Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2020. u 09:36

Iako su izbori utakmica timova, osobnost je HDZ-u i ostalim dobitnicima donijela uspjeh

U izrazito personaliziranoj kampanji apsolutni pobjednik parlamentarnih izbora stabilni Andrej Plenković sinoć je vodio mrtvu trku s “lavicom” Marijom Selak Raspudić tko će od njih dvoje imati na svojoj listi najveći udio osvojenih preferencijalnih glasova (oko 64 %) na nekoj od lista koje su osvojile mandate. S tim da je Plenković osvojio uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova.

Iako su parlamentarni izbori utakmica timova, osobnost je HDZ-u i ostalim dobitnicima parlamentarnih izbora donijela uspjeh. I Miroslav Škoro blizu je vodećom dvojcu po udjelu preferencijalnih glasova, pa odmah iza njega Nino Raspudić, Tomislav Tomašević, Nikola Grmoja, Božo Petrov, Miro Bulj, Dalija Orešković, Dario Zurovec, Vili Beroš, Katarina Peović, Ruža Tomašić, Zlatko Hasanbegović, koji su na svojim listama osvajali više od 40 % glasova

Čelnik oporbe nikad nije imao manji udio preferencijalnih glasova na listi od Davora Bernardića sa samo 35 %, te više nego dvostruko manje glasova od Plenkovića. Preferencijalni glasovi su bitni jer upućuju i na smjer kojim bi pojedine opcije trebale ići, osobito u SDP-u gdje su 14. na listama osvojili najviše mandata ili su im bili vrlo blizu. Po Bernardića je izrazito poražavajući, gotovo pa karikaturalni rezultat u 8. izbornoj jedinici gdje je Peđa Grbin kao 14. na listi osvojio više glasova i od Bernardića, i 25 % glasova te liste dok je nositelj te liste Erik Fabijanić dobio tek 2 % glasova. I to je ilustracija Bernardićeve osobnosti koja je Restart i SDP dovela do katastrofe. Najveće iznenađenje izbora, koje su i predizborne ankete najavile, Možemo!, svoj uspjeh temelje također na osobnostima, poglavito Tomislava Tomaševića koji je također osvojio više preferencijalnih glasova od Bernardića.

VIDEO Dragan Bagić i Mate Mijić komentiraju rezultate izbora

Očigledno je da nakon ovakvog uspjeha uz dodatno “centriranje” odnosno odmak od radikalnog ljevičarenja ili “crvenog mraka” mogao bi trenutni kapital dobro investirati u lokalne izbore. I uspjeh Mosta zapravo je najveći uspjeh Bože Petrova, koji je unatoč tomu što se činilo da će taj pokušaj “trećeg puta” završiti svoj put, u zadnji čas ne samo s bračnim parom Raspudić već i s drugim novim imenima odradio dobar posao u slaganju listi. Uz SDP i Davora Bernardića najveći gubitnici ovih izbora su Živi zid čijem je cirkusarenju došao kraj, te Milan Bandić s kojim se nikad ne zna jer je već toliko puta bio poražen, ali se svaki put vraćao. Iako je SDP potučen, zbirni broj mandata koji je osvojio tzv. duopol na razini je rezultata izbora 2016. i 2015. godine, odnosno prema posljednjim rezultatima sinoć iza ponoći tek je neznatno nagrizen unatoč uspjehu Domovinskog pokreta Miroslava Škore, te koalicija Možemo! i STRIP, kao i Mosta. Dogodile su se neke promjene, ali uglavnom na štetu SDP-a i ljevice.

Naime, Miroslav Škoro bio je u pravu kad je govorio o predizbornim anketama, jer se dogodio možda i najveći raskorak ikad sa stvarnim rezultatima, ali ne na štetu Domovinskog pokreta, već HDZ-a. DP je u zadnjim anketama bio čak i malo precijenjen po predviđanju mandata. Nikad nikoga predizborne ankete nisu tako podcijenile kao HDZ, a toliko precijenile Restart. Ankete su jedino približno točne bile u predviđanju iznenađenja, ali na najveće su bile slijepe te su ga same stvorile.

VIDEO Andrej Plenković stigao u Arheološki muzej, dočekan je pljeskom okupljenih

 

Ključne riječi

Komentara 7

KR
kruti136
10:23 06.07.2020.

ne znam kakve su bile ankete za manjinske mandate, navodno je bila prava DRAMA da li će najstabilniji koalicijski etno-kmečavac i njegov drugar lažni digić proći u sabor!?

Avatar marsijaneri
marsijaneri
13:10 06.07.2020.

"ankete" i predviđanja takozvanih stručnjaka od početka ove (a ne samo ove) predizborne kampanje otvarale su uvijek iznova sumnju u istinitost i relevantnost onoga što su objavljivali. Pred same izbore "predvidjeti" kako će HDZ pobjediti s 52 mandata ispred Restrta s 51 - pa onda vidjeti što se zapravo dogodilo, pogledati stvarne brojke i morati zaključiti da je fulano 14 mandata kod HDZ-a i 8 mandata kod Restarta - slobodno i morano se postavlja pitanje o profesionalnih sposobnostim pojedinaca i cijelih agencija. Sve ovo vrijeme nisam se mogao oteti dojmu kako se radi s ogromnom dozom pristranosti ali da se i svijesno puštaju podatci u javnost koji nisu bili u dodiru s istinom. Tu i u tome agencije nisu baš bile skroz usamljene. Mnogi su morali napraviti iskustvo kako su netragom nestajla njihova u slova pretvorena mišljenja. Isto neka vrsta anketa. No izbori su prošli. Rezultati jesu poznati - neki su još šokirani, neki su veseli - a neki doista imaju svaki razlog za sramiti se. Pa do slijedećih izbora kada će se ponovno raditi ankete. Do tada neka se svi čuvaju od korone i ostanu zdravi.

Avatar NiceGuy
NiceGuy
10:36 06.07.2020.

propast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije