Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Iz kineskoga trgovinskog zagrljaja probudio se i EU

Trumpu treba priznati da je otvorio pitanje trgovinskih odnosa koji su svi bili u korist Pekinga
15. rujna 2020. u 20:11 1 komentara 1077 prikaza
Josep Borrell
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Nemamo ništa protiv kineskih državnih tvrtki, ali želimo da one budu na tržištu slijedeći trgovinske, a ne političke kriterije, kaže izvor iz Bruxellesa. Kina postaje sve snažnijom i odlučnijom, njezin je rast impresivan i izaziva poštovanje, ali budi i pitanja i strahove, objasnio je odgovorni za vanjske poslove EU Josep Borrell zašto je dogovoren sastanak videokonferencijom na vrhu između Kine i EU.

Video portal TikTok IZAZVALI VAL KRITIKA Tko bi pristao na ovo? Građanima će davati ocjene, pratit će se svaki potez

Njemački europarlamentarac, predstavnik Zelenih Reinhard Bütikofer bio je još jasniji kazavši kako se Kina ponaša agresivno, pa se Europa treba tome suprotstaviti.

Europa je naučila lekciju o tome kako biti manje naivna i jača braneći europske vrijednosti i interese, dodao je Bütikofer i naglasio još jednu temu, odnosno uvođenje sankcija za kršenje globalnih ljudskih prava – primjerice, protiv šefa policije u Hong Kongu koji tjera policajce da budu još nasilniji prema prosvjednicima, ali i šire u Kini.

Sada je potpisan i sporazum između EU i Kine o zaštiti 100 europskih proizvoda (26 talijanskih) od kineskog krivotvorenja te 100 kineskih proizvoda na tržištu EU. EU ima još oko 3300 proizvoda registriranih kao geografski zaštićenog podrijetla, a posebno je u Kini razvijeno krivotvorenje proizvoda. EU vodi brigu i o zaštiti proizvoda iz trećih država partnera, a ne samo članica.

U cijelome svijetu ima 40.000 geografski zaštićenih proizvoda zemalja EU. Vrijednost izvoza tih proizvoda u svijet iznosi 74,8 milijardi eura godišnje, od kojih na napitke (vina i pjenušce) otpada 6,8 posto. Ekonomska suradnja Kine i EU započela je 2006., a 2012. je zaštićeno prvih 10 proizvoda, što je omogućilo i ovaj današnji.

An employee uses a Huawei P40 smartphone at the IFA consumer technology fair, in Berlin TEHNOLOŠKI DIV Huawei – krivac ili žrtva tehnosukoba Kine i SAD-a

Glede mreže 5G postoji prijepor, prije svega zbog izjava Donalda Trumpa koji drži da kineska tvrtka Huawei preko toga sustava može špijunirati druge države. Europa nije potpuno zatvorila vrata Huaweiju, ali s jedne strane traži da se pronađe europska tvrtka koja može uvesti tu brzu mobilnu komunikaciju, a s druge da bude zajamčena sigurnost.

Trumpu treba odati priznanje što je otvorio problem trgovinskih odnosa s Kinom koji su bili svi u korist Pekinga. Iz toga kineskog zagrljaja probudila se i EU. “Make Europe great again” postao je slogan njemačkog predsjedanja EU.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • jadnatikoza:

    Ovi glupani iz EU kasne ber 20-30 godina. Sve su prekopirali od EU a u međuvremenu ubijaju sve oblike sloboda, okupirali su Tibet, Južno Kinesko more koje je uglavnom Filipinsko, Napravili genocid nad Ujgurima itd. Agresivna kinska gamad