Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2018. u 07:10

Zašto udar saveznika nije mogao pričekati rezultate istrage o kemijskom napadu

Nakon tjedana histeričnih prijetnji putem medija i društvenih mreža kako će udariti po ciljevima u Siriji, teško je bilo očekivati da američki predsjednik Donald Trump svoje prijetnje i ne ostvari. Prije svega odustajanje bi mu srušilo autoritet pred domaćom i svjetskom javnosti, a posebno bi bio okarakteriziran kao slabić u očima najvećeg rivala Vladimira Putina. Kako bi dobio barem djelomični legitimitet za udare, morao je pronaći i nekoliko saveznika pa su mu se u napadima priključili Velika Britanija i Francuska uz verbalnu podršku gotovo svih zapadnih država, čime je dobio zeleno svjetlo za akciju.

Subotnje jutro pokazalo je ipak da i u Trumpovoj administraciji ima dovoljno razumnih ljudi kojima nije u interesu započeti treći svjetski rat pa se u prebrojavanju posljedica noćnog napada ustanovilo da pri gađanju postrojenja s kemijskim oružjem Assadova režima nema poginulih, a ozlijeđeno je šest sirijskih vojnika. Uz to, zapadne snage nisu gađale rusko ni iransko područje djelovanja, a potvrđeno je i kako je druga strana bila obaviještena o napadu. Ovakav scenarij zapravo potvrđuje da je Trump morao i na djelu potvrditi prijetnje, pa makar i u dogovoru s “mrskim” neprijateljem, ali i opravdati silni saudijski novac uložen u ostanak SAD-a u sirijskoj krizi.
No istovremeno, baš kao i u slučaju Sadamova “oružja za masovno uništenje” u Iraku, pravi dokazi o kemijskom oružju ponovno ne postoje.

Postavlja se pitanje zašto su zapadni saveznici udarili samo nekoliko sati prije nego što su članovi međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali ući u Dumu i provesti istragu o uporabi kemijskog oružja u tom gradu, zašto nisu čekali rezultate istrage te kako je moguće da se velika međunarodna akcija pokrene de facto na temelju vijesti koju je lansirala organizacija Bijelih kaciga, za koju se ne zna pouzdano tko iza nje stoji, a koja se gotovo uvijek pojavljuje kada je napad na sirijski režim i njegove saveznike u pitanju.

Ključne riječi

Komentara 16

MA
Markus
09:29 15.04.2018.

Sve je ovo teska prevara SAD i Engleske.Niko u Hrvatskoj ne objavljuje da je jucer Lavrov pokazao analizu-tajni dokument iz Svicarske laboratorije Spiez, u vezi uzorka otrovnog gasa kojim je navodno otrovan Skripal,za koje je Engleska optuzila Ruse.Radi se oo gasu BZ koji proizvode SAD i Engleka,a ne o navodnom Novicoku iz Rusije! A Hrvatska je,kao pravi vazal,odmah protjerala jednog Ruskog diplomatu,bez ikakvih dokaza.

VI
Vito
09:29 15.04.2018.

Meni je zanimljivo da nigdje ne vidim slike spremnika za bilo kakve plinove. __ A kad bi eksplodirao jedan spremnik klora baš se ne bi dobro proveli stanovnici okolnih naselja. __ S druge strane je pitanje još zanimljivije: na koji su način opasne viruse i bakterije uništili eksplozijama??? __ Na dostupnim slikama u farbama nigdje se ne vidi spaljeno područje, samo razneseno eksplozijom. __ Kad pročitam sadržaj "ispod" ovog naslova: jeste li znali? Sušite ruke u sušilima u javnim wc-ima? Nakon ovoga vjerojatno više nećete ::: Baš i nisam uvjeren da su uništene bombe s "bojnim otrovima" __ Uz to nije uvjerljivo niti uništavanje LABORATROIJA, budući se u svakom laboratoriju nalazi dovoljno otrovnih tvari koje se čuvaju pod posebnim "ključom", jer ih nije jednostavno uništiti niskom temperaturama "bojnih glava" __ Da se stvarno želi nešto uništiti i to slikama dokazati, na slikama bi morali vidjeti "staklo", rastopljen beton, a ne potrgan beton, zbog topline koja je potreba za uništavanje jednostavnih bakterija, ne samo virusa i "plinova" koji su navodno bili u tim postrojenjima. __ Tek kad nam "dostavite" slike "uništenih skladišta bojnih otrova moći će te pretpostavljati da su stvarno uništeni. __ Skladište "SAM"- ova pored Danilovgrada se i danas može vidjeti na Google mapsu - veelika rupa u zemlji na mjestu gdje je nekad bilo to skladište 20 km od Podgorice - N42.567449 -E19.116002 rupa je ponovo popunjena skladištima, ali se i dalje vide tragovi, jer stabla ne rastu brzo.

Avatar kenshi
kenshi
10:33 15.04.2018.

Usporedba s lažnim tvrdnjama o oružju za masovno uništenje u Iraku i ovim lažnim kemijskim napadom je točna. Trumpova histerična i licemjerna predstava je dokaz da ga duboka država drži u šahu. A naša nesposobna vlada , MVEP, je podržala neodgovoran napad na Siriju i drugim riječima podržava mogući početak III. Svijetskog rata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije