođenja krenuo u nebeske visine jer to odgovara mentalitetu naših poreznika, da ne "diraju" izravno ... prikaži još! oporezovanje nego da se "prištekaju" na cash flow indirektno, via potrošnja. Posljedično, tako visok PDV "prikolje" nacionalnu ekonomiju i država ima zao glas da je notorno skupa (jel kod nas dolaze kolone shopping turista vikendima? ne...). Još i gore - izgubili su svaki osjećaj za socijalno i oporezuju i dječje cipelice s 25 %, u državi koja ima notornih problema sa starenjem stanovništva. Uglavnom, gramzivosti Porezne uprave kraja nema i to navodno spuštanje PDV-a je samo mazanje očiju jer jedino pravo i istinsko rješenje je kopirati uspješne kapitalističke i uzor socijalne države, npr. Austrija ima 20 % i 10 % kao mala država relativno velikog blagostanja već desetljećima. Prevedeno, 10 % na svu hranu, energente, komunalije i sredstva za higijenu te hotelski smještaj i 20 posto na sve ostalo. Nagledali smo se tih finti poreznika .- koji se dohvatili PDV k o Mujo šargije pa prodaju poneku cvebu (npr. Linić nudio smanjeni PDV na margarin!). Ne, jašemo u propast s tako visokim PDV-om jer to mamuzanje polumrtvog konja.Ideja mora biti niži porez, ali onda veći prihodi na povećani volumen prodaje jer će cijene biti niže. Tu se znaju macheri - lako je nasvirati stopu PDV-a pa tko preživi, pričat će... Da k nama dolaze trošiti.