Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2015. u 08:32

Naturščike u ulozi premijera, ministara i Ive Josipovića koji su odlučili preseliti predsjednika države u 27 sekundi Frljić bi pripremio da uvjerljivije glume

Nitko nije uočio da je prvo Oliver Frljić na zgradu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci stavio transparent “Predsjednice, dobro došli u hrvatsko glumište”, a zatim se u Banskim dvorima odigrao igrokaz o preseljenju Ureda predsjednika države s Pantovčaka u Visoku. Ne insinuiram, ali Frljića treba pitati je li on režirao tu točku na sjednici Vlade te je li i to dio njegove “Trilogije o hrvatskom fašizmu”. Premda, on bi naturščike koji su glumili premijera i ministre sigurno bolje pripremio. Bilo je tu lošeg uživljavanja i preglumljenosti, dijalozi su bili posve neuvjerljivi, a hrvatska je Vlada prikazana infantilno. Jer, tko bi se tako glupirao s institucijom vlade praveći se da je riječ o skupini neinteligentnih naivčina kojima je posao da ispunjavaju želje princeze koja je uhvatila zlatnu ribicu, a zapravo samo kako bi je ismijali jer će postati kraljevnom bez dvora. Na koncu, za razliku od stvarne političke demokracije, u kazalištu je sve, pa i to, moguće. Stoga poštujmo kazališnu slobodu i ignorirajmo što bi samo u ridikuloznoj državi bilo moguće da trećerazrednom dužnosniku padne na pamet preseliti predsjednika države bez ičijeg zahtjeva, analize troškova i procjene izvedivosti i prihvatljivosti, a da Vlada uspije taj prijedlog prezentirati, raspraviti, glasovati o njemu i objaviti odluku u samo – 27 sekundi!

Poslušajte to na web-stranici Vlade, počinje u 16. minuti i 23. sekundi audiozapisa 210. sjednice. Skeč bi i kraće trajao da scenarist, posve suvišno i neuvjerljivo, nije predvidio da premijer treba hiniti neupućenost, a što bi samo po sebi trebalo govoriti koliko je selidba predsjednika države politički beznačajna odluka. Nije Pantovčak Bijela kuća. Ipak, nitko ne može predbaciti da je premijer prikazan kao posve nezainteresiran, jer on s blagim čuđenjem u predstavi čak znatiželjno pita: “Tko je to, tko je to predložio, to je ured za upravljanje državnom imovinom?” Čim je od Ranka Ostojića dobio odgovor da je za to nadležan DUUDI, u sekundi je proveo glasovanje i rutinski objavio: “Usvojeno, hvala lijepa!” Kakav promašaj, kakvo ismijavanje države, kakvo podcjenjivanje publike od koje se očekuje da povjeruje kako je stvarno moguće da bilo koja vlada, pa i Zorana Milanovića, tako donosi takvu odluku. Čak i kad bi bilo moguće da ministri tako malo drže do svoga dostojanstva, oni koji žive u stvarnom svijetu znaju da se ni istomišljenicima ne bi svidjelo da troše novac na takav politički igrokaz samo kako bi ismijali možda nepromišljeno predizborno obećanje.

Jedino uvjerljivo u predstavi, to je birokratski maštovit naziv odluke: “Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima je do sada upravljao ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika Republike Hrvatske i Uredu za državnu imovinu”. Bravo! Tko bi dokučio kakva se iza toga psina krije.

I predsjednik države Ivo Josipović u predstavi je reagirao kao što bi predsjednik na odlasku iz “Trilogije o hrvatskom fašizmu”. Jer dok onaj predsjednik kojega znamo nije htio nametnuti ni veleposlanike budućoj predsjednici, premda je po zakonu mogao, ovaj iz predstave na kraju mandata odlučio je lupiti šakom o stol i reći: “Selim se!” Dok je nekoć prelazio i preko neustavnosti, sada mu je važna i zakonitost u 27 sekundi.

Ako pak sve to nije gluma, onda možemo očekivati da će nastaviti tako dosljedno ispunjavati želje izabrane predsjednice, pa i onu o odlasku Vlade zbog nesposobnosti.

>> Josipović se oglasio o preseljenju s Pantovčaka u Visoku

>> Transparent na riječkom HNK: "Predsjednice – dobrodošli u Hrvatsko glumište"

Komentara 26

PO
portugisac
09:01 03.02.2015.

Cijela vlada, svi su oni Oliver Frljić.Ova vlada sprovodi sve šta Frljić režira u Rijeci i u Novome Sadu.

CR
crocro
08:59 03.02.2015.

Očekujem prijeveremene izbore naoštrene olovke čekajući u koloni pred vratima na izbornom mjestu, da se konačno otvore vrata spasa Hrvatskog naroda.

DU
Deleted user
09:01 03.02.2015.

Jadan i otužan redatelj kojeg se pamti samo po provokacijama, a "glumci" u vladi još jadniji i bijedniji, naprosto negledljivi već odavno. Sve što su do sada "glumili" samo pokazuje da ne znaju, ne mogu i nisu sposobni za bolje, a redatelj im za to nije niti potreban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije