Naslovnica Premium Kolumne

Izraelski f-16 možda jesu stari, ali su politički jači od gripena

Još se jednom potvrdilo da je gospodarska diplomacija znatno jača od propagande
03. kolovoza 2018. u 19:27 44 komentara 5471 prikaza
Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slijetanje izraelskih zrakoplova F-16 na zagrebački aerodrom, zrakoplova kakvi će uskoro činiti kičmu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ne označava samo prekretnicu u tehnološkoj opremljenosti vojnih snaga nego i formalnu potvrdu da su Hrvatska i Izrael u relativno kratko vrijeme prerasli u vojne, političke i gospodarske, ako ne baš saveznike, a ono bliske prijatelje.

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso IZNENAĐENJE MORH-a U Hrvatsku stigla 3 izraelska F-16: Poletjet će i iznad Knina u nedjelju

Nedavni posjet izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina Hrvatskoj bio je događaj koji je, još prije samo nekoliko godina, bilo gotovo nemoguće i zamisliti, a kamoli organizirati.

Unatrag samo nekoliko godina Hrvatska je u očima Izraela bila opterećena hipotekom zločina iz Drugog svjetskog rata, iako današnja Hrvatska nema veze s Pavelićevim režimom.

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso
1 / 12
Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso

Unatoč svemu, srpska formalna ali i neformalna diplomacija uporno je godinama prozivala Zagreb zbog “negiranja zločina”, a vodu na ovaj mlin, svjesno ili ne, dolijevale su i minorne desničarske organizacije koje su priređivale okupljanja crnokošuljaša na zagrebačkim ulicama kao i mise za Antu Pavelića. Ipak, još jednom se potvrdilo da je gospodarska diplomacija znatno jača od propagande.

Potpisom ugovora s Tel Avivom o nabavci zrakoplova F-16 odnos Izraela prema Hrvatskoj je “resetiran”.

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin jasenovac Predsjednici Hrvatske i Izraela odali počast žrtvama logora

Nema te propagande, pogotovo one koja nema uporišta u stvarnosti, koja će nadjačati činjenicu da je Hrvatska obnovu svog ratnog zrakoplovstva povjerila upravo Izraelu. I u tom svjetlu treba promatrati i nedavnu odluku Vlade o izboru najboljeg ponuđača. Zrakoplovi F-16 možda jesu stari, i manje učinkoviti od švedskih Gripena, no imaju znatno veću težinu u političkom smislu. I zato su za Hrvatsku znatno vredniji od supermodernih švedskih aparata. Uz to, u međunarodnim odnosima postoji još jedno pravilo. Tko je dobar s Izraelom, dobar je i sa SAD-om.

U vrijeme dok je Trump u Bijeloj kući, teško je računati na povlaštene odnose s Washingtonom, ali nabavkom izraelskih zrakoplova Hrvatska je ipak korak bliže politici Bijele kuće.

>> Pogledajte izraelske borbene zrakoplove F-16 na Plesu

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • domxerex:

    Upravo to i najviše mući sve te lažne antifašiste (tipa Josipović i Mesić) bez fašista i salonske našmrkane ljevičare (tipa Zoka i Bero). Muči ih to što ostaju bez cimalice i bez priviđanja ustaških zmija. Ostaju bez priče a onda ... prikaži još! i bez posla. Jer što će nam toliki antifašisti ako nema fašista. Treba ih nogom u guzicu neka begaju u svoju otadžbinu.

  • pp:

    Ma joj, što me nerviraju ovi kompleksi. Ja podržavam Izrael i drago mi je da surađujemo s takvom državom. Izrael je super. Ali...ne budite smiješni. Ne treba meni izraelski predsjednik davati blagoslov. Znam ja i sam tko smo i šta ... prikaži još! smo. A Izrael je puno kontroverznija i puno ima više problema od današnje Hrvatske tako da je jednostavno ovakvo ponašanje blesavo. A izraelski F 16 su superiorni švedskim gripenima u svakom smislu, ne samo diplomatskom nego i vojnom, ratnom, operativnom, tehnološkom, itd. Jednostavno američki lovac poboljšan izraelskom tehnologijom ponajboljeg svjetskog ratnog zrakoplovstva testiran u nizu operacija je superioran švedskom lovcu neprovjerenom u ratnim operacijama.

  • crocop97:

    Novinar nije na ti sa vojnom zrakoplovnom tehnikom ocito i uzima ovlas pausalne i zlonamjerne ocjene totalnih amatera. Ovi izraelski lovci su 4. +generacija i imaju dovoljno resursa za 20 god uporabe u HRZ sigurno.A uz to borbeno su i ... prikaži još! dokazano mocniji od Gripena koje su nam nudili Svedi i koje imaju Madjari i Cesi.O srpskim MiG 29 da ne govorimo!