Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pijan poticao na nasilje?

Je li zaslužio ići u pritvor zbog grafita na ćirilici

prebrisana ćirilica SD stjepan radić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.05.2016.
u 06:53

Roditelji studenta i sportaša vukovarski su branitelji

Juraj Luka O. (19), kojem je određen istražni zatvor jer je ćirilicom po zidovima u krugu Studentskog centra Stjepan Radić ispisivao grafite “Vukovar je srpski” i četiri ćirilična slova “C”, dijete je vukovarskih branitelja. Iako je nadležno tužiteljstvo ta (ne)djela kvalificiralo kao kaznena djela počinjena iz mržnje zbog vjeroispovijesti, odnosno nacionalnog podrijetla, iz krugova bliskih 19-godišnjaku doznajemo da u ovom slučaju nema govora o zločinu iz mržnje ni o bilo kakvoj provokaciji na nacionalnoj osnovi.

Blaža mjera

– Riječ je o odličnom studentu i sportašu čija su oba roditelja branitelji kojima je ovo jako teško palo. Mladić je malo popio i očito je da je u ovom slučaju bila riječ o mladenačkoj ludosti – tvrdi izvor blizak obitelji. Je li u ovom slučaju sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda mogao primijeniti neku blažu mjeru, iako je ispisivanje grafita ćirilicom opisano kao zločin iz mržnje, umjesto da 19-godišnjaka pošalje u Remetinec, pitali smo odvjetnicu Sanju Bezbradicu Jelavić.

– Ne mogu komentirati konkretan slučaj jer ne znam sve okolnosti, no mogu reći kako je istražni zatvor krajnja mjera kojoj se ne bi trebalo uvijek pribjegavati. Zakon propisuje mjere opreza koje se mogu primijeniti u istu svrhu. U ovom slučaju očito se može govoriti o protupravnosti, no možda su se ipak trebale uzeti u obzir i druge okolnosti budući da je riječ o starijem maloljetniku koji je još uz to bio alkoholiziran – kaže odvjetnica. 

Lakše dokazivanje

Mladiću je inače istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a neslužbeno doznajemo da je otprije evidentiran zbog oštećenja tuđe stvari, a to je djelo koje mu se, uz javno poticanje na nasilje i mržnju, i u ovom slučaju stavlja na teret. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, prošle je godine pokrenuto osam postupaka zbog zločina motiviranih mržnjom, a optuženo je 19 osoba. Od ukupnog broja predmeta, najviše zločina iz mržnje motivirano je nacionalnim podrijetlom, ukupno njih šest. Prekršajnih postupaka pokrenuto je ukupno 12.

Međutim, voditeljica Centra za mir Osijek Veselinka Kastratović smatra da je broj kaznenih djela koja se mogu kvalificirati kao zločin iz mržnje zasigurno veći.

– Tek unatrag nekoliko godina broj kaznenih djela počinjenih iz mržnje evidentira se i posebno obrađuje u godišnjem izvješću DORH-a. No, niti su navedeni podaci o kojim je djelima riječ, niti se zna broj počinitelja, niti se govori o dobnoj, spolnoj strukturi žrtve ni počinitelja – tvrdi Kastratović te dodaje kako ponekad i nadležni tužitelji radi lakšeg dokazivanja kaznenog djela idu na kvalifikacije u kojima isključuju mržnju kao motiv. •

>> Pisao “Vukovar je srpski” pa završio u pritvoru

Komentara 27

DU
Deleted user
08:29 05.05.2016.

Nije to mladenačka ludost već mržnja i nasilje.

MA
MarioG
08:11 05.05.2016.

Trebao se je voziti skupim Audijem i po mogucnosti pokupit neko dijete u kolicima da bi dobio samo novcanu kaznu.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
11:28 05.05.2016.

Naravno da treba i barem dvostruku kaznu da dobro zapamti gdje živi i po kojoj zemlji pljuje, a roditelji su vjerojatno bili branitelji sa 4C na šajkačama, pa djete zapamtilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije