Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Meštrović je poručivao Paveliću: Nemojte moje djelo pretvoriti u džamiju

U povijesnom magazinu Hrvati i islam, koji se na kioscima može kupiti za 25 kuna, više je od 40 priča o odnosima jednog naroda i jedne religije. Jedna od njih je i priča o bogomolji koja je srušena 1948. godine
Objava 20. srpnja 2017. 21234 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 60
 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Hassanbegović će ponovno izgradit munarete, uzdam se u njega.

  1 23:09 20. 7. 2017.
 • Somelier:

  Šta bi mi da nam nije bilo Pavelića. Od čega bi ovakovi "spisatelji" pa razni Pusiči, Jakovine, Markovine, Klasiči i ostali profesionalni antifašisti živjeli. Ja znam samo da je Tito na 10 mjestu svjetske rang liste zločinaca a Pavelića na ... prikaži još! nikakovim spiskovima nema. Koliko se meni čini suživot sa muslimanima u Hrvatskoj je na zavidnoj visini. Pavelić nije to djelo pretvorio u džamiju ali zato su muslimani dobili novu primjerenu džamiju.

  08:16 21. 7. 2017.
 • zlatan456:

  Očito je onaj sa p bio veći multikulturalist nego onaj sa t. U stvari, upravo na tragu politike suvremenog svijeta, merkelice i inih, koliko vidim.

  01:21 21. 7. 2017.
 • Startrack:

  Hrvatska nacija treba da bude Zapad. Islam je najgori Istok sto moze bit. Bilo kakvo vezivanje sa islamom je smrt za Hrvatsku naciju. Ovo sto smo ostvarili devedestih je najbolje sto se moze dobit.

  06:23 21. 7. 2017.
 • Deleted user:

  A u zgradi iza na slici, na uglu Zvonimirove, bilo je , prigodno, glavno Gestapovsko muciliste, gdje je zivot izgubilo mnogo Hrvata kojima se nije svidala NDH. Jednu od sestara Bakovic bacili su kroz prozor.

  06:06 21. 7. 2017.
 • velika:

  meni iskreno bosanski muslimani nisu jasni ...turci su authtone hrvate ili srbe odvodili iz svojh domova , poturčivali krali djecu isl i kad su se končno mogli osoloboditi tog jarma ..oni se još više ukopali sa zločincima vehabijama...ja to ne ... prikaži još!e razumijem osim da je to čisti štokholmov sindrom kad neko počme voljeti svog zlostavljača

  3 23:54 20. 7. 2017.
 • tolitol:

  Nažalost hrvatski političari su bili i ostali prava provincija jer nismo imali svoju državu te je odluke uvijek donosio netko drugi. Nismo imali ni vlastitu administraciju,niti mogućnost da je sami oblikujemo i uređujemo pa nije bilo nikakve brane ovakvim hirovima. ... prikaži još! Zato su se i mogle donositi ovakve nebulozne odluke o pretvaranju primarne lokacije u glavnom gradu u nešto što nikako nema niti može imati svoje mjesto u srcu Europe, a pogotovo ne u glavnom gradu zemlje koja poviješću i kulturom pripada Srednjoj Europi. Toliko što se tiče arhitekture. A što se tiče izgradnje tih minareta radi ostvarivanja političkih ciljeva, besmislenost nam je danas valjda itekako jasna. Ako već nije bila tadašnjim političarima. A i to je već određeni pomak. Članak je zato zanimljivo štivo o jednoj ludosti koje smo se ipak uspjeli riješiti.

  22:29 20. 7. 2017.
 • Snasasasalasa:

  Muslimani imaju veliku financijsku podrsku Saudijske Arabije. Uskoro ce Hrvatska izgubiti i to malo sto jos ima.

  22:40 20. 7. 2017.
 • Deleted user:

  Sve vjere treba zabraniti.Najveće zlo čovječanstva leži u tome.Svećenici,popovi,hodže se već tosućama godina dokazuju kao glavni pokretači međuetničkih,međuvjerskih i nacionalnih sukoba.

  22:16 20. 7. 2017.
 • Deleted user:

  Istina je da su muslimani u Bosni uzivali najvece slobode i zastitu od cetnika.Istina je da su partizani objesili hodzu za minaret..

