Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.08.2016. u 22:20

Autor je bio ministar znanosti, obrazovanja 
i sporta 2009.-2011.

Nedavno predstavljanje SDP-ova programa za obrazovanje u Rijeci bilo je možda najbolja ilustracija onoga na koji način će SDP voditi ovu predizbornu kampanju. Ono na što će se sigurno oslanjati jest da građani Hrvatske brzo zaboravljaju te da im zbog toga mogu servirati neistinite i kojekakve lažne podatke koje nitko nakon što budu izrečeni neće dalje propitivati.

Evo jednog primjera. Na spomenutom predstavljanju programa u Rijeci čuli smo, osim hrpe floskula, i jedan sasvim konkretan, ali neistinit podatak koji je uzet kao neupitna i provjerena činjenica. Radi se, naime, o navodnom zapošljavanju 450 znanstvenih novaka, za one koji možda ne znaju što taj pojam znači, to su diplomirani mladi ljudi s izvrsnim prosjecima ocjena tijekom sveučilišnog studija koji se prvi put zapošljavaju na znanstvenim i sveučilišnim institucijama s obavezom upisivanja doktorskog studija i obranom doktorske disertacije. Dakle, radi se o novim radnim mjestima za najbolje mlade stručnjake u Republici Hrvatskoj. Pa je tako na pitanje novinara zašto reforme i ostala lažna obećanja nisu proveli u mandatu svoje Vlade gospodin Milanović rekao: “U zadnjih pet mjeseci naše Vlade zaposlili smo 450 znanstvenih novaka, plan je bio 1350 i to ćemo realizirati. To je za mandata ove Vlade potpuno stalo.” I onda nastavio: “Vaše pitanje doživljavam kao stimulativnu provokaciju, nastavit ćemo na isti način.”

Dakle, zapošljavanje mladih znanstvenika nije predviđeno jer podatak da je u zadnjih pet mjeseci Kukuriku Vlade zaposleno 450 znanstvenih novaka najblaže rečeno nije istinit. Naime, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nakon 2011. godine, točnije nakon dolaska SDP-a na vlast u prve dvije godine više se i nisu odobravali znanstveni novaci. Odnosno, da budemo konkretni, tijekom 2012. godine odobrena su dva (2) tzv. zamjenska znanstvena novaka i 21 asistent, a u 2013. godini jedan (1) isti takav “zamjenski” novak.

Iz ovih podataka možemo vrlo jednostavno zaključiti da je SDP dolaskom na vlast sasvim ukinuo zapošljavanje znanstvenih novaka čime je najbolje mlade ljude praktički otjerao iz zemlje, u čemu je i uspio jer se prema Njemačkom državnom uredu za statistiku samo u 2015. godini u Njemačku doselilo ili iz Hrvatske iselilo 50.000 hrvatskih državljana. Samo za ilustraciju i istine radi tijelom prošlog mandata Vlade HDZ-a zaposleno je gotovo 3000 znanstvenih novaka i to: 2004. 565 znanstvenih novaka, 2005. 178, 2006. 342, 2007. 772, 2008. 292, 2009. 176, 2010. 156, 2011. 263 novaka.

Godine 2014. izvodi se novi eksperiment s nekad provjerenim i uspješnim sustavom znanstvenih novaka i njihovo odobravanje prebacuje se u nadležnost Hrvatske zaklade za znanost pa se uz puno muke i brojnih peripetija ipak nekako uspjelo tek sredinom 2015. godine zaposliti 175 mladih znanstvenika, ali pritom čak i ne kao novake, već stručne suradnike.

Finalni obračun s programom znanstvenih novaka uslijedio je u zadnjih pet mjeseci SDP-ove Vlade na način da je program znanstvenih novaka ustvari ukinut prebacivanjem proračunskih sredstava za znanstvene novake u masu plaća zaposlenika na sveučilištima čime je potpuno onemogućeno zapošljavanje novih mladih budućih znanstvenika u sustav znanosti Republike Hrvatske.

Odakle onda broj od 450? Vjerojatno otuda što su u novake ubrojili sve one koje su po sveučilištima izabrali u viša znanstveno-nastavna zvanja, dakle nema novih, to su isti, samo se sad drugačije zovu. Kad već govorimo o tome, možda bi jednako tako bilo zgodno podsjetiti hrvatske građane da je upravo u tom periodu tadašnji SDP-ov ministar u sustav znanosti za vrijeme svog ministarskog mandata zaposlio sam sebe. Naime, vrijedi se prisjetiti da se ministar Željko Jovanović dok je bio ministar javio na natječaj i bio odabran za radno mjesto u Thalassotherapiji u Opatiji, i to kao jedini kandidat koji se javio na natječaj (?), međutim budući da mu je mandat ministra još trajao, čelnici Thalassotherapije, nakon što je ministar znanosti Željko Jovanović bio primljen i zaposlen, “zamrznuli su njegov radni odnos” kako bi mogao svoj mandat ministra odraditi do kraja.

Još je gora stvar da je toj istoj ustanovi sam ministar Željko Jovanović samo mjesec dana ranije potpisao dopusnicu za rad u visokoškolskom obrazovanju bez koje ne bi ni bilo moguće raspisivanje natječaja za takvo radno mjesto u toj ustanovi pa je time cijela stvar bila krajnje apsurdna i moralno (ako ne i zakonski) upitna.

Ovim svojim činom SDP je dao sasvim novo značenje pojmu “samozapošljavanje” jer se nikada u povijesti civilizacije ni u jednoj zemlji u svijetu od Sjeverne Koreje do Islanda nije dogodilo da se jedan ministar za vrijeme svog mandata javlja na neki natječaj za posao.

I sada opet taj isti Željko Jovanović sudjeluje na predstavljanju SDP-ova programa za obrazovanje na kojem se govori o zapošljavanju mladih i perspektivnih znanstvenika. Koje li ironije, jer gotovo jedini koga je praktički tadašnji SDP-ov ministar Željko Jovanović od “mladih znanstvenika” zaposlio ili, istine radi pokušao, zaposliti jest on sam.

>> Treba li u osnovne i srednje škole opet vratiti ocjene na polugodištu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije