Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.01.2020. u 09:12

Bude li zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku jedan od Kolindinih sljedećih poteza, ondje će zasigurno zazvoniti za uzbunu. Jer, od izbornih gubitnika HDZ-ovci više preziru samo pretendente na stranački tron

Premda je najavila svoj prvi pravi odmor nakon pet godina, Kolinda Grabar-Kitarović iščezla je iz javnog prostora i kao da nikada nije hodala zemljom, kao da nikada nije predsjedala državom, kao da nikada nije grlila mokre nogometaše, kao da nikada nije trčkarala za Trumpom, kao da nikada nije zapjevala na kninskoj tvrđavi i još štošta tijekom petogodišnjeg mandata na Pantovčaku.

HDZ je po tko zna koji put demonstrirao u čemu je jedino vjerodostojan: u nemilosrdnom tretmanu svojih gubitnika. Analizirajući razloge za debakl na izborima, umjesto crnog labuda ovoga puta krivnja je prebačena na - demografiju.

“Budimo realni, u nekim dijelovima Hrvatske koje su tradicionalno sklonije HDZ-u objektivno danas živi nešto manje ljudi”, kazao je Plenković, pa uvrijedio sve one koji su ostali živjeti u demografski devastiranoj Hrvatskoj, a koji su u velikom broju izišli na birališta i pritom sasvim svjesno uskratili glas HDZ-ovoj kandidatkinji, u konačnici, i njemu podjednako.

Kao zrnce zdravog razuma, kao dašak svježeg zraka, stoga je zazvučao Ivan Anušić, šef Kolindine kampanje, kada je nakon evidentnog poraza aktualne predsjednice staloženo sugerirao da odgovornost “snosimo svi mi”. Vrlo jednostavno, matematika je jasna, kandidat nasuprot aktualnoj predsjednici dobio je 106 tisuća glasova više i to je uglavnom to. Ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv za gubitak izbora, nego “smo to svi mi”, javno je rezonirao Anušić čija je izjava u noći poraza zvučala tako viteški, džentlmenski, kulturno pa i realno. No, ne zadugo. Nekoliko dana kasnije na Osječkoj TV slijedi preokret. Secirajući ishod predsjedničkih izbora njezin dojučerašnji šef kampanje koji je netom izrekao da “smo svi spremni podnijeti sankcije i odgovornost” upire prstom jedino i isključivo u – Kolindu Grabar-Kitarović.

Umjesto da prizna kako uzroci poraza leže u činjenici da se HDZ fokusirao isključivo eliminirati Miroslava Škoru umjesto pomoći predsjednici, čovjek izjavljuje kako nakon analize medijske scene, platforme, logistike, infrastrukture i svega onoga što je imao njezin protukandidat, a Kolinda očito nije, smatra da je čudo da je ona uopće ušla u drugi krug.

Ova bi izjava možda i ostala neprepoznata u postizbornoj kakofoniji i utopljena u toplu političku kaljužu da ne dolazi tako brzo nakon, očito, neoprezne Anušićeve izjave kako “smo krivci svi mi”. Ta izjava otvara mnoga pitanja, važnija i od civiliziranog rastanka s dojučerašnjom HDZ-ovom uzdanicom. Ili je direktiva za ovako grubi otklon od vlastite političke gubitnice stigla iz HDZ-ove središnjice ili je Anušić, spašavajući vlastitu glavu, nemušto solirao, u što je teže povjerovati.

Tajming je, naime, vrlo indikativan. Izjava o Kolindi kao isključivom krivcu za gubitak Pantovčaka dolazi istodobno s puštanjem probnih balona o mogućoj kandidaturi predsjednice na odlasku s čela države za čelno mjesto predsjednika stranke. Uostalom, prisjetimo se načina na koji je u noći poraza naglasila da iz Hrvatske neće nikud. Bude li zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku jedan od njezinih sljedećih poteza, ondje će zasigurno zazvoniti za uzbunu. Jer, od izbornih gubitnika HDZ-ovci više preziru samo pretendente na stranački tron. Ali samo dok ga ne zauzmu.

VIDEO Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražen Dizdar - Anušić: Škoro je trebao biti ovdje '91. Mijić: Je li i Dražen Petrović trebao?

Komentara 5

PE
Peropero
12:54 22.01.2020.

Kolinda je bila loš kandidat. To je glavni uzrok poraza, sve drugo je manje važno.

GI
giannimichelis
12:24 22.01.2020.

Izbori se ne gube zbog dojma i gafova, izbori se gube zbog sadržaja. Opći dojam Bandića je da je kriminalac, svaka riječ mu je gaf, pa svejedno dobija izbore na temelju sadržaja. Plenkizirana Kolinda je izgubila izbore jer nije imala nikakav sadržaj, isto kao što je i plenkizirani HDZ izgubio EU izbore.

Avatar southman
southman
11:30 22.01.2020.

Meni Anušić ne bi vodio kampanju niti za predsjednika razreda u osnovnoj školi. Već nakon gafa na samom predstavljanju kandidature kada je novinarima podijelio radni materijale trebao je odmah dobiti otkaz. Dozvolio onom cekerašu onaj incident sa Milanovićem na TV-u, Kolindin spot na TV-u prikazivao u prvom ali ne i u drugom krugu. Mogao bih nabrajati u nedogled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije