Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2016. u 21:11

Politička drama izradila povoljnu fiskalnu situaciju jer ministri nisu stigli trošiti novac

Što ne napravi u prva tri mjeseca, neće ni kasnije, zlatno je pravilo za svaku novu vladu, pa i koaliciju koja se raspala prije nego što se uspjela i ekipirati.

Imajući u vidu pripremljenost i brzinu kojom je vladajuća koalicija donosila odluke, novi su izbori za ekonomiju bolje rješenje od krpanja i preslagivanja saborske većine. Od svih reformi koje su najavljivali na kraju smo dobili jedino reformiranje povijesti. Ako Karamarko odstupi i otvori prostor Milanoviću ili umjesto Mosta u igru uleti netko drugi, nijedna koalicija neće biti dovoljno čvrsta da izbjegne besmislene političke trgovine.

Politički eksperiment nije zakočio pozitivna ekonomska kretanja, zaposlenost raste, turizam donosi svoje, ali javne će investicije biti slabije od plana, što znači i manje novca iz europskih fondova. Iduća Vlada može pripremiti kvalitetan proračun za 2017. godinu i odmah početi s radom, naravno, uz uvjet da se ne ponovi pat-pozicija s prošlih izbora. Ova godina nije posve izgubljena jer se iz političke drame izrodila relativno povoljna fiskalna situacija koja nije rezultat sustavnih reformi, nego nečinjenja. Deficit hrvatskog proračuna u prava je tri mjeseca ove godine bio najbolji od 2008. godine, a i lani je gotovo pao na tri posto.

Manje se trošilo jer je zadnja tri mjeseca u 2015. godini upravljala tehnička Vlada, pa je i potrošnja bila niža, a po sili zakona privremeni tromjesečni proračun zamrznuo je rashode na razini na kojoj su bili godinu dana prije. Najbolja odluka ove Vlade je to što je zamrzavanje rashoda protegnuto na cijelu godinu. Izborne su godine u pravilu pogubne za javne financije, i još nije zabilježeno da je neka vlada u zadnjoj godini mandata skresala deficit za više od 2 posto BDP-a.

No, to se nama dogodilo jer zbog izbornog kalendara ministri nisu stigli potrošiti novac koji je došao s rastom BDP-a i izlaskom iz recesije. Padne li Vlada, tehnički premijer i ministar financija trebali bi poput Lalovca staviti lokot na budžet, čime će nasljednicima otvoriti prostor da se ne bave rezanjem, nego investicijama i razvojem.

>>Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade. Most će glasati za SDP-ov prijedlog u Saboru!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije