Naslovnica Premium

Je li podjela potrošnje budućnost ekonomije?

Na kojem se god području otvaraju mogućnosti pojeftinjenja usluga sudjelovanjem u potrošnji, odmah dolazi do prosvjeda standardnih uslužnih djelatnika.
08. studenoga 2015. u 12:00 0 komentara 206 prikaza
Uber
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sharitaly naziv je savjetovanja koje će se ove godine (9. i 10. studenoga) po treći put održati u Milanu i razmatrat će, uz ostalo, kako u zakonske, a prije svega porezne okvire svrstati "podijeljenu potrošnju" (sharing ili share economy). Uber, primjer podjele potrošnje prijevoza, već je u Zagrebu, konkurira taksiju, ali postoji i BlaBlaCar za duga putovanja, pa Airbnb za iznajmljivanje stanova ili Gnammo za dolazak u domove pripremati hranu (home restaurant). Sve te usluge pružaju se putem aplikacija na pametnim telefonima. A na kojem se god području otvaraju mogućnosti pojeftinjenja usluga sudjelovanjem u potrošnji, odmah dolazi do prosvjeda standardnih uslužnih djelatnika.

U San Franciscu je čak održan referendum na kojem se odlučivalo o primjeni Airbnba. Riječ je o aplikaciji putem koje se iznajmljuju stanovi turistima ili bilo kome drugome na kraće vrijeme. Ne treba je miješati s B&B-om, koji su praktički pravi mali hoteli ili resorti, jer je riječ o aplikaciji kojom se, kao i automobil putem Ubera, s nekim dijeli stan.

O podijeli potrošnje još 1984. godine knjigu "Share economy" napisao je Martin Weitzman, profesor ekonomije na Harvardu, koji je sustavu podjele potrošnje posvetio još dva svoja djela. Dakle, potrošači sudjeluju u potrošnji. Preskače se stuba uslužnog djelatnika. U podjeli stana suvišan je, dakle, recepcionar ili restoranska kuhinja.

Taksisti prosvjeduju protiv Ubera ne samo zbog konkurencije, nego i zato što su oni platili licenciju za svoj posao. No, zbog Amazona i drugih zatvoreno je već mnogo knjižara, a pravu revoluciju u zračnom prijevozu učinile su niskotarifne kompanije. Tradicionalni avioprijevoznici najavljivali su propast low costa, no događa se suprotno. I ljetovanja se već mogu platiti radom. Postoji mreža ponuda (ima ih i u Hrvatskoj) za provođenje odmora uz nekoliko sati rada u polju, kuhinji i slično.

Što donosi budućnost? Nestaju li neki poslovi, znači li to i sve manje zaposlenih u uslužnim djelatnostima, otvaraju li se neki novi ekonomski sustavi?

>>Uberova aplikacija u 2 tjedna otvorena oko 50.000 puta, imaju 8000 korisnika

>>Isprobali smo Uber: Došli i obećali 25 posto niže cijene, ali...

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.