Naslovnica Premium Kolumne

Izbor za rektora nije izbor za vladara koji može što hoće

Od sveučilišta se očekuje da bude pokretač napretka i korektiv vlasti
18. veljače 2018. u 08:15 6 komentara 872 prikaza
Sveučilište
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Universitas studiorum ključna je institucija ne samo u visokoobrazovnom, nego i u ekonomskom, gospodarskom, znanstvenom i umjetničkom razvoju zemlje. I dok prostor sveučilišta uživa privilegiju nepovredivosti, a sveučilišna autonomija nedodirljiva je od bilo kakve vanjske vlasti, to nikako ne znači da je sveučilište država za sebe, a rektor joj na čelu apsolutni vladar koji može činiti što god poželi. Ili barem ne bi trebalo značiti.

Austrija Austrijski model 'Učimo radeći, primamo plaću i ne mogu se zamisliti samo u učionici'

Autonomiju i nepovredivost trenutačni čelnici najvećeg sveučilišta u državi, Sveučilišta u Zagrebu, čini se, tumače drukčije, pa u procesu izbora novog rektora zatvaraju vrata. Javnosti, studentima i njihovim roditeljima.

Biraju čelnika institucije koja bi na tržište rada trebala plasirati intelektualca spremnog da se uključi u društvo, bori za prava, stavove i uvjerenja, a na vlastitom primjeru pokazuju mu tek suprotnosti – netransparentnost i grabežljivost u pokušaju da se skriveni od očiju javnosti domognu čelnih pozicija i u njihovim pogodnostima, ako je ikako moguće, ostanu uživati što dulje mogu. Dulje i od trenutka kada ih godine zakonom tjeraju u mirovinu.

A primjeri, kako životni tako i poslovni, temelji su svladavanja znanja. Barem bi to sveučilištarci trebali znati. Zato je transparentnost u izboru novog ili potvrdi trenutačnog rektora u još jednom mandatu ključna. Jer svako sveučilište među ostalim mora biti pokretač promjena, novih izazova, napretka, pa i korektiv državnoj vlasti. Nikako ne njegova sjena.

Uostalom, autonomija sveučilišta baš nikome ne daje za pravo da bez ikakva objašnjenja nastavi, i to onda kada je najveće hrvatsko sveučilište jednostavno ispalo s popisa 500 najboljih u svijetu, kao što se to dogodilo lani sa Zagrebačkim. Ne daje mu ta autonomija ni pravo da tuži studente i mirno gleda problem koji već godinama guši jednu od sastavnica Sveučilišta. Autonomija bi ga zapravo trebala potaknuti na bolji i transparentniji rad.

Onakav kakav Sveučilište u Zagrebu i sve njegove sastavnice, a ponajprije studenti zavređuju.

Zagreb: Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predstavljanje programa kandidata za rektora Kandidati za rektora Boras i Bakić predstavili programe, sjednica zatvorena za javnost MOST govorio o Reformi školstva koja se ne može prelamati preko leđa nastavnika MARKO SLADOLJEV 'Koju poruku šaljemo mladim ljudima: Ili ćete postati član stranke i napredovati ili kupite kartu' Damir Boras hnd podržava Novinari uputili apel Sveučilištu - traže da postupak izbora rektora bude javan
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Nisam htio komentirati, no, kad već pišete zanimljivo, onda ću vas "kopirati" pa razmislite zbog koga se i gdje se održavaju "takvi" izbori" __ Zgrada je to, kako jasno možemo vidjeti na slici u prilogu - "Pravni" fakultet. __ "Izbori ... prikaži još! se održavaju u isto vrijeme kad se "odmrzava" "imovina" "gardonačelnika" Zagreba. __ I niti jedan naslov u "večernjaku" o osobama koje su završile pravni fakultet, rade kao suci i ili pravnici u Hrvatskoj i Zagrebu, a da u 3,5 godina nisu niti pogledali "predmet" "milan bandić" pa je tako "vuk pojeo magare, a ovce ostale site" __ Kopiram: Jer svako sveučilište među ostalim mora biti pokretač promjena, novih izazova, napretka, pa i korektiv državnoj vlasti. ::: Koje su to promjene potrebne da bi se novinari odlučili pisati o imenima i prezimenima onih koji su završili pravni fakultet pa se zaposlili kao pravnici koji pravnim "sredstvima" uspješno izbjegavaju 3,5 godina čak i otvoriti postupak dobiven od "državnih tijela" kako bi se pravda i pravo u navodno pravnoj državi Hrvatskoj odvijalo brzo i učinkovito na korst svih stanovnika, ne samo građana, Hrvatske i Zagreba??? __ Kopiram: Universitas studiorum ključna je institucija ne samo u visokoobrazovnom, nego i u ekonomskom, gospodarskom, znanstvenom i umjetničkom razvoju zemlje. ::: Zanimljivo je kako ste "slučajno", možda namjerno?, izbjegli "nabrojiti" i pravnom razvoju zemlje. __ Možda baš i zbog "gradonačelnika", ali je vidljivo iz objave da je to izostavljeno prije namjerno nego slučajno

  • Polarus:

    kad rektor nije ustanju vratiti sveučilište u top 500 svijeta... nema se što reć... osim pa pa... P.S. nećemo ni govoriti o novcu koji je sam sebi dijelio...

  • No1:

    Uuuu... novinarka je trebala pogledati na koji nacin su osnovani Hrvatski studiji. I onda vidjeti da se u akreditacijama odavno trazilo da se ne dupliraju studijske grupe i da se Hrvatski studiji ukinu/integriraju s drugim fakultetima gdje se te grupe ... prikaži još! izvode. Dalje... novinarka je trebala provjeriti status prije i sada i provjeriti je li provedeni postupak promoviranje ili degradiranje statusa HS. Novinarka bi ipak trebala malo procitati prije nego sto nalupa clanak. Novinarka se mogla malo pozabaviti nacinom na koji su se HS i KBF odavno "integrirali". I gdje su se sad pod pritiscima poceli zaposljavati ljudi i na HS i KBFu, da vi se "osnazilo" i jedne i druge. Bas kako to kod nas funkcionira... naruceni clanak. Nista drugo. Jer, da novinar radi svoj posao, istrazuje, analizira, propituje... onda ne bi bilo ovakvog lupanja teksta bez veze, samo da se popuni stranica. Bljak.