Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.07.2017. u 08:00

U ljetnim požarima, proljetnim poplavama i zimskom snijegu građani se, dokazano je, snalaze bolje od tromog sustava službi

Veliki požari koji su sredinom srpnja zaprijetili Dalmaciji pokazali su neke interesantne pojave. Građani Hrvatske promptno su se samoorganizirali kako bi obranili svoje domove od vatrene stihije. U gašenje požara uključili su se domaći ljudi, turisti, navijači... I vatrogasci su nam, po tko zna koji put, pokazali svoju hrabrost i spremnost ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Međutim, požari su još jednom pokazali i koliko je cijeli sustav zapravo trom, neorganiziran i neefikasan. Na žalost, to nije prvi put jer smo unatrag samo nekoliko godina, i to iz prve ruke, već dva puta vidjeli kako sustav reagira i djeluje kod različitih ugroza.

Nakon višednevnog enormnog rasta vodostaja Save u svibnju 2014. godine na dva mjesta puknuo je nasip u županjskoj Posavini. Građani su i tada govorili kako ništa, ili gotovo ništa, nije funkcioniralo kako treba. Nedostajalo je vreća, pijeska, lopata, stručnih osoba koje bi rukovodile ojačavanjem nasipa. Otprije je postajao plan za takvu situaciju u kojem je sve bilo precizirano, ali nije proveden. Tek nakon nekoliko dana, kada se sustav pokrenuo, stvari su se počele sređivati.

Godinu dana poslije istok Hrvatske bio je suočen s migrantskom krizom. I tada su prvi dani pokazali koliko je sustav nepripremljen za takve situacije. Dovoljno o svemu govori da su procjene pokazivale da će u Hrvatsku ući oko tisuću i pol migranata. Međutim, već u prva 24 sata u Hrvatsku ih je ušlo više od 12 tisuća! Toga prvoga dana novinari su svjedočili kako su policajci u objekt pored policijske postaje Tovarnik unosili stolove, stolice i ostalu opremu što je jasno pokazalo da ništa nije bilo pripremljeno za nadolazeću krizu. Radilo se u hodu. Tih prvih dana situacija je bila napeta, a svjedočili smo i naguravanju više desetaka migranata s policajcima odjevenima u kratke majice i bez ikakve opreme. I tada je trebalo nekoliko dana da sustav prepozna sve probleme kako bi se pokrenuo i počeo djelovati.

I sada u splitskom požaru ponovno smo bili svjedoci loše komunikacije, zastarjele opreme, nedostataka planova, stručnih ljudi koje ne može iznenaditi požar u srpnju ili kolovozu na +35 i više stupnjeva. Htjeli to političari priznati ili ne osnovni razlog tome je činjenica što se rukovodeći/zapovjedni kadar bira po tome koliko su podobni, a ne koliko su sposobni. Upravo zato premijer Andrej Plenković danas, i to ne radi sebe, nego radi Hrvatske i građana koji bi mogli biti ugroženi, morao bi promijeniti takvu praksu.

Morao bi kod imenovanja voditi računa o tome da je osoba stručna i da zna svoj posao, a ne da im jedina kvalifikacija bude to da je stranački podobna. Takav način rada morao bi postati pravilo, a ne iznimka. Tada se neće dogoditi da vatrogasci imaju staru opremu, na požarište odlaze u fićama i kamionima starima po 40 godina i sl. Dok ne budemo tako radili, i dalje će nas iznenađivati požari tijekom ljeta, poplave u proljeće ili snijeg u zimu.

Stoga će sve dok se tako ne počne raditi najodgovorniji i dalje biti političari bez kojih se u Hrvatskoj ništa ne može i koji odlučuju o svemu.     

Požar
1/14

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije