Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Je li na djelu prekomjerno granatiranje mirovinskih fondova

Osvećuje li se mirovincima zbog nesudjelovanja u privatizaciji
20. prosinca 2018. u 15:02 3 komentara 1106 prikaza
Brojač novaca
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bura oko paketa novih mirovinskih zakona još se nije stišala, a već su na pomolu nove trzavice između Plenkovićeve Vlade i društava za upravljanje mirovinskim fondovima. Večernji list u jučerašnjem je broju izračunao da će nova pravila kojima se određuje visina naknada u mirovinskom sustavu privatnim fondovima izbiti iz džepa barem 100 milijuna kuna godišnje.

Marko Pavić NOVA PRAVILA O NAKNADAMA Država mirovincima oduzima 100 milijuna kuna

Smanjivanje ulazne naknade i naknade za vođenje imovine mirovinskih osiguranika nije nova stvar - taj izvor prihoda mirovinskih društava smanjivao se već nekoliko puta kako je rasla ukupna štednja građana u obveznim mirovinskim fondovima. Tako je u početku naknada za upravljanje imovinom iznosila 1,2% imovine, posljednjih godina bila je 0,39%, a po novom naknada će biti 0,3%. Smanjuje se i ulazna naknada za svakog novog osiguranika s 0,8 na 0,5%, a pumpaju se troškovi zbog povećanih tarifa za Regos i Hanfu. Smanjenje naknada i povećanje troškova, međutim, dolazi istodobno sa zabranom članovima mirovinskih društava da budu članovi nadzornih odbora tvrtki u koje ulažu novac osiguranika, kao i novostečenim pravom države da u nadzorne odbore mirovinaca postavlja svog predstavika. Kada se tome pridoda novost da će mirovinska društa koja imaju više od 20% tržišnog udjela prihode morati dijeliti s ostalima, ispada da je država dobrano opalila po privatnim mirovinskim fondovima koji su, usput rečeno, više od 70% svoje imovine, vrijedne gotovo 100 milijardi kuna, uložili u državni dug.

Željko Šemper Sporan izračun mirovine iz 1998. Mirovine drugi put na Ustavnom sudu

U kontekstu nedavno postignutog kompromisa da će i budući umirovljenici iz drugog stupa biti tretirani kao i umirovljnici iz sustava međugeneracijske solidarnosti u smislu državnog dodatka na mirovinu, promjene u zakonu o mirovinskim fondovima nisu dočekane blagonaklono u fondovskoj industriji. Dok jedni takav potez Vlade smatraju prekomjernim granatiranjem fondovske industrije, drugi su ga skloni okarakterizirati kao uravnilovku koja će dodatno potkopati ionako slabašno investicijsko povjerenje u Hrvatskoj. Oni manje skloni sudbonosnim porukama, motiv za takve izmjene zakona traže u premijerovoj osveti zbog nesudjelovanja fondova u privatizaciji.

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  HDZ bi nas najradije vratio u 80te. Sve nacionalizirao. U tome se slažu sve frakcije.

 • stefj:

  Je, a kaj sad, treba nekako nahraniti uhljebe u Hanfi i Regosu... Budući da više nema stolaca u ministarstvima, a i plaće nisu neke, onda treba uhljebljivati drugdje. A da bi se uhljebilo, treba osigurati još novaca... Standardna praksa kada ... prikaži još! netko dođe na vlast. APIS je bio jedan jako dobar primjer s udvostručenjem broja zaposlenih za mandata SDP-a...

 • nikola1975:

  Mora da je prekrasan osjećaj napisati ovakav članak. Samo čekaš da se mirovinci oduže. Naknada za upravljanje imovinom je strahovito previsoka i ovako smanjena. Razlog za ovu moju tvrdnju je u samom članku. Kako se može nazvati upravljanjem ako 3/4 ... prikaži još! imovine parkiraš u obveznice države čiji je rejting daleko od investicijskog.