Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2018. u 10:15

Čemu uopće služi država kojoj prvi cilj nije osigurati pitku vodu i obraniti ljude gdje može

Hrvatska je po mnogočemu na začelju Europske unije, no ono čime se doista možemo pohvaliti zalihe su pitke vode. S prosječnih 27,3 tisuće kubnih metara po stanovniku vodeći smo u EU. Riječ je, bez sumnje, o našem najdragocjenijem resursu, posebno u svjetlu klimatskih promjena koje bez pitke vode ostavljaju milijune diljem svijeta.

Na snimkama iz Slavonskog Broda, međutim, ovih dana možemo vidjeti pipe iz kojih, umjesto “prozirca” kojim obilujemo, curi prljava tekućina, dok građani s kanistrima u redu stoje pred cisternama kojima im vojska dovozi pitku vodu. Slične prizore povremeno viđamo i u drugim hrvatskim gradovima, dok se, primjerice, u Dubrovniku voda godinama mora prokuhavati.

Posljedica je to prastarog i zapuštenog vodoopskrbnog sustava, koji i bez incidenata poput ovoga u Slavonskom Brodu svakodnevno od vodocrpilišta do pipa izgubi polovicu vode. Za takav sustav svi skupa plaćamo visoke naknade na mjesečnim računima, no on ostaje neefikasan i rastrošan, a upitamo li zašto izostaje modernizacija, odgovor je uvijek isti – ona košta. I to je točno.

No to su manje shvatljivi potezi državne uprave koja godinama blokira gradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje za četiri grada oko Kaštelanskog zaljeva. Projekt vrijedan 2,2 milijarde kuna financirao bi EU, a riješio bi pitku vodu za gotovo pola milijuna ljudi u Splitu, Kaštelima, Solinu i Trogiru. Gradonačelnici i župan pisali su i premijeru Andreju Plenkoviću da im resorna ministarstva “bez jasnih uporišta osporavaju predloženi model upravljanja projektima”, ali i dalje – ništa. Slično postupamo i kad je riječ o prevenciji prirodnih katastrofa.

EU nam je za gradnju tog sustava osigurao 215 milijuna eura, no projekti su izostali pa ćemo, kako ga ne bismo izgubili, novac preusmjeriti u druge prioritete. I plakati nad poplavljenim kućama. Pa se postavlja pitanje čemu uopće služi država kojoj prvi cilj nije osigurati pitku vodu i obraniti svoje ljude tamo gdje je to doista moguće.

 

 

Komentara 1

Avatar Majstor Ivo
Majstor Ivo
11:05 03.04.2018.

Najbogatiji smo pitkom vodom, a iz pipa nam curi prljava te kući na, najbogatiji smo sa domoljubnim bajkama, lazima i obmanama a sebe smatramo za poštene i cestite ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije