Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2021. u 15:41

O liječenju necijepljenog sina Noe za kojeg tvrdi da je obolio od autizma Pernar je napisao i knjigu. Cijena je nepoznata, ali što je s cijenom života i zdravlja njegova djeteta kao i, potencijalno, života tisuća djece čiji su roditelji pribjegli savjetima šarlatana?

Fizička i socijalna izolacija, brojne mjere i ograničenja, gašenje života kakvog smo poznavali otprije pojave koronavirusa uzima svoj danak, pa i u krvi. Hrvatsku potresa nezapamćen val nasilja vatrenim oružjem koji odnosi i ljudske žrtve: njih čak petero u Vodicama i Šibeniku. Samo dan prije, muškarac u Pakracu bacio je bombu na radnike HEP-a, a pritom su trojica teško ozlijeđena. Istodobno, još uvijek nepoznat netko ispalio je projektil iz zolje na poslovnu zgradu u Zlataru, potom je također nepoznati počinitelj bacio eksplozivnu napravu u dvorište 72-godišnjaka u zagrebačkoj Dubravi.

Kada se ovom crnom nizu pridoda i tinjajuće nezadovoljstvo sporom i neučinkovitom obnovom u potresu stradalog Zagreba, kao i bojazan kako isti scenarij čeka i razorenu Banovinu, ali i masovni bunt ugostitelja koji najavljuju prosvjed, tada se ne treba čuditi što je u poprilično sveopćem kaosu javnosti promakla jedna mala ali neobično važna vijest. Njome se proteklih dana pozabavio samo portal Index, a riječ je o bezumnim rabotama sada već bivšeg saborskog klauna iz prošlog mandata i lidera propale populističke stranke Živi zid Ivana Pernara.

Nakon što mu je Facebook prošle jeseni uklonio osobnu stranicu gdje je širio teorije zavjera o cjepivima i antidepresivima, o monetarnoj politici, o masonima i iluminatima, koju je pratilo fascinantnih 300 tisuća ljudi, Pernar se prebacio na Gab, malenu društvenu mrežu popularnu među krajnjim desničarima. Ondje se posvetio promicanju antisemitskih, odnosno neonacističkih teorija prema kojima Židovi vladaju svijetom, kontroliraju medije i druge društvene institucije te rade o glavi europskim narodima, odnosno bijeloj rasi. “Mi se možemo sprdati s Hitlerom i smatrati ga luđakom, ali on je prije 90 godina govorio ono što mi danas vidimo – da židovi kontroliraju medije”, stoji u jednoj od posljednjih Pernarovih objava.

No, kako bi njegove ideje došle do širokih narodnih masa, na mala se vrata ponovno ukazao i na Facebooku, gdje je otvorio novu stranicu, ovoga puta pod imenom “Noa koji nikada nije cijepljen”. Noa je, naime, Pernarov sin rođen u kolovozu 2019., a njegov je otac već u prvim izjavama kazao kako “cijepljenje nosi rizik koji je za njega i njegovu majku neprihvatljiv” te kako “nema namjeru popustiti pritisku medija i farmaceutske industrije”. No, nedavno je Pernar objavio i post u kojem piše da su kod dječaka “počeli primjećivati simptome autizma” te ga “izliječili” – selenom.

“Ako vas zanima knjiga koja opisuje kako smo otkrili uzroke, čime smo ih liječili i kojim tempom su nestajali, stavite svoj mail u komentar da vam pošaljem”, napisao je Pernar na spomenutoj Facebook stranici. Premda ga ovdje prati neusporedivo manji broj ljudi, njih oko pet tisuća, brojni roditelji su mu se javili i tražili da im pošalje knjigu. Cijena je, zasad, nepoznata, ali što je s cijenom života i zdravlja njegova djeteta kao i, potencijalno, života tisuća druge djece čiji su roditelji, u očaju, pribjegli savjetima šarlatana?

Govoreći o učinku selena na organizam, pedijatrica dr. Ksenija Kaleb rekla je kako nekontrolirane doze selena, bez uputa liječnika i nutricionista, mogu dovesti do trajnih oštećenja organizma, ali i smrti djeteta te je ovakvo “liječenje” usporedila s trovanjem arsenom. Prisjetimo li se mučnog slučaja iz Rijeke kada obitelj nije dopuštala liječenje sina, već su ga vodili nadriliječnicima, što je završilo smrću u mukama, nije li krajnje vrijeme da reagira, za početak, barem Centar za socijalni rad?

Komentara 8

KR
Korisnik.ri
07:53 04.02.2021.

Prvo, nekoga nazivati "klaunom" šarlatanom, VL je pokazao da su mu tkz. urednici šarlatani i klaunovi. Drugo, ma briga me za Pernara i selen, ali tkz. dr Ksenija je navodno rekla za selen samo da nešto kaže. Jer navodi da pretjerivanje sa selenom šteti organizmu. Neka mi dotična napiše koji lijek u farmaceutskoj industriji ne šteti organizmu pri njegovoj pretjeranoj primjeni? Samo logički pišem i koristim zdrav razum, ne zanima me ni jedna, ni druga, a ni treća strana tj. VL.

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
01:00 04.02.2021.

Ja ne vidim da je Pernar ista rekao krivo.

PO
polymere
10:14 04.02.2021.

Autizam a bez cijepljenja? Kako to? Kako to? Pernarov sin niti je imao autizam niti je "izlječen".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije