Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osobnost i stav

Ivana Roščić: Svatko ima pravo na ljubav, na partnerstvo i na brak

'18.10.2010.Petrinjska ulica,Zagreb  - Atelier showroom.Glumica Ivana Roscic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
06.07.2013.
u 19:00

Glumica koju u Puli gledamo u drami “Obrana i zaštita” govori o prvom albumu koji upravo snima sa svojim bendom Luni Megumi, tajnoj ljubavi i putovanjima.

Među dvanaest naslova koji će se ove godine boriti za Zlatnu arenu na 60. festivalu igranog filma u Puli koji se održava od 13. do 27. srpnja, vidjet ćemo i dramu “Obrana i zaštita” snimljenu u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj koprodukciji.

Glavne uloge u priči o nacionalnoj podijeljenosti koja je u Bosni i Hercegovini i dvadeset godina nakon završetka rata vrlo izražena, tumače doajen srpskoga glumišta Bogdan Diklić i bosanskohercegovačka glumica Nada Đurevska, a značajna rola pripala je i našoj umjetnici Ivani Roščić.

– Glumim Zehru, mladu ženu koja se vodi isključivo emocijama, a ne onim što je za društvo prihvatljivo. Njezine odluke su odluke srca. Radeći na filmu uvidjela sam strašne predrasude i podjele u kojima se nalazi Zuhra i “ona druga” strana Mostara – uvodi nas Ivana u svoj lik.

Bogdanove šale

Režiju i scenarij potpisuje naš proslavljeni kazališni autor i redatelj Bobo Jelčić kojemu je ovo drugi cjelovečernji film, a radnja smještena u Mostar Slavka (Bogdan Diklić) kojem umire najbolji prijatelj i on se osjeća dužnim otići na pogreb. No u njegovu rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ako pak ne ode, žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj nikada mu neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi. Ova drama donosi psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu, no prije svega, to je priča o čovjeku koji je izgubio sve što ga određuje kada se njegova zemlja raspala. A da je život u gradu smještenom na obalama rijeke Neretve uistinu takav, snimajući film uvjerila se i Roščić.

– Nisam ni sama znala koliko je to zaista podijeljen grad dok nisam došla na snimanje. Voljela bih se uskoro vratiti u taj prelijepi grad i vidjeti da se taj nevidljivi zid srušio i da novosagrađeni most Sutina doista spaja, a ne razdvaja – ističe 34-godišnjakinja. Glumačku postavu čine i Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović i Nermin Karačić, no od svih nabrojanih imena Ivani srce najbrže zakuca na spomen legendarnog 59-godišnjaka Diklića.

– Ovo mi je bila prva suradnja s Bogdanom i priznajem da sam imala tremu. Ipak je to Bogdan Diklić! Snimanje s njime ne može proći bez humora, a bilo je divno i jer sam imala priliku uživo ga gledati i učiti. Osim od Bogdana, puno sam naučila i od Nade Đurevske. Bilo je odlično raditi i s Bobom Jelčićem koji je sjajan redatelj i melem za glumca – hvali Ivana iskusnije kolege.

Iako je film pogledala premijerno na Berlinaleu u veljači, posjetit ću Pulu. Na filmskim festivalima, ističe, uvijek je zabavno pa joj boravak na njima dođe kao odmor. Ove godine očekuje još veće slavljeničko ozračje jer Pula film festival slavi 60. rođendan.

– Festivali uvijek imaju neku čar - gledaš filmove, susrećeš se s kolegama, kupaš, jednom riječju uživaš – kaže glumica. Osim Pule, srpanjski dio godišnjeg odmora provest će i u rodnom Splitu, obići će i Zadar te skoknuti do otoka Silbe gdje će se regenerirati u miru i tišinu. A onda u kolovozu planira spakirati kofere i otići na putovanje u inozemstvo. Želja joj je posjetiti jugozapadnu Aziju: – Zasad je moja destinacija Iran iako se ne bih iznenadila da otputujem nekamo drugamo jer moje odluke uvijek padaju u zadnji trenutak – ističe. Nemirna je duša i voljela bi, otkriva, vidjeti cijeli svijet.

Gorčina zbog ulaska u EU

– U istoj sam potrazi kao i lik iz istoimene drame slavnog norveškog dramaturga i pjesnika Henrika Ibsena, Peer Gynt, koji tražeći smisao postojanja luta svijetom te proživljava neobične i nadnaravne avanture. Zapravo mi je svejedno kamo idem, važno je da nekamo odem!

A koji “sastojci” čine Ivanin idealni odmor? – Dobro društvo, put, knjiga, uživanje u hrani...

Glumica nam priznaje i da već dugo uživa u društvu jedne posebne osobe, no detalje skriva.

– U mom je srcu već dugo netko poseban i neka tamo i ostane – kratko kaže.

No, Ivana Roščić ovo ljeto neće se samo odmarati. Štoviše, svoju karijeru pjevačice u post punk-psihodeličnom rock bendu Luni Megumi dovest će na novu stepenicu. Naime, Luni Megumi jučer su ušli u studio i počeli snimati prvi album.

– Ne vjerujem da će na snimanju biti prepirki jer ih ni inače nema. Teško nas je okupiti, tako da ni sama ne mogu vjerovati da ulazimo u studio. Nadam se da će naš prvi nosač zvuka svjetlo dana ugledati na jesen, ali ne očekujem da ćemo od njega išta zaraditi – govori Ivana, blažena među muškarcima u bendu: bas svira glumac Goran Bogdan, bubnjeve glumac i režiser Jadran Puharić, dok na gitari praši redatelj Danilo Šerbedžija, sin Rade Šerbedžije. Slavlje u domovini u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju propustila je jer je prošli vikend gostovala u Budvi s predstavom “Fine mrtve djevojke”. – Ne mogu reći da je to bio poslovni put, više maturalac – smije se umjetnica. A kao i ama baš svaki stanovnik Lijepe naše, i Ivana ima svoje mišljenje o tome što nam pridruživanje velikoj europskoj obitelji donosi.

– Nisam stručnjak koji može konstruktivno govoriti o našem položaju u Europskoj uniji. Europa je trenutno troma na više razina i u većini zemalja Unije vlada velika kriza, kako ekonomska, tako i duhovna. Hrvatska već dugo grca u problemima koje treba sama rješavati, uz pomoć koja je uvijek dobrodošla, što ne znači nužno da će i doći. Osobno me iritira i izaziva gorčinu spoznaja da glavne članice Unije vrše geopolitički teror nad “nedemokratskim režimima”, dok u isto vrijeme ista ta Unija dobiva Nobelovu nagradu za mir, što je paradoks jednak onome u politici američkog predsjednika Baracka Obame. I zato je prvo što sam dobila od Europske unije - moralni paradoks. Voljela bih vjerovati da će ova zemlja imati svoju osobnost i stav, što, recimo, nije imala pri izglasavanju statusa Palestine pri UN-u – zaključuje Roščić.

>>Ivana Roščić i Goran Bogdan svirkom zatresli Gričevanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije