Naslovnica Premium Kolumne

Civilizirani razgovor, obojica su pazila da ne naprave gaf

Nema dvojbe kako su pristaše SDP-a sada još uvjereniji kako je njihov Milanović bio nadmoćniji, a birači HDZ-a kako ga je Plenković rasturio
13. kolovoza 2016. u 14:56 0 komentara 655 prikaza
Debata Milanović Plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Najveći pobjednik prvog televizijskog sučeljavanja potencijalnih kandidata za budućeg hrvatskog premijera nedvojbeno je Hrvatska radio televizija, koja je nakon desetljeće i pol uspjela dovesti u studio čelnike dvije najveće hrvatske stranke - HDZ-a i SDP-a, te su pritom civilizirano razgovarali, bez vrijeđanja!

Nema dvojbe kako su pristaše SDP-a sada još uvjereniji kako je njihov Milanović bio nadmoćniji, a birači HDZ-a kako ga je Plenković rasturio. Sučeljavanja kod birača koji već znaju za koga će glasovati mogu samo pojačati dojam da su u pravu, i verbalna nadmetanja teško ih mogu razuvjeriti. Eventualno mogu utjecati na neodlučne. No, bilo je premalo zvučnih poruka koje ćemo pamtiti i prepričavati. Većina će sigurno komentirati dojam koji su ostavili, jer gledatelji najviše vizualno percipiraju kandidate, procjenjuju njihov izgled i držanje, a potom ih slušaju. Kako je na televiziji važniji dojam od sadržaja znamo još od sučeljavanja Nixona i Kennedyja. U tom smislu debata je išla na ruku Plenkoviću, iako je Milanović bio izazivač. Predsjednik HDZ-a novo je lice koje birači tek žele upoznati, koji ima potrebu predstaviti široj javnosti svoja stajališta i pokazati novo lice HDZ-a, a koji im još ne ide na živce jer nije “potrošen”.

Zoran Milanović i Andrej Plenković REAKCIJE NA DEBATU Tomašić: Da i jedni i drugi dosad nisu bili na vlasti, bilo bi ih milina slušati. J. Kosor: Pa koliko dugo će to? Debata Plenković i Milanović Veliko SUČELJAVANJE ANKETA Tko je bio bolji u debati - Andrej Plenković ili Zoran Milanović?

Također, Plenković je više vodio računa o televizičnosti. Dok ga je teško bilo vidjeti namrgođenog, kod Milanovića je teško bilo vidjeti osmijeh bez izraza cinizma, a ozbiljnost se može protumačiti i kao zabrinutost. No, treba priznati kako je u nekim područjima bio suvereniji, sigurniji i izravniji te je silno htio ostaviti dojam kako poznaje državni aparat, procese, brojke... jer je on ipak bio državni lider. Ta sigurnost je ponekad prelazila u dozu bahatosti. Plenković je zato u nekim pitanjima bio općenitiji, no iznenadio je svojom otvorenošću i izravnošću u nekim drugim pitanjima, pa čak i svjetonazorskim. Dvojica kandidata itekako su pazila da ne naprave kakav veći gaf pa su bili suzdržaniji ili je možda ipak došlo vrijeme civilizirane rasprave.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.