Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.08.2017. u 14:03

Dio odgovora na to pitanje može se pronaći u želji utjecajnih (u vatikansku oblandu zavijenih) struja da se hrvatskim biskupima u posljednjih nekoliko godina otupi politička oštrica

Ovogodišnji blagdan Velike Gospe, nakon što su po marijanskim svetištima diljem Hrvatske biskupi i nadbiskupi propovijedali i o društvenoj zbilji, možda je prilika za postavljanje pitanja gdje su se skrile crkvene institucije zadužene za angažiranje oko društvenih, a onda nužno i političkih tema. U kakvu se to sjenu zavukla Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije? Gdje su Centar za socijalni nauk i Hrvatski Caritas? Što je s njihovim angažmanom, koji je itekako bio vidljiv i značajan prije nekoliko godina. Zašto je, zapravo, Crkva u društvenoj defenzivi sa svoga vrha?

Dio odgovora na to pitanje može se pronaći u želji utjecajnih (u vatikansku oblandu zavijenih) struja da se hrvatskim biskupima u posljednjih nekoliko godina otupi politička oštrica. Tražila se od njih veća koncilijantnost i ne miješanje u politiku, što je s vremenom dovelo gotovo i do potpune otupjelosti za društvena zbivanja. Tek tu i tamo odvažio se poneki biskup privatno oglasiti, što su lijevi mediji jedva dočekali da ga javno razapnu i što im nije bilo teško, jer bi bio prepušten sam sebi i ostajao na vjetrometini internetskih portala i društvenih mreža. No, budimo posve otvoreni. Odlaskom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića s mjesta predsjednika Komisije Iustitia et pax, nakon što mu je završio mandat, a novi nije produžen, ta je komisija, a koja je inače itekako bila budna i glasna oko raznih društvenih gibanja, posve zanijemjela. Sjećate li se ijednog njezinog priopćenja i obraćanja javnosti u posljednje vrijeme? Naravno da se ne sjećate, jer ih nije niti bilo. Povoda je itekako bilo, ali je komisija uporno šutjela. Isti je slučaj s Centrom za promicanje socijalnog nauka Katoličke crkve, koji je stasao u respektabilnu neovisnu i istraživačku instituciju dubinskih problema hrvatskoga društva. Sada je posve nijem.

Jesu li problemi nestali ili je problem u njegovoj glasnosti? Očito u ovome drugome, jer se s Velikogospojinskih propovjedaonica moglo čuti da biskupi prate što se događa u hrvatskom društvu. Nestala je i javna uloga Hrvatskog Caritasa, koji je sveden na razinu najjadnijeg župskog Caritasa, premda je nekada bio predvoditelj nacionalnih i društveno angažiranih kampanja, koje su itekako imale utjecaja na društvena kretanja. Neshvatljivo, ali je tako. Doduše, s druge strane, inicijativu su u Crkvi preuzele građanske udruge i samoorganizirani laici, no to nije izgovor biskupima da ponovno ne aktiviraju snažne poluge koje imaju na raspolaganju i uključe se ponovno u društvena zbivanja. Dovoljno je samo da nakon ovogodišnjeg blagdana Velike Gospe preslušaju i pročitaju izrečene poruke iz svetišta diljem Hrvatske. I da ih proslijede Iustitia et Pax, Centru za socijalni nauk i Hrvatskom Caritasu i kažu: “Dečki, vrijeme je da se krene!” U suprotnom, odgovornost će biti na njihovoj strani, a sve jučer izrečeno i čuveno samo puko prigodničarsko propovijedanje.

Komentara 2

BA
BARUH
17:00 16.08.2017.

Koja poplava licemjerja sa propovjedaonica diljem Hrvatske, Pod Titom su se dodvoravali njemu, a sada opet onima koji su na vlasti, Potiču na plaćanje poreza, kako bi budžet bio veći a sa tim i njihov dio kolača, Iziđite na izboree a mi ćemo već reći za koga glasati tako da i nadalje stižu vile u naše vlasništvo. I pitam se sasvim iskreno kakve to veze ima sa gospom a još više kakve veze ima gospa s tim. Isusova majka nije se nikada miješala u politička zbivanja svog vremena, zar bilo tko može zamisliti da bi zbog riječi nadobudnih biskupa to sada počela činiti?????

GV
golub Vaso
18:52 16.08.2017.

kada su kradoljubi na vlasti onda vlada kaptolski zavjet šutnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije