Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.12.2019. u 13:05

Iako i HDZ i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović po anketama i dalje imaju prednost, premda ne sudbonosnu, spram ostalih stranaka i kandidata, velik broj onih koji žele na Pantovčak upućuje da su poljuljane i pozicija HDZ-a i Kolinde Grabar-Kitarović

Do danas u ponoć znat će se tko je točno prikupio deset tisuća potrebnih potpisa za predsjedničku utrku, ali prve prognoze govore da bi u političku bitku za Pantovčak moglo ući i desetak kandidata. Ta brojka, ostvari li se doista, odskače od predviđanja koja su se vodila logikom da će bilo kojem kandidatu koji iza sebe nema stranačku infrastrukturu ili makar vojsku volontera biti teško doći do 10.000 potpisa. Predsjednička utrka, po svemu sudeći, bit će zanimljiva i dinamična, a priličan broj kandidata svjedoči da je politička situacija u državi prilično kaotična.

Iako i HDZ i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović po anketama i dalje imaju prednost, premda ne sudbonosnu, spram ostalih stranaka i kandidata, velik broj onih koji žele na Pantovčak upućuje da su poljuljane i pozicija HDZ-a i Kolinde Grabar-Kitarović. U uvjetima jakih političkih pozicija manje je vjerojatno da će se u utrci naći velik broj kandidata, premda brojke pokazuju da je i prethodnih godina bilo po desetak kandidata (od 2000. nadalje), samo je 2014. podbacila, pa je u utrci bilo tek četvero natjecatelja. Kada je riječ o HDZ-u, Plenkovićevo odmicanje od desnice prouzročilo je da se na desnom centru pojavi respektabilan kandidat Miroslav Škoro.

SDP nakon neočekivano dobrog rezultata na europskim izborima, a na valu afera HDZ-ovih ministara koje je premijer Plenković morao smijeniti, vraća se u politički život sa Zoranom Milanovićem. I to dvoje kandidata, plus Kolinda Grabar-Kitarović, favoriti su predsjedničkih izbora. Političke račune pokušat će im pomutiti Mislav Kolakušić koji profitira na propasti Živog zida i priličnom udjelu antisistemski raspoloženih birača. Svi ostali kandidati vjerojatno imaju minimalne šanse, a predsjedničke izbore žele iskoristiti kao platformu s koje mogu postići svoju političku vidljivost. Nikad se ne smije isključiti niti činjenica da svatko želi svojih pet minuta slave, pa makar kao propali kandidat u utrci za Pantovčak. I dok se svi ostali kandidati mogu zafrkavati, rezultati predsjedničkih izbora posebno su važni za HDZ i SDP, za Plenkovića i daleko više nego Bernardića...

VIDEO 5 mitova i kontroverzi koje se vežu uz Tuđmana:

Komentara 5

VA
Vagabundo
13:32 03.12.2019.

Ovaj članak me prosvijetlio. Bez njega nikada ne bih došao do zaključka da je predsjednička utrka važna za cijelu političku scenu, utrka u kojoj su aktivirane sve političke stranke.

Avatar southman
southman
07:27 04.12.2019.

05.01. će svi jako dobro znati kome će dati glas bez obzira što govorili ili u sebi mislili !

AP
Apneaš
23:25 03.12.2019.

Napisali ste članak na razini osnovno-školca. Molim vas, možete biti bolji od toga. Nijedan profesionalni autor bi koristio takve riječi i fraze. Ljudi ne kandidiraju zbog slavlje, nego da postignu nešto. Inače bi i Severinu i Vojko V-a vidili među kandidatima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije