Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2020. u 11:00

Najspornije je uvođenje fiksnog dijela cijene za sve, što najviše pogađa jednočlana domaćinstva

Nešto tu smrdi. Ne bi Ustavni sud suspendirao Uredbu da nešto ne štima. Nama je sad najvažnije da od poskupljenja zasad neće biti ništa, a tu su najvažniju ulogu odigrali mediji koji su upozoravali na nelogičnosti.

Idemo polako. Korak po korak – prvi je komentar čelnika jednog komunalnog poduzeća nakon što je Ustavni sud na sjednici 29. siječnja pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti Uredbe o gospodarenju otpadom s Ustavom i zakonom. Uredba je stupila na snagu 1. studenog 2017., a Vlada ju je 5. rujna 2019. izmijenila smatrajući da će to pomoći u ostvarenju ciljeva koje od Hrvatske traži Europska komisija, no izazvala je samo uzbunu u nekim komunalnim poduzećima koja su izračunala da će morati podići cijene i time opravdano izazvati bijes građana koji što više odvajaju u kućnim sortirnicama, više i plaćaju.

VIDEO Što građani misle o odvozu i cijenama smeća u Zagrebu?

Najsporniji dio je uvođenje fiksnog dijela cijene za sve, čime su, upozoravali su, najviše pogođena jednočlana i dvočlana domaćinstva koja proizvode i najmanje količine otpada. Neki su revni gradovi, postupajući po izmijenjenoj Uredbi, već donijeli nove cjenike s višim cijenama, a neki su odlučili odgoditi primjenu do odluke Ustavnog suda, čiji su pravorijek u međuvremenu zatražili. Upozoravali su da će primjenom Uredbe nastupiti “teške i nepopravljive posljedice za čitav sustav”, da se uvodi diskriminacija korisnika usluge prema istoj količini i cijeni za istu vrstu otpada...

Ustavnom sudu obratila su se komunalna poduzeća iz Krka i Preloga, gradovi (nevezano uz to koja je stranka u njima na vlasti), udruge za zaštitu potrošača, fizičke osobe... pa i Klub zastupnika SDP-a koji je jučer slavodobitno objavio: “Za sada poskupljenja smeća neće biti, a Vlada će morati na popravni”.

Ustavni sud ocjenjuje kako je riječ o složenoj problematici koja zahtijeva određeno vrijeme za razmatranje i ocjenu, no iznijeti argumenti dovoljni su za zaključak da bi primjena Uredbe izazvala štetne posljedice, kako za interese građana tako i za razvoj sustava zbrinjavanja otpada. Kaos u gospodarenju otpadom tako se nastavlja, Uredba je stavljena na čekanje, građani i dalje ne znaju što ih čeka, a komunalci koji su se obratili Ustavnom sudu ističu da do svega toga ne bi došlo da se poslušalo njih i struku.

VIDEO Zagreb: Prosvjed Zelene akcije protiv poskupljenja otpada

Komentara 3

BE
Bela
15:15 31.01.2020.

Jedino je pošteno da se plati, i to bilo koja usluga, onoliko koliko je se koristi. Koliko struje, vode, plina potrošiš, smeća stvoriš - toliko plati. Ni manje, ni više. sve drugo je nepošteno. Ali - sa smećem su očitoo u igri neki prljavi interesi jer se to nikako ne rješava.

Avatar kozorog
kozorog
06:52 01.02.2020.

Bilo bi fer reći da je zakon o otpadu donio sdp, zmajlović, i da je on uzrok svih problema koje imamo s otpadom. Vlada gs biše ne može jednostavno mijenjati, jer je unija dala zeleno svjetlo. Nek sdp objasni zašto nas je obvezao na veću disciplinu i kazne od jedne finske... Ali naš narod mora shvatiti da je to naš otpaf, njegov, i da nitko nema pravo svoj otpad gurati nekom drugom pod prozore. Kud s otpadom? Dalje od nas, ne... Ali kud, kome? U prirpdu. Samo da ga ne vidimo. Nek poskupi još više, barem će se prestati povećavati količine. Pogledsjte samo kolko ambalaže imamo koju bacamo.

DU
Deleted user
11:12 31.01.2020.

..Švicarci su smeće stavili pod zemlju prije 40 godina,nama se hr pretvorila u kontejner/e..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije