Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Aralica:

'Karamarko treba napustiti Vladu, a onda možda i HDZ'

12.11.2014., Zagreb - U sklopu Interlibera na standu Skolske knjige odrzana je promocija sabranih djela knjizevnika i akademika Ivana Aralice.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
08.06.2016.
u 08:35

Šeks drži da je moguće da se u Saboru ipak prije raspravi o Karamarkovu opozivu nego Oreškovićevu

”Pokret otpora” aktualnom šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku i dalje je u dubokoj ilegali, malo je glasova koji se protive zamislima i strategijama šefa i kao da svi protivnici čekaju da posao odradi netko drugi. Oni se “ne bi još miješali”. No kritika i u takvim trenucima gromoglasne šutnje u hijerarhijski isprepadanoj stranci dolazi od onih koji više nemaju što izgubiti pa se ne plaše ljutitih izraza i misli. HDZ-ovi veterani tako imaju jasniji stav prema događajima u stranci. “Patrijarh HDZ-a”, pisac Ivan Aralica ne skriva misli.

Orešković je – “sirota”

– Do sabora stranke bio sam dobrohotan prema izboru Karamarka za predsjednika stranke jer sam u tome vidio i stabilnost za ovu Vladu. No nakon sabora i koraka koje je Karamarko poduzeo, mislim da bi najbolje bilo, i za njega osobno i za stranku, a posebno za hrvatsku državu, da on u prvoj fazi da ostavku na funkciju potpredsjednika u Vladi, a potom da razmisli o povlačenju s mjesta predsjednika stranke – kaže Aralica. I smatra da Karamarko “jedino tako može pridonijeti stabilnosti države i stranke”.

Drugi veteran, koji još nije bacio koplje u trnje, Vladimir Šeks kaže da mu se Tihomir Orešković čini kao politički početnik i ne razumije da će proći kao bos po trnju kada je u pitanju njegov opoziv.

– Bilo bi normalno da sada Tihomir Orešković da ostavku jer zašto bi se izlagao unakrsnoj paljbi u Saboru. Tko će ga uzeti u zaštitu, ostat će kao sirota – kaže Šeks. No smatra da je moguće da se u Saboru ipak prije raspravi o opozivu Karamarka nego Oreškovića, što je nepovoljno za Karamarka, koji bi time bio “ražalovan”. Kaže da već postoji desetak zastupnika HDZ-a koji neće potpisati Oreškovićev opoziv. Šeks misli da je HDZ akcijom opoziva premijera doista pokrenuo rizičnu operaciju. Misli da bi Karamarku bilo najbolje da u javnosti da ovakvu žestoku izjavu: “Ja nacionalne interese respektiram, kao i sve te glasove koji smatraju da ja trebam odstupiti. U interesu Hrvatske i HDZ-a ja ću odstupiti!” Šeks kaže da bi tako Karamarko sebe sagledao u državničkoj maniri. Tvrdi da Karamarko mora shvatiti da se ne treba gurati tamo gdje nema šanse otići, tj. da neće skupiti većinu da bi kao kandidat za premijera otišao Kolindi Grabar-Kitarović. – To je baš nerealno – kaže.

Veteran i lider utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač ne vidi pak nikakve pukotine u HDZ-u.

– To su izjave pojedinaca, a ne Predsjedništva i ostalih tijela stranke, gdje se donose jednoglasne odluke i svaki član, bez obzira na to slagao se s njima ili ne, mora ih poštovati. Generalno, režiseri ovoga pakla koji su najavljivali nisu svjesni da je HDZ granitna stijena i da neće uspjeti otvoriti vrata pakla, dakle uzaludan im je trud. Problema i turbulencija će biti, no iz toga će HDZ izaći još jači – u dahu kaže Kovač. Na pitanje na čemu temelji tu parolu o “još jačem HDZ-u”, pogotovu s Karamarkom i dalje na čelu, Kovač kaže da tu postoje različita mišljenja. No on je predsjednik stranke i Predsjedništvo stoji iza njega.

– Vidjet ćemo hoće li se uspjeti oformiti većina, ako to ne uspije, onda ćemo ići na izbore i vidjet će se da ovaj eksperiment s “trećim putovima” ne funkcionira – kaže Kovač.

Sigurna kazna

Bivši HDZ-ov “mastermind” Ivić Pašalić posebno je zabrinut zbog sadašnje taktike HDZ-a. Nikako mu nije jasno kako se osobni interes pojedinca sada pretpostavlja povijesnoj prilici da Hrvatskom uspješno vlada konzervativna politička opcija. Kaže da svjedočimo jednom od najdramatičnijih događanja proteklih 10-ak godina kada je u pitanju stabilnost vlasti u Hrvatskoj, a političke odluke koje sada donosi HDZ mogu imati dalekosežne posljedice za RH. Dojma je da će, nastavi li se ovakva politika HDZ-a, izgledni rasplet biti – održavanje novih izbora. A “tada je velika vjerojatnost da te izbore može dobiti SDP”. Pašaliću najviše smeta strategijska glupost u kojoj se ne vidi da će doći do raspada, “odnosno što prijeti raspad konzervativne koalicije i iskreno se nadam da još ima dosta razuma da se učine krajnji napori kako bi konzervativna politička opcija opstala i da je se ne razbija zbog nekih osobnih interesa”. Pašalić dodaje da se istodobno ovakvom proizvodnjom nestabilnosti “nanosi ogromna šteta hrvatskom gospodarstvu, a zastoj u reformama i politička nestabilnost u bitnome pogoršavaju i onemogućavaju rast, zapošljavanje, što su danas najvažnija pitanja”. Ovaj veteran šalje još jednu “razbuđujuću” poruku HDZ-u: “Oni koji izazivaju ovakvu nestabilnost na izborima će sigurno biti kažnjeni”.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:44 08.06.2016.

Podržavam sve osim Kovača, ali on je i tako uvijek bio blizu, a nikada na.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije