Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije 
Tomašević
Autor
Silvije 
Tomašević

Nova Italija možda je laboratorij neideološke Europe

07.03.2018. u 08:34

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen govori o spektakularnoj pobjedi “našeg prijatelja i saveznika Mattea Salvinija”, čelnika Lige (prve stranke unutar desnog centra), kome čestita i čelnik nizozemske ksenofobne stranke PVV Geert Wilders.

Tzv. populistička i ksenofobna Europa slavi rezultate talijanskih izbora.

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen govori o spektakularnoj pobjedi “našeg prijatelja i saveznika Mattea Salvinija”, čelnika Lige (prve stranke unutar desnog centra), kome čestita i čelnik nizozemske ksenofobne stranke PVV Geert Wilders. Bivši čelnik britanske independentističke stranke UKIP i poticatelj Brexita Nigel Farage čestitke je poslao Pokretu 5 zvijezda (M5S) koji je postao prva stranka u Italiji i naglasio da je “izbjeglička politika EU donijela veliko nezadovoljstvo”. Da je izbjeglički val koji godinama zapljuskuje Italiju utjecao na birače, drži i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji dodaje da se o tome mora voditi računa. Steffen Seibert, glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel, kazala je da je Italija prijateljska zemlja te da priželjkuje Rimu “uspostavu stabilne vlade za dobrobit Italije i Europe”.

Svatko u Europi navodi rezultate talijanskih izbora na svoj mlin. Euroskeptici drže kako su u Italiji pobijedili njihovi istomišljenici. To vjerojatno smatraju i vlade u Parizu i Berlinu, ali se nadaju da će nova talijanska vlada biti ipak proeuropska. Nitko se ne pita je li što pogriješio. Le Pen ne pomišlja da nije bila izabrana jer je ona pogriješila. Farage se ne brine zbog Brexita itd. Tako je i na drugoj strani političke opcije. Možda ne treba više gledati na ideološke podjele i poglede, već na želju birača da se nešto promijeni. Želi se pošto-poto M5S i Ligu svrstati u ideološke okvire. Luigi Di Maio (M5S) drži da su ovo bili prvi neideološki izbori, a Salvini smatra da “nema više povratka na fašizam ili komunizam”. Možda mlada Europa želi izbacivanje ideoloških podjela i stvaranje društva temeljenog na pokušaju da se zadovolje potrebe čovjeka. Nova Italija s “neideološkom” strankom M5S možda je laboratorij za buduću političku pozornicu Europe. Talijani nisu glasovali prema smjeru kojim ih vodi srce, već prema tome što će im biti u trbuhu u globaliziranom dobu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije