Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.04.2016. u 09:45

Nema ni sto dana da je ministar, a uspio je osmisliti već nekoliko novih nameta

Je li ministar zdravlja dr. Dario Nakić možda u prošlom životu bio poreznik? Na tu pomisao navodi njegova izražena sklonost za osmišljavanjem načina kako utržiti što više novca. Nema ni sto dana da je ministar, a uspio je osmisliti već nekoliko novih nameta. Prvo je najavio poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja na 89 umjesto 70 kuna. Potom se obrušio na pacijente koji na hitnu dolaze bez potrebe i priprijetio da će im pregled naplatiti po 150 kuna, ako nisu stvarno hitni slučajevi. A onda je jučer izjavio da razmišlja o uvođenju poreza na slatkiše, posebno na gazirane sokove, ledene čajeve i slična slatka pića. Jer takva je praksa u europskim zemljama. Kao argument naveo je podatak da su Hrvati peti po pretilosti u Europi.

Nije taj porez sporan. Činjenica je da sjedilački način života i premalo kretanja uz nezdravu prehranu koja obiluje prerađevinama s puno soli i šećera jesu uistinu velik javnozdravstveni problem i, u konačnici, uzrokuju više smrtonosnih bolesti. Međutim, problem je u načinu. Primjerice, Velika Britanija prošlog se mjeseca pridružila zemljama koje uvode porez na zašećerene napitke ne bi li suzbila problem debljine. Tamošnje su zdravstvene organizacije odmah izrazile očekivanja da će novi prihod biti iskorišten za poboljšanje sporta u školama i financiranje klubova za doručak u 1600 britanskih škola.

Ima li hrvatsko Ministarstvo zdravlja razrađen plan što će s novim prihodima koje namakne? Hoće li se možda sufinancirati sport za školsku djecu ili neke druge javnozdravstvene akcije? Nema li edukacija građana prioritet pred penalizacijama? Kod nas se poziva na europsku i svjetsku praksu samo kad je riječ o uvođenju nekih obveza ili plaćanja. Te odluke ne slijede i razrađeni programi, već se za njima gotovo uvijek poseže ad hoc i vatrogasno. Ovaj ministar dosad je pokazao velik entuzijazam po pitanju ubiranja novca i zaštiti cehovskih doktorskih prava. Možemo li vidjeti i neki dobar program u korist pacijenata?

>> Ne postoji tajni dokument Vlade o reformi zdravstva, to su izmišljotine

>> Posjet Hitnoj plaćat će se 100 do 150 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije