Naslovnica Premium Kolumne

Civilizirani razgovor, obojica su pazila da ne naprave gaf

Nema dvojbe kako su pristaše SDP-a sada još uvjereniji kako je njihov Milanović bio nadmoćniji, a birači HDZ-a kako ga je Plenković rasturio
13. kolovoza 2016. u 14:56 0 komentara 654 prikaza
Debata Milanović Plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Najveći pobjednik prvog televizijskog sučeljavanja potencijalnih kandidata za budućeg hrvatskog premijera nedvojbeno je Hrvatska radio televizija, koja je nakon desetljeće i pol uspjela dovesti u studio čelnike dvije najveće hrvatske stranke - HDZ-a i SDP-a, te su pritom civilizirano razgovarali, bez vrijeđanja!

Nema dvojbe kako su pristaše SDP-a sada još uvjereniji kako je njihov Milanović bio nadmoćniji, a birači HDZ-a kako ga je Plenković rasturio. Sučeljavanja kod birača koji već znaju za koga će glasovati mogu samo pojačati dojam da su u pravu, i verbalna nadmetanja teško ih mogu razuvjeriti. Eventualno mogu utjecati na neodlučne. No, bilo je premalo zvučnih poruka koje ćemo pamtiti i prepričavati. Većina će sigurno komentirati dojam koji su ostavili, jer gledatelji najviše vizualno percipiraju kandidate, procjenjuju njihov izgled i držanje, a potom ih slušaju. Kako je na televiziji važniji dojam od sadržaja znamo još od sučeljavanja Nixona i Kennedyja. U tom smislu debata je išla na ruku Plenkoviću, iako je Milanović bio izazivač. Predsjednik HDZ-a novo je lice koje birači tek žele upoznati, koji ima potrebu predstaviti široj javnosti svoja stajališta i pokazati novo lice HDZ-a, a koji im još ne ide na živce jer nije “potrošen”.

Zoran Milanović i Andrej Plenković REAKCIJE NA DEBATU Tomašić: Da i jedni i drugi dosad nisu bili na vlasti, bilo bi ih milina slušati. J. Kosor: Pa koliko dugo će to? Debata Plenković i Milanović Veliko SUČELJAVANJE ANKETA Tko je bio bolji u debati - Andrej Plenković ili Zoran Milanović?

Također, Plenković je više vodio računa o televizičnosti. Dok ga je teško bilo vidjeti namrgođenog, kod Milanovića je teško bilo vidjeti osmijeh bez izraza cinizma, a ozbiljnost se može protumačiti i kao zabrinutost. No, treba priznati kako je u nekim područjima bio suvereniji, sigurniji i izravniji te je silno htio ostaviti dojam kako poznaje državni aparat, procese, brojke... jer je on ipak bio državni lider. Ta sigurnost je ponekad prelazila u dozu bahatosti. Plenković je zato u nekim pitanjima bio općenitiji, no iznenadio je svojom otvorenošću i izravnošću u nekim drugim pitanjima, pa čak i svjetonazorskim. Dvojica kandidata itekako su pazila da ne naprave kakav veći gaf pa su bili suzdržaniji ili je možda ipak došlo vrijeme civilizirane rasprave.

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.