Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.02.2019. u 10:14

Povjerenstvo će platiti skupu cijenu zbog podlijeganja histeriji dijela javnosti

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivat će zbog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prvi put o jednom popustu na plaćeni račun! U tom su tijelu naime pojasnili da su zbog velikog interesa javnosti morali pokrenuti postupak kako bi utvrdili mogu li popust dobiti svi ili je taj popust iznimno odobren predsjednici.

Riječ je pak o 20 posto popusta na zdravstvenu uslugu u privatnoj poliklinici, koji se inače odobrava redovnim pacijentima. Predsjednica je svojim novcem platila uslugu, ali javnost se digla na noge jer je popust iznosio 1540 kuna, a po zakonu dužnosniku možete pokloniti vrijednost do 500 kuna. Sada se Povjerenstvo uključilo u priču kako bi jednom za svagda dokinulo dilemu o tome imaju li i političari pravo na popuste poput običnih građana.

Za pokretanje postupka Povjerenstvo možda i može pronaći opravdanje u slovu zakona i naizgled u formi, ali ovaj će ga postupak skupo koštati gubitka ugleda na duge staze. Tijelo je to koje smo do sada percipirali kao instancu u koju se ufamo kada su na pomolu velike korupcijske priče, a ne kao instrument javne hajke inspirirane licemjerjem dijela javnosti. Kako drukčije nego licemjerjem nazvati histeriju koju je pobudio jedan redoviti liječnički pregled dužnosnice koja po svojim primanjima ima mogućnosti platiti pregled u privatnoj klinici.

Treba li polagati račune za svaki svoj trošak i treba li ubuduće izbjegavati popuste i sniženja kako ne bi bila prozvana za sukob interesa? Hoće li to isto povjerenstvo pokretati postupak ako javnost prijavi da je predsjednica kupila haljinu na sniženju ili ne daj bože potpuno nesvjesna svojih postupaka novi televizor na akciji?! Svaki javni dužnosnik, a osobito političar, mora paziti da svojim ponašanjem ne izazove negodovanje birača, ali javnost mora imati granicu kod preispitivanja i ‘čistunstva’ do kojeg političari moraju držati. Kada se taj balans izgubi, onda dolazi do karikaturalnih procesa poput ovog kojim se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa služi kao smokvinim listom kojim pokriva ozbiljne prijestupe političara kojih se hrvatska javnost nažalost do sada nagledala.

Komentara 65

PR
Princeza
10:48 21.02.2019.

Jugomediji destvuju protiv svega Hrvatskog. Sad je na udaru predsjednica. Nisu se pomirili da nema Smrdoslavije i velike Smrdije. Samo naprijed predsjednice.

TR
tryx
10:32 21.02.2019.

Tu populističku karikaturu od povjerenstva treba ukinuti. Ionako služi samo kao odskočna daska raznim "dalijama".

ZN
Znam
10:43 21.02.2019.

Izgleda za sdp ne vaze ti zakoni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije