Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jasno je da bi primjena uredbe o otpadu bila štetna

Najspornije je uvođenje fiksnog dijela cijene za sve, što najviše pogađa jednočlana domaćinstva
31. siječnja 2020. u 11:00 3 komentara 812 prikaza
Otpad
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nešto tu smrdi. Ne bi Ustavni sud suspendirao Uredbu da nešto ne štima. Nama je sad najvažnije da od poskupljenja zasad neće biti ništa, a tu su najvažniju ulogu odigrali mediji koji su upozoravali na nelogičnosti.

Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Ode u smeće loša uredba o otpadu koju je donio ministar Ćorić

Idemo polako. Korak po korak – prvi je komentar čelnika jednog komunalnog poduzeća nakon što je Ustavni sud na sjednici 29. siječnja pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti Uredbe o gospodarenju otpadom s Ustavom i zakonom. Uredba je stupila na snagu 1. studenog 2017., a Vlada ju je 5. rujna 2019. izmijenila smatrajući da će to pomoći u ostvarenju ciljeva koje od Hrvatske traži Europska komisija, no izazvala je samo uzbunu u nekim komunalnim poduzećima koja su izračunala da će morati podići cijene i time opravdano izazvati bijes građana koji što više odvajaju u kućnim sortirnicama, više i plaćaju.

VIDEO Što građani misle o odvozu i cijenama smeća u Zagrebu?

Najsporniji dio je uvođenje fiksnog dijela cijene za sve, čime su, upozoravali su, najviše pogođena jednočlana i dvočlana domaćinstva koja proizvode i najmanje količine otpada. Neki su revni gradovi, postupajući po izmijenjenoj Uredbi, već donijeli nove cjenike s višim cijenama, a neki su odlučili odgoditi primjenu do odluke Ustavnog suda, čiji su pravorijek u međuvremenu zatražili. Upozoravali su da će primjenom Uredbe nastupiti “teške i nepopravljive posljedice za čitav sustav”, da se uvodi diskriminacija korisnika usluge prema istoj količini i cijeni za istu vrstu otpada...

Čistoća/Ilustracija ODVOZ OTPADA Čistoća Zagrepčanima: Dogovorite se ili ćemo svima u zgradi poslati isti račun za smeće

Ustavnom sudu obratila su se komunalna poduzeća iz Krka i Preloga, gradovi (nevezano uz to koja je stranka u njima na vlasti), udruge za zaštitu potrošača, fizičke osobe... pa i Klub zastupnika SDP-a koji je jučer slavodobitno objavio: “Za sada poskupljenja smeća neće biti, a Vlada će morati na popravni”.

Ustavni sud ocjenjuje kako je riječ o složenoj problematici koja zahtijeva određeno vrijeme za razmatranje i ocjenu, no iznijeti argumenti dovoljni su za zaključak da bi primjena Uredbe izazvala štetne posljedice, kako za interese građana tako i za razvoj sustava zbrinjavanja otpada. Kaos u gospodarenju otpadom tako se nastavlja, Uredba je stavljena na čekanje, građani i dalje ne znaju što ih čeka, a komunalci koji su se obratili Ustavnom sudu ističu da do svega toga ne bi došlo da se poslušalo njih i struku.

VIDEO Zagreb: Prosvjed Zelene akcije protiv poskupljenja otpada

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Bela:

  Jedino je pošteno da se plati, i to bilo koja usluga, onoliko koliko je se koristi. Koliko struje, vode, plina potrošiš, smeća stvoriš - toliko plati. Ni manje, ni više. sve drugo je nepošteno. Ali - sa smećem su očito ... prikaži još!o u igri neki prljavi interesi jer se to nikako ne rješava.

 • Avatar kozorog1
  kozorog1:

  Bilo bi fer reći da je zakon o otpadu donio sdp, zmajlović, i da je on uzrok svih problema koje imamo s otpadom. Vlada gs biše ne može jednostavno mijenjati, jer je unija dala zeleno svjetlo. Nek sdp objasni zašto ... prikaži još! nas je obvezao na veću disciplinu i kazne od jedne finske... Ali naš narod mora shvatiti da je to naš otpaf, njegov, i da nitko nema pravo svoj otpad gurati nekom drugom pod prozore. Kud s otpadom? Dalje od nas, ne... Ali kud, kome? U prirpdu. Samo da ga ne vidimo. Nek poskupi još više, barem će se prestati povećavati količine. Pogledsjte samo kolko ambalaže imamo koju bacamo.

 • golgeter14:

  ..Švicarci su smeće stavili pod zemlju prije 40 godina,nama se hr pretvorila u kontejner/e..