  22:41 20. 7. 2017.
 • Neutralac:

  Muslimani su oduvijek bili bliski ili sam dio hrvatskog korpusa.... no eto osilili su se zbog svjetskih zbivanja i sad su se i otudjili.... A toliko smo im pomogli u zadnjem ratu.... to nam je hvala ... prikaži još!u.... to nam je hvala

  23:26 20. 7. 2017.
 • Neonacionalist:

  Da je opstala NDH nemam nikakve sumnje da bi muslimani danas bili dio hrvatske nacije , ili pak da je BIH ušla u sastav avnojevske Hrvatske u okviru Titove Jugoslavije , dakle ključno za formiranje zasebne muslimanske tj.današnje bošnjačke nacije ... prikaži još!e su bili komunisti na čelu sa Titom , oni su formirali BIH kao zasebnu republiku unutar SFRJ, oni su 1971, priznali Muslimane kao zasebnu naciju , pa komunisti su i od Crnogoraca napravili posebnu naciju a gdje neće od Muslimana . Komunisti su recimo mogli i od Dalmatinaca napraviti posebnu naciju a dovoljno je bilo da su recimo Dalmaciju formirali kao zasebnu republiku i priznali Dalmatince kao posebnu južnoslavensku naciju , ili od Istrijana ili koga god želiš , to vam tako ide .

  09:11 21. 7. 2017.
 • Avatar BosnaArgentina
  BosnaArgentina:

  Pravo je čudo kako su HR prokomunistički novinari postali vrijedni te "marljivo kopaju danima po arhivima" tražeći crvenu nit što dalje u povijesti a pri tom crneći sve što je prohrvatski promišljalo (makar ponekad i u krivom smjeru) e da ... prikaži još!a bi se nekako povratili na vlast i opet nas smjestili ispod stola u Beogradu kako bi i dalje halapljivo žderali sa njega bačene im mrvice. Još samo nismo mogli pročitati kakav je bio Pavelićev "govor tijela" kada je proglašavao hrvatsku državu i ne bi bilo čudo da neki "naš poznati analitičar" otkrije da je u tim trenutcima zapravo mislio i u mislima toplo pozdravljao Tita i njegovu kliku koja će kao "antifašistička donijeti u Zagreb toliko žuđenu slobodu". Samo naprijed VL.

  08:32 21. 7. 2017.
 • Interstellar:

  A jeste prozirni s ovakvim člancima! Josip Frank umro 1911., Zagreb i danas ima džamiju, ali na drugoj lokaciji. Meštrović odbio živjeti u komunističkoj zemlji, emigrirao u SAD, gdje je i umro. Nije prihvaćao ni da njegov Paviljon bude muzej ... prikaži još! revolucije-komunističke, što je bio, ni da se trg sa Zdecom života naziva po komunističkom diktatoru i zločincu. Ali nećete vi odlučivati o nazivu trga ....

  07:25 21. 7. 2017.
 • Deleted user:

  Hajde da i ovdje pročita članak koji se povijest prikazije na osnovu čenjenica ( manje više) ne uvijek nekih političkih obojenih pamfleta.

  08:07 21. 7. 2017.
 • Avatar patkovic
  patkovic:

  nakon protjerivanja čitave slavonije i rušenja više od 50 džamija

  10:16 21. 7. 2017.
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Nije ni čudo da su se ustaše i muslimani dobro slagali...i jedni i drugi su bili okupatorske sluge...Pavelić sluga Njemačke i Italije, bosanski muslimani sluge osmanlijskih okupatora...isti sluganski mentalitet...nažalost Hrvatska je jedina država u svitu u kojoj je desnica uvik ... prikaži još! povijesno bila sluganska i bez kičme i nacionalnog ponosa,a to se vidi i danas... Hrvatska je jedina država u EU koja nema niti jednu desnu euroskeptičnu stranku

  4 23:04 20. 7. 2017.
 • !zagreb!:

  Na teritoriju republike hrvatske samo je jedna džamija sagrađena od Turaka, ona u Gunji.

  23:24 20. 7. 2017.
 • BrkX:

  Zasto se tekst ponavlja? Da citaoc utvrdi gradivo? Imate li vi lektora?

  08:03 21. 7. 2017.
 • Deleted user:

  Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli – Mi ... prikaži još! im ga nismo propisali – u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici."-SURA El Hadid 27-57

  01:25 21. 7. 2017.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.